|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 06:13
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
BlackHand |
#580556 Wysłany:
15 Maj 2012, 13:02; Temat postu: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Chorzów Rejestracja: 10 Maj 2010, Posty: 776 Pomógł: 1
|
Witam ostatnio mam taki ciekawy problem mianowicie pojawił mi się luz na półosiach od strony skrzyni biegów/mechanizmy różnicowego. Co może być przyczyną i jak rozwiązać taki problem ??
_________________ Fiat Punto I 55 sx "Grigio Carbon" Było.....
post378080.html#378080
Fiat Punto II Sporting Jest !
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
buladag |
#580563 Wysłany:
15 Maj 2012, 13:42; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#580564 Wysłany:
15 Maj 2012, 13:46; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jak chwycisz na półoś to możesz nią poruszać góra dół nie prawo lewo siedząc oczywiście pod autem ok 0,5 - 1 cm
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#581503 Wysłany:
18 Maj 2012, 01:52; Temat postu: GOŚCIU, ALE KONKRETY !!! |
|
|
Ale w czym ci przeszkadza ten luz? Hałasuje w czasie jazdy, szarpie, czy co? Twój "problem" nie jest opisany jednoznacznie! Wysil się trochę łaskawie... Luzy w napędzie na całej drodze od wnętrza dyferencjału, poprzez półoś do przegubu w kole, z natury zawsze jakieś są (pojedyncze milimetry, np. 1, 2, może 3, centymetr to przesada). GDZIE ten luz jest dokładnie (i ile wynosi z pomiaru, nie na oko)? Luzy ma półoś, ale konkrety proszę: "krzyżak", czy całe gniazdo krzyżaka lata luźno w skrzyni? W każdym przypadku jest to do naprawy (wymiany). Krzyżak, łożysko dyferencjału (lub głębsze uszkodzenie: satelita lub korona, wtedy raczej cały dyfer, bo nie wiem, czy do Fiatów sprzedają dyferencjały na pojedyncze części). Przy okazji nie trzeba chyba dodawać, że do sprawdzenia jest poziom oleju w skrzyni (nawet jak się okaże, że to tylko coś z półośką). Krzyżak półosi (przegub od strony skrzyni):  Łożyska stożkowe, wałeczkowe łożyskujące dyferencjał:  Mechanizm różnicowy (nie od Fiata, ale wygląda tak samo): 
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#581571 Wysłany:
18 Maj 2012, 10:39; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zauważyłem że przy gwałtownym ruszaniu koła zamiast buksować zaczynają szarpać do przodu i do tyłu widać to nawet z zewnątrz nie tylko czuć w środku. Następna sprawa to przy pełnym skręcie czasami słychać głuchy strzał jakby uderzenie w felgę.
Boję się że ruszę jeszcze z 2 razy ostro i gdzieś zostanę stać.
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#581883 Wysłany:
19 Maj 2012, 00:37; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 11 Lip 2011, Posty: 77 Pomógł: 1
|
Rada taka nie szalej bo to nie ferrari. Szarpanie może byc przyczyna problemu w skrzyni,bez obejrzenia mało sie wskóra. Jak ruszasz przegubem to przy mechanizmie tez ma luzy czy przy kole tylko? To stukanie to przy skręcaniu w obydwie strony? Sprawdzałeś czy nie wypadła ci czasem sprężyna z rynienki na górnym mocowaniu?
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#581889 Wysłany:
19 Maj 2012, 07:21; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Właśnie co dziwne przy kole luzu nie ma tylko od strony mechanizmu. Przeważnie przy skręcaniu w lewo przy pełnym skręcie i słychać uderzenie jakby z prawego koła a przynajmniej tyle słychać w samochodzie. Musiałbym wejść pod samochód i faktycznie sprawdzić może tam czegoś brakuje.
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#581901 Wysłany:
19 Maj 2012, 08:34; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
To w kole słyszysz uderzenie czy przeskakiwanie czegoś? Konkretnie.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#581915 Wysłany:
19 Maj 2012, 10:16; Temat postu: PADŁY PÓŁOSIE ALBO DYFERENCJAŁ !!! |
|
|
To kolejny "klasyczny" temat, gdzie autora trzeba "ciągnąć za język", przesłuchiwać metodami policyjnymi, aby dokładniej opisał problem. Pytanie do autora: czy podczas skręcania, poza przeskokami, czuć, że kierownica stawia opór? Jeśli tak, to zapewne wysypał się dyferencjał w skrzyni. Jeśli nie, to szansa, że tylko przeguby w półosi (może tylko wewnętrzne, może oba, zewnętrzny w kole i wewnętrzny "krzyżak"). Jeśli zdemontujesz półosie i gniazdo w które wkłada się półoś (jej krzyżak) będzie latać luźno na boki (to fotka z Toyoty Camry, ale Punto ma bardzo podobne rozwiązanie)... ...to wtedy walnięty jest dyfer (koronki i/lub satelity + oczywiście sworzeń satelitów zeszlifowany). Ta fotka, to przykład właśnie takiego uszkodzenia (zmielone zęby i podkładka dystansowa pod tą przekrzywioną koroną), gdzie półoś od strony skrzyni miała luz, auto szarpało przy ruszaniu i kierownica stawiała opór w trakcie próby wejścia w zakręt. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#581928 Wysłany:
19 Maj 2012, 11:07; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tak jest zauważalny opór nie zawsze kierownica skręca się łatwo czasami trzeba włożyć więcej siły.
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#581933 Wysłany:
19 Maj 2012, 11:26; Temat postu: PÓŁOŚ DO DEMONTAŻU - później można dyskutować dalej. |
|
|
No to na tę chwilę sprawa jasna (i temat czasowo zamknięty): trzeba całkiem zdemontować półoś (dopiero się okaże co dalej)...
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#581936 Wysłany:
19 Maj 2012, 11:31; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#582055 Wysłany:
19 Maj 2012, 20:51; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
chciałbym się podpiąć pod temat, mam punciaka bez wspomagania i podczas cofania ze skręconymi kołami trzeba włożyć więcej siły żeby skręcić i dodać więcej gazu bo jakby samochód stawia opór, czy to normalne w puntach przy jeździe do przodu wszystko ok 
_________________ W czarnej Kropie jest MOC ! około 59KM 5,5-6L - 100km topic34110.html
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#582088 Wysłany:
19 Maj 2012, 22:39; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntomaniak |
|
Sadze ze nie jest to normalne..jak cofasz to tak drga wszystko?
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#582093 Wysłany:
19 Maj 2012, 22:48; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
właśnie nie, nie drga nic  wszystko normalnie chodzi tylko te dziwne opory na kierownicy i muszę zwiększyć obroty bo np w połowie łuku o kącie 90* samochód próbuje zatrzymać się ja podejrzewam mechanizm różnicowy ale nie wiem jak mogę to sprawdzić  do przodu np stoję jednym kołem na asfalcie a jednym na piasku to normalnie na piasku mieli a na asfalcie nie, przy jeździe do tyłu coś jest nie tak [ Dodano: 19 Maj 2012 21:48 ]psss. możliwe że przez olej w skrzyni biegów muszę sprawdzić czy ten efekt występuje w obie strony bo wiem jak wyjeżdżam na zimnym z garażu i skręcam w lewo do oporu to wtedy są problemy 
_________________ W czarnej Kropie jest MOC ! około 59KM 5,5-6L - 100km topic34110.html
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#582101 Wysłany:
19 Maj 2012, 23:06; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntomaniak |
|
olej warto sprawdzić.. możliwe ze przeniesienie napędu jest zużyte..a silnik na mocy nie stracił nic?
Sprawdź tez czy luzów nie masz jak kolega.. Sprzęgło nie bierze za wysoko?
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#582114 Wysłany:
19 Maj 2012, 23:33; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
do przodu na pewno nie traci mocy i do tyłu na wyprostowanych też ciągnie jak wariat sprzęgło bierze 1/2 całej wysokości czyli ok jak mogę sprawdzić olej, to mnie ciekawi a luzy kiedyś tak o patrzyłem to nie miał jest takie cuś jeszcze że jak stoi i złapie za przednie koło to jakby miał gdzieś luz bo słychać takie puk puk, ale gdy podniosę przód i ruszam kołami to nic nie wyczuwam, dziwna sprawa 
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#582174 Wysłany:
20 Maj 2012, 10:36; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntomaniak |
|
Olej sprawdzisz poprzez odkręcenie śruby na imbusa 12 bodajże jest z przodu skrzyni. Ale powodzenia w odkręcaniu,chyba ze masz palnik 
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#582179 Wysłany:
20 Maj 2012, 12:27; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mam porządne klucze, kolega restauruje Fiata 126p i odkręcał moim kluczem to mówił przedłużka 1,5m i tylko hrupło więc tutaj nie widzę problemu idę chyba zaraz sprawdzić a korek spustowy jak cuś to jest na dole taki chyba na 13 lub 15 kluczyk tak [ Dodano: 20 Maj 2012 11:27 ]no i już sprawdziłem olej, to tak:na korku czarny maziowaty osad(fot.), olej złoty (na fot. na gwincie zostawiłem) gęstości zwykłego oleju silnikowego i zapach takiego starego oleju, poziom jest z 2-4mm poniżej korka wlewu(trzeba palucha włożyć żeby go zobaczyć) no i oczywiście pytanie, co o tym sądzicie, do wymiany czy nie  
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#582332 Wysłany:
20 Maj 2012, 21:09; Temat postu: OLEJ WYGLĄDA NIBY OK... |
|
|
A jak się kierownica zachowuje - ma normalną tendencję do prostowania się w zakręcie, jak się ją wypuści z rąk, czy jest "wciągana" i auto samo chce mocniej skręcić? Jeśli wciąga kierownicę w zakręt, to zbieżność/geometria. Dopiero później dyferencjał (ale tu raczej powinny być też opory w trakcie jazdy na przód, nawet na łagodnym łuku drogi, zwłaszcza, jak nie ma wspomagania, to tym lepiej czuć nieprawidłowości). Fotografia jest niewystarczająca, aby na 100% ocenić stan oleju (jak ktoś nie wiedział, to ocena wzrokowa i zapachowa, to też są naukowe metody badania wstępnego, przed analizą chemiczną, opisywane w książkach). Smoła to nie jest (czyli może być), ale jeśli fotografia wykonana jest po dłuższym postoju, to syf mógł opaść na dno. W dodatku nawet jak olej jest stary, przepracowany i znacznie ciemniejszy niż nowy, to patrząc na taką małą dawkę (cienka warstwa) pozostałą na gwincie w otworze skrzyni, nie można tego ocenić (cienka warstwa z górnego poziomu zawsze będzie jaśniejsza niż reszta oleju). Trzeba by zlać olej do przezroczystego naczynia i wtedy oceniać (jego barwę i jakie syfy/opiłki wylecą). Olej przekładniowy w skrzyni nie powinien mieć konsystencji oleju silnikowego jak piszesz, tylko powinien być gęstszy. Poziom trzeba uzupełnić aż się przeleje przez otwór (a przy problemie ze znalezieniem wypoziomowanego miejsca postoju do tej operacji, lepiej ustawić auto tak, aby na lekkiej pochyłości wlać kieliszek "za dużo", niż za mało). Co innego skrzynie automatyczne, tam również przedział dyferencjału oprócz właściwego przedziału automatu (mogą być połączone albo mieć osobny wlew i spust), może być zalany płynem hydraulicznym ATF (te są przynajmniej takie same jak silnikowe syntetyki lub nawet rzadsze).
Ostatnio edytowany przez pmx007pl, 20 Maj 2012, 21:13, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#582344 Wysłany:
20 Maj 2012, 21:11; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no to dobra, olej się wymieni, nie będę bawił się w doświadczenia, odżałować tak ok 50zł(jak dobrze pamięta Tuteli) czy tam ile on kosztuje i spokój (w zimę miałem czasami jak na jałowym i bez wbitego biegu umiał się potoczyć na kamieniach koło domu z 3-5cm po puszczeniu sprzęgła) kierownica chce się wyprostować ale przez to muszę mocniej złapać kierownice skręcić pół obrotu i dodać gazu bo samochód jakby usiłował się zatrzymać
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#582825 Wysłany:
21 Maj 2012, 23:14; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dzisiaj żeby nie było nudno i smutno przy pełnym skręcie i delikatnym ruszaniu zacząłem słyszeć strzały i to obojętnie w którą stronę były skręcone koła.
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#582930 Wysłany:
22 Maj 2012, 10:44; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntomaniak |
|
Schyl głowę w nadkole z przodu i zobacz czy sprężyna siedzi na kielichu dobrze,czy nie wypadła z niego. Mi sie to właśnie stało i przy skręcaniu i ruszeniu tagi głuchy stukot jest.
|
|
Góra |
|
 |
BlackHand |
#582987 Wysłany:
22 Maj 2012, 13:01; Temat postu: Re: Luz na półosiach od strony skrzyni biegów. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Rafau, Wiesz co nie zwróciłem uwagi bardziej przejąłem się tym zgrzytem który słyszałem przez otwarte okno.
[ Dodano: 22 Maj 2012 13:01 ]
Szczerze mówiąc coraz bardziej boję się jeździć tym autem bo nie wiem co się może stać.
post378080.html#378080
topic37761.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|