|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
talsen |
#182180 Wysłany:
22 Paź 2008, 13:21; Temat postu: Ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 31 Paź 2007, Posty: 237
|
Mam Punto II 8V.Od jakiegoś czasu zauważyłem systematyczne zmniejszanie się poziomu płynu chłodniczego w zbiorniczku.Po dolaniu pod maxa ,po około 2 tygodniach jest minimum.Nie widać żadnych wycieków na chłodnicy i na wężach .Jest co prawda lekki wyciek z uszczelki wałka rozrządu ale to wygląda na olej. Gdzie ten płyn znika ?Może mi ktoś coś podpowie ?Gdzie szukać przyczyny.Dodam ,że wczesniej dolewałem raz na rok po sezonie letnim.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Pawian |
#182192 Wysłany:
22 Paź 2008, 14:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 202 Pomógł: 4
|
U mnie było podobnie i okazało się, że wystarczyło "dokręcić" opaski na wężach. Jeśli to nie pomoże i nie ma innych objawów to nie wiem.
_________________ Moja HoGaTa
Jeździć trzeba tak, żeby się nie dać trafić !
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#182225 Wysłany:
22 Paź 2008, 15:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Moze zle sprawdzasz. Plyn ma wlasciwosci rozszerzajace. Na zimnym silniku bedzie minimum, a jak rozgrzejesz silnik, to plyn rozszerzy sie i bedzie max w zbiorniczku. Tak jak pisze Pawian posprawdzac wszystkie opaski na przewodach. Ewentualnie pompa wody. A jak nie to wszystko to UPG(czyt. uszczelka pod glowica). Najlepiej zobacz, czy w plynie nia ma oleju oraz czy w oleju nie ma plynu.
|
|
Góra |
|
 |
LAU1976 |
#182328 Wysłany:
22 Paź 2008, 20:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Norbert
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 02 Paź 2007, Posty: 495
|
Miałem to samo - wszystkie złączki suche, a płyn powoli uciekał. Aż kiedyś zajrzałem pod spód o zobaczyłem plamy -ciekła pompa wody. Ale już nie cieknie... bo wymieniłem  .
_________________ LAUPUNKT 2 1.2 8V * 60KM * 2002 * 5D * >165tys km*
|
|
Góra |
|
 |
LocDog |
#182387 Wysłany:
22 Paź 2008, 23:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Ja miałem podobnie, w głowicy silnika uszczelka czy coś takiego, efektem było przedostawanie się płynu do oleju.
|
|
Góra |
|
 |
talsen |
#582409 Wysłany:
20 Maj 2012, 23:13; Temat postu: Re: Ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 31 Paź 2007, Posty: 237
|
W końcu rozpracowałem problem. Silnik od strony cewek był mokry. Sądziłem ,że to cieknie olej z wałka rozrządu. Wymieniłem ohring na wałku a silnik był nadal mokry. Okazało się ,że oprócz oleju wyciekał także płyn, spod termostatu pod cewkami zapłonowymi.Spuściłem płyn odkręciłem termostat, oczyściłem powierzchnie, nałożyłem silikon wysokotemperaturowy i przykręciłem z powrotem. Już nie cieknie.
[ Dodano: 20 Maj 2012 23:08 ]
Mam jednak inne pytanie.Cieknie także olej z drugiej strony silnika z zimeringa wałka rozrządu. Ostatnio wymieniałem pasek, napinacz i pompę cieczy. Zimeringa niestety nie wymieniłem. Nie mogłem odkręcić śruby,mocującej koło zębate do wałka rozrządu, pomimo blokowania koła kątownikiem z przyspawanymi dwoma bolcami śruba trzymała jak przyspawana.Fakt ,że silnik podparty na podnośniku się przesuwał ale blokada koła była absolutna.Kluczem 17 z 40 centymetrową przedłużką nie mogłem tej śruby nawet ruszyć. Czy ktoś ma pomysł jak to odkręcić?
[ Dodano: 20 Maj 2012 23:13 ]
Przy okazji jeszcze kolejne pytanie. Sądzę, ze olej cieknie także z zimeringa wału korbowego, a tam też jest koło zębate, śruba 13.Też pewnie będzie problem z jej odkręceniem, a koło jest mniejsze, bez otworów. Jak to zablokować?
|
|
Góra |
|
 |
Jacko |
#584955 Wysłany:
28 Maj 2012, 20:32; Temat postu: Re: Ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
|
W Moim punto zbiorniczek wyrównawczy jest uszkodzony i poprzedni właściciel próbował uszczelniać czymś w stylu ośmiorniczka/poxipol, ale nadal cieknie i muszę go wymienić. Moje pytanie brzmi: czy zbiorniczki wyrównawcze płynu chłodzącego w Punto II 1.9 JTD i 1.3 JTD są takie same? Na allegro sporo jest właśnie z 1.3 i nie mam 100% pewności czy będzie pasować.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|