|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Iron |
#56728 Wysłany:
22 Paź 2007, 18:41; Temat postu: Szumienie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam.
Mam punto od prawie miesiąca. Po zlokalizowaniu większości niedomagań pozostaje mi jeszcze jedno, dla którego mechanicy też nie są jednoznaczni. Otóż przy jeździe słychać szum, tak jakby koło obcierało o nadkole, ale słychać go tylko przy włączonych biegach. Na luzie i przy wciśniętym pedale sprzęgła szum się wycisza. Proszę o pomoc, bo już mam trochę kołomyje w głowie, jeden mechanik mówi że to sprzęgło a drugi że skrzynia.
Niestety nie stać mnie na naprawę obydwu rzeczy, ponieważ kupiłem sobie samochód
Pozdrawiam
ps. Zarąbiste forum, dużo informacji za które dziękuje wszystkim.
_________________ Punto I 75 SX
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mirek |
#56738 Wysłany:
22 Paź 2007, 19:11; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 16 Wrz 2007, Posty: 99
|
A slychac ten szum tylko w czasie deszczu jak droga jest mokra?? czy caly czas nawet jak droga jest sucha??
|
|
Góra |
|
 |
Iron |
#56739 Wysłany:
22 Paź 2007, 19:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie ma znaczenia pogoda. Szumienie słychać przy włączonych biegach. Chodzi mi o ustalenie czy jest to wina skrzyni czy sprzęgła. Olej w skrzyni sprawdzał mechanik - jest. Biegi wchodzą gładko, niema żadnych zgrzytów, nie szarpie, tylko ten wkurzający szum.
|
|
Góra |
|
 |
mirek |
#56750 Wysłany:
22 Paź 2007, 19:50; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 16 Wrz 2007, Posty: 99
|
Hm... No to Ci za bardzo nie pomoge... jak sie nic nie dzieje to mysle ze narazie nie musisz sie tym bardzo przejmowac...
|
|
Góra |
|
 |
Iron |
#56760 Wysłany:
22 Paź 2007, 20:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.
Przejmować się trochę muszę, bo nie chcę stanąć gdzieś na trasie, licząc tylko na holowanie. Perspektywa "jeździć aż się skrzynia rozwali" (tak jeden z mechaników stwierdził) mnie trochę przeraża.
A może czegoś nie biorę pod uwagę??
|
|
Góra |
|
 |
ferdynandkiepski |
#56771 Wysłany:
22 Paź 2007, 20:38; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Szczecin Rejestracja: 17 Wrz 2007, Posty: 51
|
Jak to wygląda na luzie samochód stoi i sprzęgło nie wciśnięte? Jeśli hałas jest to zobacz podczas wciskania sprzęgła w którym momencie zanika .
|
|
Góra |
|
 |
Iron |
#56780 Wysłany:
22 Paź 2007, 20:57; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jeżeli samochód stoi - nie słychać szumienia. W czasie jazdy puszczam go na luz (pedał sprzęgła nie wciśnięty, żaden bieg nie włączony ewentualnie pedał sprzęgła wciśnięty) nie słychać szumienia. Najlepiej słychać na 4 i 5 biegu. A teraz najtrudniejsze, mam nadzieje że dobrze to opisze, w czasie jazdy na biegu jeżeli dodaje gazu lub hamuje silnikiem - słychać, ale jest moment w którym wyrównują się siły toczenia tzn. ani nie hamuje silnikiem, ani nie przyspieszam, wtedy na moment się wycisza. Wiem że to może być nie zrozumiałe dlatego mechanikom u których byłem kazałem wsiąść za kierownice i się przejechać.
|
|
Góra |
|
 |
ferdynandkiepski |
#56787 Wysłany:
22 Paź 2007, 21:12; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Szczecin Rejestracja: 17 Wrz 2007, Posty: 51
|
Tak na mój gust to możesz wyeliminować usterkę sprzęgła a na samym początku to zdecydowanie sprawdził bym stan oleju w skrzyni bo może banalnie brakuje w skrzyni oleju ( twój opis usterki na to wskazuje )a jak nie to remont  skrzyni niestety
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#56850 Wysłany:
22 Paź 2007, 23:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Dla mnie wygląda to tak że jakiaś przekładnia jest wyrobiona. Ale gdzie?? Tego Ci nie powiem...
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#56862 Wysłany:
23 Paź 2007, 00:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
raczej nie ma winy po stronie sprzęgła, jeśli słychać szum lub jakąś obcierkę przy b.niskich prędkościach to można popróbować posłuchac w kanale przy wjeżdżaniu na niego...
na wstecznym też słychać ??
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Iron |
#56969 Wysłany:
23 Paź 2007, 13:49; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Na wstecznym, jeżeli słychać to cicho. Czekam na nowy tłumik, jak wymienię będę lepiej słyszał. Jak już pisałem wcześniej, najlepiej słychać na 4 i 5 biegu.
|
|
Góra |
|
 |
korpus |
#57041 Wysłany:
23 Paź 2007, 17:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: CK Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 214
|
a u mnie coś szura jak jest na luzie i nie wcisnę sprzęgła ktoś wie co to może być??
_________________ www.korpusgaleria.go.pl/
|
|
Góra |
|
 |
rafael40 |
#58495 Wysłany:
28 Paź 2007, 11:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
podejrzewam ze lozysko skrtzyni biegow, jadac do fiata sugeruja wymiane skrzyni, jadac do mechanika konkretnego kupisz lozysko i zloza ci skryznie bez problemu, pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
slivka |
#59324 Wysłany:
01 Lis 2007, 10:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 259
|
hej,
jest to bankowo lozysko w skrzyni! mam to samo wiec looz  tego sie nienaprawia tylko sie tak jezdzi choc wiem jak to wkurza:)
koszt naprawy jest dosc wysoki dlatego lepiej kupic skrzynie jak cos:)
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|