You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 19 Cze 2025, 09:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #57875 Wysłany: 25 Paź 2007, 19:00; 
 Temat postu: Dwa problemy związane z drzwiami
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Witam Wszystkich :)

Dotychczas odpowiedzi na wszystkie zagwozdki udawało mi się znaleźć w istniejących już tematach, aż do teraz. Swoje Punto posiadam niecałe trzy tygodnie :)

Dwie sprawy związane z drzwiami kierowcy, fabrycznie zamontowane elektryczne szyby.
1. Kiedy szyba jest chociażby lekko opuszczona, na każdej dziurze z drzwi wydobywają się popiskiwanio-trzaski. Gdy jest zamknięta problem ten nie występuje...
2. ...za to kiedy szyba jest podniesiona, przy prędkościach powyżej 90 km/h słychać szum taki, jakby była niedomknięta- któremu elementowi proponujecie się przyjrzeć?

Proszę o pomoc bo nie wiem jak się za to zabrać :)

Post #57879 Wysłany: 25 Paź 2007, 19:05; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: zielona góra
masz owiewki ?

Post #57885 Wysłany: 25 Paź 2007, 19:16; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

tbeza napisał(a):
masz owiewki ?

Nie.

Post #57976 Wysłany: 25 Paź 2007, 23:01; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: biała podlaska
szum ktory wystepuje mnie tez trapi znam tez jego przyczyne, poprostu szczelka miedzy drzwiami a "reszta samochodu" jest juz zuzyta stwardniała i nie uszczelnia tak jak powinna stad ten szum. Jednak ja postanowiłem sie do neigo przyzwyczaic, nie jest tak uciażliwy, a wymiana uszczelki mi sie nie usmiecha .

wszyscy wiedzą, że tego nie da sie zrobic i wtedy przychodzi ten ktory nie wie i robi to....

Post #58604 Wysłany: 29 Paź 2007, 11:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Killarney, Irlandia
moze tez byc prowadnica szyby lekko przesunieta i niedomyka lekko szyby. przyjzyj sie dokladnie jak szyba pracuje, jesli z nia jest wszystko ok i zamyka sie rownomiernie to wina bedzie uszczelki

Post #58753 Wysłany: 29 Paź 2007, 21:16; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: lubelskie
dzordz1984 napisał(a):
szum ktory wystepuje mnie tez trapi znam tez jego przyczyne, poprostu szczelka miedzy drzwiami a "reszta samochodu" jest juz zuzyta stwardniała i nie uszczelnia tak jak powinna stad ten szum. Jednak ja postanowiłem sie do neigo przyzwyczaic, nie jest tak uciażliwy, a wymiana uszczelki mi sie nie usmiecha .

do tej metody "przyzwyczajenia sie" dorzucam jeszcze wolniejszą jazde... :lol: przestanie szumieć :D Ale sie ubawiłam!!! :D Ale sama tez mam z tym problem. Szczególnie dokuczliwy szum jest kiedy pomykasz sobie np. A2 i tniesz 150km/h... Zadne głośniki tego nie przytłumią... Szczęśliwie w Polsce nie ma autostrad :lol:

A tak na poważnie to szwagier-mechanik podpowiedzial mi by przesunąć kołek (ten w który wpada zamek przy zamykaniu drzwi auta) do wnętrza(środka) samochodu. Przez ten zabieg podobno bardziej docisna drzwi do uszczelki i dzieki temu bedziemy mogli jeżdzic nawet 100km/h bez szumu!
Tylko szkoda,że mi jeszcze tego szwagier nie zrobił... Zyczę powodzenia!Napisze jak mi z tym poszło-z tym przesuwaniem.

Post #66192 Wysłany: 22 Lis 2007, 18:13; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Szyba już nie piszczy, przyczyną była poluzowana środkowa prowadnica, dokręciłem ją i jest OK.

Co do szumu to spróbuję faktycznie przesunąć ten "kołek", chociaż na moje oko wygląda tak, jakby już ktoś wcześniej to zrobił.
Uszczelka jednak wygląda jak nowa.
Tak jak sugerował Pawelbrz, być może szyba nie zamyka się równomiernie, prowadnice prawdopodobnie nie mają właściwego kształtu (auto miało bite drzwi), co ujawnia się również przy elektrycznym podnoszeniu szyby, przebiegającym ciężej niż w przypadku drzwi pasażera, pomimo smarowania.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)