Generalnie kupilem sonde jakies pol roku temu..kupilem 4 przewodowa uniwersalna bosha(pewnie moj blad ze nie ngk) byl lekki problem z podlaczeniem jej bo w moim punto byly inne kolorki (fioletowy zolty i 2 brazowe o ile pamietam) ale z pomoca 2 gazownikow podlaczylismy ja dobrze. Problemem wtedy okazalo sie ze sonda pokazuje caly czas 2.6 zamiast skakac z 0.1-1 (1 voltowa), Okazalo sie ze stara sonda mase miala na obudowie (3 kabelki wchodzily w sonde i 1 obok na obudowe) gdzie w nowej wszystkie 4 wchodzily do sondy, tak wiec mase z sondy i podlaczylem bezposrednio do budy. No i w moim mniemaniu sondka dziala .. tzn jak podlacze miernik to widac ze skacze jej napiecie czyli pracuje. Faktem jest ze na jalowym stoi caly czas na ubogo ( 0.01-0.03) ale jak sie tylko doda gazu to wskakuje na 0.8 i spada.
Na komputerku od gazu widac tez ze diody caly czas mrugaja czyli sonda pracuje teorytycznie dobrze.
Czy ktos wie jak dokladnie ma sonmda pracowac? bo moze ona dziala ale nie tak jak trzeba?
I czy ktos wie w takim razie jaka sonde dobrac?? na allegro szukalem to nie widzialem zadnej sondy z masa na obudowie i z kolorami takimi jak mam w punto(choc kolorki nie maja chyba znaczenia.. byle dobrze podlaczyc).
I takie pytanko na koniec... czy ktos sie orientuje ile ten konkretny silniczek 1.6 8v 90 winnien palic?
[ Dodano: 03 Maj 2012 13:36 ]I przy okazji ktos z forum ma moze sprzet zeby podpiac sie do mojego punta z okolic olsztyna? Bo na allegro widzialem interfejs i przejsciowke ale to koszt kolo 100zl na co narazie mnie za bardzo nie stac
[ Dodano: 05 Maj 2012 10:59 ]Problemem byl (chyba) przerwany wezyk podcisnienia z kolektora ssacego do regulatora cisnienia na listwie wtryskowej. Bynajmniej po jego wymienieniu i zaslepieniu egr-a benzynka trzyma obroty.