|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
akardo88 |
#577392 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:12; Temat postu: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Piotrek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam wczesniej pisałem na forum o tym ze coś mi stuka ,myślalem ze to przegub wewnętrzny-ten krzyżak w kielichu a tu lipka dzis wojowalem cały dzien rozkreciłem krzyżak ok chcialem wiec wyciągnąć kielich ze skrzyni ale nie chcial wykręciłem te 4 srubki wokoł niego poluzowalem inne wokoło lekko drgnal uszkodzilem gumowy oring olej zaczal ze skrzyni kapac a kielich za chiny nie wyszedl dalem sobie spokoj poskrecałem całosc do kupy i odpalilem fure mowie dojade jakos wolno do domu a potem sie bede zastanawial mieszkam w bloku pojechalem do tescia bo nie mam gdzie tego robic jak wyjezdzalem z garazu zaczeło zajebiscie chrupac przeskakiwac az sie koła ruszały az wkoncu zagruchotało i kropek dalej nie pojechal gazu dodaje stoi w miejscu na kazdym biegu
teraz pytanie co tam nawaliło??szkoda mi kropka oddawac na złom boje sie ze naprawa przewyzszy koszt samochodu wyglada tak jak by sie cos zmieliło i nie przenosi obrotu na koła tak mi sie wydaje jestem laikiem takze moze ktos to przerabiał??na blacie prawie 200 tys km i 16lat kropka czy to juz koniec jego zywota
ile mnie to bedzie kosztowac
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nickoo |
#577395 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:20; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#577399 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:25; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Silnik: Inny
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
jak gmerałeś z kielichem to może coś wpadło w mechanizm różnicowy i powiedział papa
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
FUFU |
#577401 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:31; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Grojec koło Oświęcimia Rejestracja: 14 Mar 2011, Posty: 319 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
akardo88 |
#577404 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:42; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
podpowiedzcie czyli nie opłaca sie do mechanika prowadzic kupic uzywkę całą skrzynie i wstawic samemu bo zabawa w naprawianie mechanizmu roznicowego to nie ma sensu??
kurcze w sumie nie było luzu na tym kielichu co wchodzi do skrzyni troche grzebalem łomem i mlotkiem bo chcialem to wyciagnnac i sprawdzic ale polecial olej ze skrzyni i ten oring pekł dalem spokoj poskręcalem i tyle
a ten mechanizm to poszedl ze starosci i przebiegu czy o ciezkiego buta
|
|
Góra |
|
 |
FUFU |
#577412 Wysłany:
03 Maj 2012, 21:57; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Grojec koło Oświęcimia Rejestracja: 14 Mar 2011, Posty: 319 Pomógł: 5
|
u mnie siadają z powodu "ciężkiego buta" ale to jest wada w punciakach. Wymiana mechanizmu się nie opłaca bo za sam mechanizm wołają tyle co za kompletną skrzynie a co do wymiany jak masz pojecie to ogarniesz to sam bo nie ma nic trudnego
_________________ Punto mk1 1.2 75KM SX 97 r.
http://fiatpunto.com.pl/topic28539.html
|
|
Góra |
|
 |
akardo88 |
#577421 Wysłany:
04 Maj 2012, 15:14; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
czym sie kierowac przy zakupie skrzyni oczywiscie używanej w sumie nie zajze w ten mechanizm roznicowy??a nie chce kupic jakiego zjechanego bubla patrzec czy nie ma luzów na tych kielichach co wchodzą do skrzyni??
[ Dodano: 04 Maj 2012 15:14 ]
Koledzy jeszcze sprawdze ten przegub wewnętrzny ale mam problem z nim bo nie wiem jak go wymontowac ze skrzyni chodzi mi o ten kielich w którym siedzial krzyżak,podwadzalem brecha i na sile nie dało rady odkręciłem te 4 srubki M8 wokół tego przegubu i nic jak sie za to zabrac
moze ktos sie z tym gimnastykował??
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#577552 Wysłany:
04 Maj 2012, 17:29; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
|
on siedzi na wcisk, dwie brechy podważasz po bokach i wyskoczy mi szybciej poszło z lewym, a prawy wybiłem przedłużką pukając lekko od lewej strony po wyjęciu lewego przegubu
|
|
Góra |
|
 |
akardo88 |
#578133 Wysłany:
06 Maj 2012, 21:42; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Koledzy bo wielogodzinnych bojach wykręciłem skrzynie okazało sie ze padł mechanizm różnicowy wszystkie tryby zmielone w oleju od cholery opiłków
takze teraz jestem na etapie poszukiwan skrzyni biegów oczywiscie na szrotach na co zwrocic uwage przy zakupie wszedzie za 400zl chca sprzedac takze trochce drogo
nie wiem na przebieg patrzyc ???czy ewentualnie sprawdzenie na kielichach luzów i czy dobrze sie kręca
i najgorsze przede mna zamontowac całos po drodze jeszcze zakup kompletnego sprzegła bo stare juz sfatygowane takze gruba kaska poleci ale co poradzic:P
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#578169 Wysłany:
06 Maj 2012, 23:03; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
akardo88 |
#578841 Wysłany:
08 Maj 2012, 23:58; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
kolejny temat po założeniu nowej skrzyni biegów dorwałem ja z punciaka 1.2 sx z 97r po przebiegu 107 tys takze w dobrym stanie i wymianie sprzęgła na LUK wszystko lata cacy ale kolejny problem zapalila mi sie kontrolka ładowania znajac zycie padł alternator bo na wlaczonym silniku po zdjeciu plusowej klemy gasnie takze ja to mam pecha
ciekawe czy czeka mnie zakup nowego czy oplaca sie stary regenerowac ??
|
|
Góra |
|
 |
Magdalena |
#578946 Wysłany:
09 Maj 2012, 15:26; Temat postu: Re: czy padła skrzynia biegów??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza Rejestracja: 10 Gru 2010, Posty: 239 Pomógł: 1
|
Prawdopodobnie nie ma za bardzo czego regenerować. Alternator w kropku ma tą słabość, że lubi "puchnąć", sprawdź od spodu, czy obudowa nie jest popękana. Słyszałam, że lepiej kupić regenerowany (sama tak zrobiłam), bo obudowa jest solidniejsza niż w nowym. Ale może po prostu musisz sprawdzić tylko wszystkie kable? Mogło się coś wypiąć albo styki mogły zaśniedzieć. Ps. Powinieneś założyć nowy temat 
_________________ topic42143.html jest, będzie topic28329.html było, minęło
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#578980 Wysłany:
09 Maj 2012, 18:09; Temat postu: GRATULACJE !!! |
|
|
Problemy z elektryką potęgują "metody" na wiejskiego znachora, typu: zdejmowanie klem z akumulatora na pracującym silniku... 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|