|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:27
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
arkadly |
#548661 Wysłany:
14 Lut 2012, 17:17; Temat postu: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HLX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lis 2008, Posty: 18
|
W czasie dużych mrozów wyjąłem i podładowałem aku. Zamontowałem wieczorem, sprawdziłem, że odpala. Rano nie odpalił, kręcił ładnie. Nie chciało mi się nim zajmować, ale teraz gdy mróz odpuścił coś muszę zrobić.
Co wiem: 1. ładnie kręci 2. jest iskra 3. jest paliwo - odczepiłem wężyk z listwy wtryskiwaczy i leci 4. fiatecuscan podaje tylko jeden błąd - P0443 - Evaporation control valve, ale mam to od lat i nigdy nie miało wpływu 5. silnik 16v 1.2
Jakiś pomysł, co to może być, co mogę zrobić?
Pozdrawiam
Arek
|
|
Góra |
|
 |
|
|
NieAmator |
#549440 Wysłany:
16 Lut 2012, 18:36; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Krystian
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 13 Lut 2012, Posty: 17
|
spróbuj go odpalić auto startem dmuchając w dolot powietrza za przepływomierzem
_________________ Hyundai Lantra '95 1.8 16v GT -> Hyundai S-Coupe Turbo '93 1.5 GT -> Fiat Punto I '94 1.2 8v SX
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#549767 Wysłany:
17 Lut 2012, 15:49; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie wiem, gdzie w 16v jest przepływomierz, więc napryskałem do przepustnicy, ale nic nie dało.
Jakieś kolejne sugestie?
|
|
Góra |
|
 |
NieAmator |
#549991 Wysłany:
18 Lut 2012, 10:56; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Krystian
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 13 Lut 2012, Posty: 17
|
to znaczy że jest źle skoro nawet z ,,plaka" nie odpala. Nie masz kawki z mleczkiem pod korkiem oleju??
_________________ Hyundai Lantra '95 1.8 16v GT -> Hyundai S-Coupe Turbo '93 1.5 GT -> Fiat Punto I '94 1.2 8v SX
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#550003 Wysłany:
18 Lut 2012, 11:24; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
a czujnik położenie wału jest ok ? arkadly napisał(a): 3. jest paliwo - odczepiłem wężyk z listwy wtryskiwaczy i leci może leci a czy ma właściwe ciśnienie ? arkadly napisał(a): 4. fiatecuscan podaje tylko jeden błąd - P0443 - Evaporation control valve, ale mam to od lat i nigdy nie miało wpływu a może jednak zaczeło mieć wpływ 
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#550066 Wysłany:
18 Lut 2012, 15:58; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wojtass18 napisał(a): a czujnik położenie wału jest ok ? A jak mogę to sprawdzić? Komputer nic o nim nie mówi, jest jakiś test/pomiar do wykonania? wojtass18 napisał(a): może leci a czy ma właściwe ciśnienie ? Jak wyżej, sprawdzę to jakoś amatorsko? wojtass18 napisał(a): a może jednak zaczeło mieć wpływ Kiedyś już szukałem informacji na co ten zawór może mieć wpływ - wiem do czego służy, ale nigdzie nie znalazłem co się dzieje, gdy nie działa - jeśli byłby cały czas zamknięty to teoretycznie opary paliwa mogłyby zakłócać dopływ paliwa, gdyby był zały czas otwarty to....właściwie nie wiem. NieAmator napisał(a): Nie masz kawki z mleczkiem pod korkiem oleju?? Nie, zresztą odpalił (wtedy, nie teraz) wieczorem a rano nie, więc raczej awaria powodująca powstanie "kawki z mleczkiem" nie zdarzyła się podczas nieuzywania samochodu. A ten samostart w sprayu w sumie się zapalił, ale ogień to wyleciał przez przepustnicę a nie spowodował odpalenia samochodu.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#550101 Wysłany:
18 Lut 2012, 19:14; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Puntoświr |
|
arkadly napisał(a): wojtass18 napisał(a): a czujnik położenie wału jest ok ?
A jak mogę to sprawdzić? Komputer nic o nim nie mówi, jest jakiś test/pomiar do wykonania?
szukamy post428262.htmlarkadly napisał(a): wojtass18 napisał(a): może leci a czy ma właściwe ciśnienie ?
Jak wyżej, sprawdzę to jakoś amatorsko?
post165294.html
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#550108 Wysłany:
18 Lut 2012, 19:35; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No tak, znalazłem chwilkę zanim mi odpisałeś, ale.... pompę paliwa można sprawdzić miernikiem ciśnienia, marzyłem sobie o opisie typu, jak leci na 20cm to słabo, jak na 50 to dobrze, a ja miernika nie mam i nie będę miał, więc nadal nie dowiem się co z pompą. A jeśli chodzi o czujnik, to jutro pomierzę (zakładam, że parametry tego z postu, który podałeś a było to PI będą takie jak w moim). Ale komp nie podaje, że jest z nim problem i to mi nie pasuje za bardzo.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#550112 Wysłany:
18 Lut 2012, 19:40; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Puntoświr |
|
arkadly napisał(a): Ale komp nie podaje, że jest z nim problem i to mi nie pasuje za bardzo. nie zawsze Ci poda
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#550632 Wysłany:
21 Lut 2012, 19:18; Temat postu: Re: Nie odpala. Iskra jest, paliwo jest..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Mam zagwozdkę - na forum jest podana rezystancja: - rezystancja czujnika (przy 20°C) 1134...1386 W Mój ma 831 om, ale dzisiaj jest jakieś +3 st a nie 20.
Czy ktoś wie, czy rezystancja tego czujnika rośnie, czy spada wraz z temperaturą i tym samym, czy mój ma dobrą, czy złą rezystancję?
Uzupełnienie informacji - wymontowałem czujnik, aby zmierzyć jego rezystancję w temperaturze pokojowej - nie ma wielkich róznic:
+3 st -->831om +20 st --->895om "na gorącym kaloryferze" --> 930om
Zakładam, że skoro na żadnej temperaturze nawet się nie zblizył do nominalnych wartości to może być uszkodzony. Jutro pomierzę nowy i podam wartości, może się komuś przydadzą.
EDYCJA PO ZAKUPIE I WYMIANIE CZUJNIKA:
Nowy czujnik ma wartości wyższe, prawie takie, jak podane w katalogu.
Niestety silnik nie odpala nadal.
Pozostaje mi sprawdzenie pompy, ale jak bez specjalistycznych narzędzi sprawdzić ciśnienie podawane przez pompę? Ma ktoś jakiś pomysł.
Albo pomysł, co jeszcze może dolegać mojemu autku, jakoś nie palę się do mechanika....
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|