|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 03:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
zuko |
#537140 Wysłany:
13 Sty 2012, 18:21; Temat postu: Mycie pod maską |
|
|
Witam, założyłem ten temat z racji że dużo jest tematów o myciu zewnętrznym, konserwacja blach typu woskowanie, polerki itp. a brakuje tu tematu o myciu pod maską, a to też jest potrzebne (najbardziej przed sprzedażą zwłaszcza heh  ). Właśnie, i tu pytanie, czym i jak myć najlepiej myć komorę silnika według Was? Nie muszę mówić po co myje się pod maską, oleje, płyny, pyłki itp. jak z tym sobie radzić? Są różne preparaty (spraye) do mycia komory silnika ale czy to jest dobre rozwiązanie? Jakie macie sprawdzone i najlepsze sposoby? Widziałem jak przebiega mycie pod maską na myjce samochodowej, psiukanie specjalnym preparatem komory silnika + materiał na masce, następnie karcher ciśnieniówka do ręki i heja, a podobno takie mycie jest szkodliwe dla alternatora, akumulatora (łatwo wyjąć ale leniowi nie chce się zdejmować). Co o tym sądzicie? Lepiej pójść na łatwiznę z Karcherem czy lepiej poświęcić czas na mycie ręczne? Jeżeli ręczne mycie to jakie preparaty polecacie? Coś takiego żeby to zmyć i dało radę jakoś odtłuścić. Czekam na odpowiedzi, Pozdrowienia 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Thomas |
#537156 Wysłany:
13 Sty 2012, 19:10; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
zuko |
#537180 Wysłany:
13 Sty 2012, 20:53; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
|
A jeszcze jakieś propozycje?
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#537293 Wysłany:
14 Sty 2012, 01:57; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 06 Mar 2008, Posty: 696 Pomógł: 6
|
zuko napisał(a): najbardziej przed sprzedażą zwłaszcza heh Szczerze jak chodziłem oglądałem kiedyś auta , to za każdym razem jak zobaczyłem umyty silnik to nawet go nie oglądałem dalej. Dla mnie jest jasne wtedy że sprzedający prawdopodobnie chce ukryć wszelkie wycieki itd. Silnik dla mnie nie jest do mycia, ok jakaś ścierką z grubsza, ewentualnie jak ktoś dla siebie to robi to tak , ale nie na sprzedaż bo z doświadczenia wiem i to nie tylko własnego że ludzie unikają samochodów z umytymi silnikami.
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
zuko |
#537355 Wysłany:
14 Sty 2012, 11:48; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
|
To zależy bo jak osoba prywatna to co innego, a z komisu nigdy bym nie kupił auta, jakie by to nie było w jakim stanie. A są osoby które dbają o czystość auta w środku jak i na zewnątrz, chca by pojeździło jeszcze. A co powiecie na płyn do naczyń Ludwik/Gold Cytrus czy jakoś tak  w w psiukaczu (po Clinie)?  Psiukać i trzeć szczoteczką i wycierać suchą szmatką, ew. w ciepłe dni delikatnie polać wodą z węża?
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#537433 Wysłany:
14 Sty 2012, 16:37; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
zuko |
#537493 Wysłany:
14 Sty 2012, 19:43; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
|
To wiem. Jak zimny to musi być silnik przy myciu, zimna blacha przy polerce/woskowaniu  Bo mam pytanie odnośnie odtłuszczania, nie otrzymałem do dziś odpowiedzi (w innym temacie) to czym najlepiej odtłuścić elementy plastikowe, gumowe, lakier oraz blachę auta?
|
|
Góra |
|
 |
Ryder |
#537508 Wysłany:
14 Sty 2012, 20:02; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Radek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Krotoszyn Rejestracja: 13 Lis 2010, Posty: 520
|
zuko napisał(a): Bo mam pytanie odnośnie odtłuszczania, nie otrzymałem do dziś odpowiedzi (w innym temacie) to czym najlepiej odtłuścić elementy plastikowe, gumowe, lakier oraz blachę auta? Benzyna ekstracyjna Po za tym ludwikiem to ty kolego nic nie zrobisz pod maską,polecam Akra ok 10zł (płyn do mycia silnika 0,5l w rozpylaczu spokojnie starczy na mycie silnika),dobry pędzelek,szczoteczkę i jedziesz... Zależy kto jak podchodzi do sprawy,nie którzy wychodzą z założenia że pod maską ma być czysto,inni wcale jej nie otwierają 
_________________ topic27118.html
|
|
Góra |
|
 |
zuko |
#537521 Wysłany:
14 Sty 2012, 20:51; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
|
O to mi chodziło. Dzięki wielkie. Natomiast temat jest dalej aktualny, gdyby ktoś chciał się wypowiedzieć na temat mycia pod maską to w tym temacie nie brakuje miejsca 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#559079 Wysłany:
14 Mar 2012, 14:51; Temat postu: Re: Mycie pod maską |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Może czego nie polecamy, nie polecam płynu polskiej produkcji CX-80, 15zł w błoto, woda zabarwiona, nie zmywa ani nie rozpuszcza niczego.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|