|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:58
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
arcz |
#584078 Wysłany:
25 Maj 2012, 15:13; Temat postu: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: artur
Samochód: Inny
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
|
Witam Takie objawy ale nie zawsze ,często silnik ledwie zauważalnie nierówno pracuje,a czasami przerywa jak głupi.Podobnie z szarpaniem potrafi dwa dni chodzić lala a potem tydzień szarpie ,czasami mocno czasami. Zmieniłem świeczki i kable,filter paliwa,powietrza,odpinałem sonde -to samo,Sprawdzałem cewki miernikiem jak zalecali ideal,. Co moge jeszcze obejrzeć?Jak sprawdzić pozostałe czujniki ,typu temperatury silnika ten dwupinowy czy ten map sensor.
[ Dodano: 25 Maj 2012 15:13 ]
Acha jeszcze przeczysciłem krokowego,i na chwile wypiąłem ten czujnik temperatury dwupinowy i jakby podskoczyły nieco obroty ale równiutko idzie czy to może być on?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmx007pl |
#584136 Wysłany:
25 Maj 2012, 18:04; Temat postu: Nierówna praca silnika, szarpanie przy około 2000 RPM. |
|
|
Jeżeli sprawdziłeś cewki zapłonowe i mają prawidłowe wartości, to znaczy, że masz jakąś książkę do naprawy Punto i z niej wziąłeś wartości, tak? To dlaczego nie sprawdzisz reszty osprzętu, rezystancje też są podawane w książkach. Do sprawdzenia są jeszcze czujniki temperatury (ile ich w sumie jest w samochodzie nie pamiętam: chyba 2-3, bo na silniku i w przepustnicy też jest), czujnik podciśnienia ("map sensor") jeśli w 1,1 taki jest, nie pamiętam (wtedy też w przepustnicy gdzieś koło wtrysku) oraz klasyka we Fiatach - czujnik "TDC" prędkości i położenia wału. A z sondą lambda co było robione (pomiar/obserwacja napięcia oscyloskopem, czy tylko wzrokowe oględziny sondy)? Warto używać funkcji "Szukaj" na forum oraz Google... MAP Sensor (nie do 1,1 ale też Punto): http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic738912.htmlTDC Sensor: http://fiatpunto.com.pl/topic35024.htmlLambda: http://fiatpunto.com.pl/search.php?keywords=sonda+lambda&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
|
|
Góra |
|
 |
arcz |
#584164 Wysłany:
25 Maj 2012, 20:31; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
to o cewkach to wyczytałem na forum ale reszty nie znam,poprosze o porade znawców co jeszcze można i jak sprawdzić
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#584262 Wysłany:
26 Maj 2012, 11:21; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 11 Lip 2011, Posty: 77 Pomógł: 1
|
Wyczyść przepustnice,na zimnym jak chodzi? Merchewa sie świeci?
|
|
Góra |
|
 |
arcz |
#584377 Wysłany:
26 Maj 2012, 22:07; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sokol napisał(a): Wyczyść przepustnice,na zimnym jak chodzi? Merchewa sie świeci? Na zimnym tez lekko nierówno ,a co to merchewa?Kontrolki nic się nie świecą, Opisze może dokladniej nieco,silnik na biegu jałowym jakby lekko przerywa ,nie są to falujące obrotu one stoją na wskaźniku równo tylko takie nieznaczne przerywanie,silnik lekko podryguje ,po dodaniu gazu do 2 tys obr problem jakby zanika.Szarpanie wystepuje zarówno na zimnym jak i rozgrzanym. jeśli chodzi o szarpanie ,można jeździć cały dzień i góra pare razy szarpnie a są dni keidy jest to masakra ,mocno utrudnia jazde. Może jeszcze ze szarpanie jest bardziej nasilone na silniku zimnym a szczególnie pare minut po odpaleniu. szrpanie występuje tylko w zakresie obrotów około 1700-2500 obrotów w innym zakresie nigdy się nie z\darza.
|
|
Góra |
|
 |
amp4 |
#586233 Wysłany:
01 Cze 2012, 17:12; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: arek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Cult
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
a sprzęgło sprawne? cewki nie koniecznie muszą być dobre nawet jeśli pokazują dobre wartości. mogą przebijać w zależności od temperatury, wiem coś o tym w zimę wymieniałem gdy było cieplej było ok ale gdy było -15 brak iskry
|
|
Góra |
|
 |
arcz |
#621400 Wysłany:
22 Paź 2012, 22:00; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika,szarpanie przy około 2000 obr |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sonda walneła 230 bosch 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|