|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 06:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
krowka |
#279699 Wysłany:
15 Sie 2009, 16:08; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
W moim Kropku za nawigację robi SE W910I (aplikacja NaviExpert). Uchwyt przyssany do przedniej szyby. Na kokpicie wala się odbiornik GPS z antypoślizgową podkładką.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
|
|
G360 |
#279710 Wysłany:
15 Sie 2009, 17:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Lip 2009, Posty: 1217 Pomógł: 2
|
Jacenty widze ze przy zamawianiu autka poszedłeś na całość  . A ta fabryczna navi jaka mapa obsługuje? Tez fabryczna czy jakąkolwiek na penie?
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#279724 Wysłany:
15 Sie 2009, 19:28; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
Fabryczne mapy w Blue&Me Nav pochodzą od Navteq'a, trzeba ściągnąć od Fiata.
Jak dla mnie, fabryczna nawigacja to za mało. Przyszłością jest nawigacja online, którą jest NaviExpert - przejechałem z jej pomocą pare tysięcy kilometrów - jak na razie na lepszą nawigację nie trafiłem - zawsze aktualna baza fotosów, bieżące info o remontach, omijanie korków, programiści z NaviExperta dokładają do programu bajery, które wpisujemy na forum  NaviExpert działa na mapach Navteq i Imagis.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
Jacenty |
#279733 Wysłany:
15 Sie 2009, 21:15; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
G360, mój kropek nie ma tylko szyberdachu i dzielonej tylnej kanapy  , bo mój bagaż to zwykle walizka, którą kładę na podłodze z tyłu za swoim fotelem, a jeśli będzie potrzeba przewieźć coś większego, to zadzwonie do taty po jego służbowego sprintera
Mapy (mam całą Unię E. ) są na pendrivie, a aktualizacje mogę skądśtam ściągać i przegrać na kompie do pen-a , bo mam kody od dealera. Jeszcze nie sprawdzałem tego ( kropka odebrałem 5-tego sierpnia ). Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że można z Marysią pogadać na wszystkie tematy związane z tym co jest opcją komputera pokładowego. Oczywiście nie jest to gadający KITT z serialu Knight Rider, ale .... już jest coś
Marysia zna chyba wszelkie zakamarki, ostatnio przekonałem się o tym prosząc o trasę z Nasielska do Płońska. Marysia pokierowała mnie jakimiś nieutwardzonymi drogami leśnymi  Potem w domu patrzę na google maps i rzeczywiście, była w tym jakaś Marysiowa logika - trasa była krótsza niż drogami wojewódzkimi.
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#279742 Wysłany:
15 Sie 2009, 22:09; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
Jacenty, moim zdaniem jedyny bajer w nawigacji fabrycznej, to sterowanie głosem. Reszta to raczej kupa. U mnie każda nawigacja jest spalona, jeśli poprowadzi po polnych drogach, gdy nie zaznaczono opcji jazdy terenowej. A jak wygląda sprawa POI (szpitale, stacje benzynowe, bankomaty, szkoły, centra handlowe,...)?
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#279792 Wysłany:
16 Sie 2009, 12:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wykonałem ramie do uchwytu z wyjmaka/klucza do otwarzacza jako "prototyp".
Zalety:
PDA jest blisko (pod ręką) co ułatwia sterowanie
uchwyt siedzi dość mocno w odtwarzaczu.
Wady:
estetyka,
wyjmowanie CD.
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#279887 Wysłany:
16 Sie 2009, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
krzysiek_pere nie obraź się ale moim zdaniem straszna druciarnia 
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#279899 Wysłany:
16 Sie 2009, 21:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Chicane napisał(a): krzysiek_pere nie obraź się ale moim zdaniem straszna druciarnia Sad
Masz racje, zrobione w 3 minuty bo wkurzał mnie fabryczny uchwyt do mojego PDA (krótki i PDA było dla mnie za daleko (190 cm wzrostu wymusza dużą odległość od szyby))
Z nawigacją jeżdżę okazjonalnie więc na co dzień nie szpeci konsoli środkowej i nie utrudnia zmiany CD. Chicane uwierz ta druciarnia jest bardzo praktyczna  .
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Jacenty |
#280024 Wysłany:
17 Sie 2009, 14:39; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
krowka napisał(a): Jacenty, moim zdaniem jedyny bajer w nawigacji fabrycznej, to sterowanie głosem. Reszta to raczej kupa. U mnie każda nawigacja jest spalona, jeśli poprowadzi po polnych drogach, gdy nie zaznaczono opcji jazdy terenowej. A jak wygląda sprawa POI (szpitale, stacje benzynowe, bankomaty, szkoły, centra handlowe,...)?
Krowka, jeszcze nie przeczytałem całej instrukcji obsługi nawigacji i nie znam wszystkich komend - być może jest tam opcja żeby komp nie prowadził przez nieutwardzone drogi. Bo raz to mogłem wypróbować taki szlak, ale następnym razem będzie mi szkoda 17calowych felg.
Jesli chodzi o te miejsca, o które pytasz, jak dotąd wypróbowałem stacje benzynowe. Jest polecenie 'znajdz ciekawe miejca', a potem precyzujesz co ma byc znalezione.
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#280565 Wysłany:
19 Sie 2009, 15:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
krowka napisał(a): Jak dla mnie, fabryczna nawigacja to za mało. Przyszłością jest nawigacja online, którą jest NaviExpert - przejechałem z jej pomocą pare tysięcy kilometrów Są z tym problemy w terenie, gdzie jest słaby sygnał. Przerabiałem to na nokii e 50 (nawiasem, niezły szit w zestawie z syfianem) w orange. Tam gdzie był słaby sygnał (np. lasy od Szczecinka do Słupska) mapy nie ładowały się na czas i można się pogubić na skrzyżowaniu. Cytuj: - jak na razie na lepszą nawigację nie trafiłem - zawsze aktualna baza fotosów Na mojej codziennej trasie stoi 5 puszek na radar. Wszystkie puściuteńkie (sprawdzone). Ale Ty byś tam zwolnił  A do tego wystarczy znak, którym każdy fotopstryczek jest poprzedzony. Cytuj: bieżące info o remontach, omijanie korków, programiści z NaviExperta dokładają do programu bajery, które wpisujemy na forum  NaviExpert działa na mapach Navteq i Imagis.
Fajna sprawa, jeśli dużo osób będzie tego używać. Na plus jest też to, że można sobie wykupić dostęp na 1 dzień - jak ktoś potrzebuje pojechać i wrócić z wczasów. Minus - mapy są tylko na Polskę.
Dla porównania polecam sprawdzić nav4all http://www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/pol/index.php- to zdaje się holenderski projekt, na razie za darmo (nie licząc gprs). Nie wyświetla mapy tylko strzałki, dystans i dozwoloną prędkość. Ta ascetyczna forma ma tę zaletę, że nawigacja "zdąża" (ładuje po gprs miej danych niż naviexpert).
Minusem jest to, że nie widać, czy zakręt jest ostry  Tomtom pokazuje zarys zakrętu, więc widać, czy jest łagodny czy ostry...
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#280573 Wysłany:
19 Sie 2009, 15:53; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
filip76, testowałem nav4all i lipa. Nie potrafi znaleźć podanych w Toruniu adresów, ale je pokazuje, gdy chce się zobaczyć w jakim miejscu się znajduje. Z pokryciem mapy też jest znacznie gorzej.
Ja abo mam w Plusie i nigdy nie trafiłem na problemy z ładowaniem się map. Swoją drogą chyba Plus ma największy zasięg UMTS/HSDPA - w Orange nadal jest porażka. Naviexpert ładuje mapy w trakcie jazdy, gdy zbacza się z wyznaczonego kursu. Doczytywanie mapy trwa chwilę.
Nawigacja poza granice Polski w NaviExpert też jest dostępna (nie wiem jaka jest szczegółowość).
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#280656 Wysłany:
19 Sie 2009, 18:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No a tom-tom ma nieświeże mapy
Warto jeszcze - przed długą trasą - rzucić okiem na stronę generalnej dyrekcji - sprawdzić info o remontach i pooglądać widoczki z kamer....
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#280673 Wysłany:
19 Sie 2009, 19:56; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
filip76, o Tom-Tom nie myślałem, mój telefon ma platformę SE (A2) 
|
|
Góra |
|
 |
Dzidek |
#280690 Wysłany:
19 Sie 2009, 20:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 19 Lis 2007, Posty: 142
|
chyba trochę z tematu zeszło...
|
|
Góra |
|
 |
Dave |
#401974 Wysłany:
06 Paź 2010, 21:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Emotion
|
Witam
Chciałbym trochę przypomnieć zapomniany juz temat. Jakiś czas temu kupiłem nawigację (5 calowy ekran). Na trasie zainstalowałem ją najprościej czyli przez "przyssanie" do przedniej szyby (w jej dolnej części trochę na prawo od kierowcy). Widoczność dobra, trochę gorzej z sięganiem do niej, kiedy trzeba coś zmodyfikować lub ustalić nową trasę. Dlatego kiedy wróciłem, usiadłem w samochodzie i zacząłem rozglądać się za ciekawą alternatywą:-) Najciekawszym (dla mnie) miejscem jest to nad kratkami nawiewu w konsoli środkowej. Teoretycznie wystarczy mały uchwyt, który swoje "łapki" będzie zaciskał do środka na nawiewach (oczywiście delikatnie, żeby tego nie połamać). Żeby nie komplikować sprawy za bardzo uchwyt musi mieć tylko kawałek płaskiej, poziomej powierzchni, do której przymocujemy przyssawkę. W efekcie nawigacja będzie znajdowała się "bliżej oka" i ręki (w miejscu fabrycznych nawigacji np. w Alfie Giulietta) a dodatkowo, mimo zainstalowania dodatkowego mocowania, nic nie będzie nam zasłaniało kratek od nawiewu! Całość można odkręcić błyskawicznie. Problem tylko w takim uchwycie... Znalazłem coś podobnego z "gotowców" ale prawie w cenie nawigacji... A wszelkie rozwiązania wymagające klejenia i wiercenia mnie nie interesują. Co myślicie o mojej koncepcji?:-)
_________________ GP 1.4 T-Jet Emotion 16v 120KM
|
|
Góra |
|
 |
CobraM-ce |
#401975 Wysłany:
06 Paź 2010, 21:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław (czasami Mysłowice) Rejestracja: 02 Paź 2010, Posty: 575
|
powiem Ci tyle, że ja jako nawigacji używam Samsunga Galaxy S - na allegro bez problemu znalazłem uchwyty montowane do kratki nawigacji - jedyny problem przy tym telefonie, że jeżeli jest w pionie to nachodzi na guziki obok włączania awaryjnych. Ale jako, że ja po prawej stronie nie mam nic na tych guzikach to tam będe mocował.
Jak paczka do mnie już przyjdzie to postaram się zdjęcia podrzucić 
_________________ Było Fiat Grande Punto 1.4 8v Active 2005 Jest Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#401976 Wysłany:
06 Paź 2010, 21:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
ja nawi umieszczam w 2 miejscach zależnie od wielkości przyssawki uchwytu. Jedno po prawej stronie lusterka wstecznego,wysoko,praktycznie nie ogranicza widoczności,łatwo można zmienić ustawienia.Mankament to brak możliwości rozłożenia zasłonki przeciwsłonecznej pasażera.
Drugie miejsce to trójkątna szybka boczna,ale musi być mała przyssawka bo jest tam niewiele miejsca i uchwyt musi mieć możliwość prostopadłego uchwycenia. Plusy jak wyżej minusy przy otwartej szybie w lecie i otwartej szybie jakiś łapciuch może ją wyrwać np na światłach
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#402059 Wysłany:
07 Paź 2010, 11:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
ja mam w swoim mk2 zamontowane w przeciwslonecznku  jak potrzebuje to tylko uchychlam i patrze lub slucham komend  a mam tak zrobione ze jak wlacze stacyjke to sie wlacza GPS i jak wylacze to sie wylacza. mapa AUTOMAPA 6.6 pod win CE
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
Góra |
|
 |
Lukasss |
#567401 Wysłany:
05 Kwi 2012, 02:45; Temat postu: Re: Ciekawe propozycje montażu nawigacji GPS |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Łukasz0
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 30 Sty 2012, Posty: 5
|
ja zamontowałem w miejscu jednej zaślepki pod nawiewem  1. jest świetny dostęp 2. blisko do gniazda zapalniczki 3. dostęp do pokręteł nawiewu jest swobodny 4. idealna widoczność na wyświetlaczu ( brak wpadających promieni słonecznych ) 5. każdy pasażer widzi nawigację ( również z tylnej kanapy ) 6. łatwy i prosty montaż ( zawsze można z powrotem włożyć zaślepkę i jakby nigdy nic ) bez wyginania i nachylania się podczas jazdy mogę spokojnie zmieniać co chcę od razu podłączyłem ją poprzez wejście 3,5 mm i adapter kasetowy do radia i nawigacja może lecieć prosto z głośników w kropku - tworzy przy okazji super zestaw głośnomówiący  polecam
|
|
Góra |
|
 |
Dave |
#567448 Wysłany:
05 Kwi 2012, 10:04; Temat postu: Re: Ciekawe propozycje montażu nawigacji GPS |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Emotion
|
Nie, no fajnie tylko z tego co widzę to... nie jest nawigacja a telefon (najczęściej mniejszy), no i po drugie najważniejsze... to nie jest Grande Punto! 
_________________ GP 1.4 T-Jet Emotion 16v 120KM
|
|
Góra |
|
 |
Lukasss |
#567469 Wysłany:
05 Kwi 2012, 11:08; Temat postu: Re: Ciekawe propozycje montażu nawigacji GPS |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Łukasz0
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 30 Sty 2012, Posty: 5
|
Kurcze fakt masz rację nie zauważyłem, że temat jest w Grande Punto - wpisałem w wyszukiwarkę nawigacja i temat jakoś się napatoczył  Mam nadzieję, że nie jesteście źli  Jeśli chodzi o wymiary to spokojnie można zamontować coś większego i nie przeszkadza. Jak widzisz na zdjęciu jest jeszcze dużo miejsca np. do góry. Ponadto w moim przypadku montaż odbył się w środkowej z trzech pustych zaślepek więc w razie problemu z szerokością montujemy w pierwszej z prawej i problem znika  Wymiary telefonu (wys. x szer. x grub.) : 111,00 x 51,70 x 15,50 mm Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|