|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 00:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mpat |
#600636 Wysłany:
27 Lip 2012, 18:41; Temat postu: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Forumowicz |
Imię: marek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: lubuskie [F]
|
Witam. Miałem dzisiaj rycie pobocza moim Grande punto 1,3 multijet. Uszkodzenia wszystkie chłodnice przepływomierz. Jest tez taki problem, że auto odpala ale po kilku sekundach gaśnie i nie reaguje na pedał gazu. Moglibyście pomóc ocenić co jest tego przyczyną? Dziękuję braci forumowej za ewentualną pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Danko8790 |
#600641 Wysłany:
27 Lip 2012, 18:50; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Daniel
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Niemcy - Piekary Śląskie Rejestracja: 17 Lis 2009, Posty: 1132
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#600642 Wysłany:
27 Lip 2012, 18:52; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
jak masz chlodnice dziurawe to nie masz plynu w chlodnicy i nie zapalaj samochodu bo silnik zarzniesz ;jakim cudem po ryciu pobocza uszkodzil ci sie przepływomierz? pewnie intercooler dziurawy ecu głupieje dawka nie ta i gaśnie i masz klopot nie zapalaj samochodu tylko na hol bo narobisz sobie wiekszych klopotów !!! 
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
mpat |
#600647 Wysłany:
27 Lip 2012, 19:03; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Forumowicz |
|
fullxda napisał(a): jak masz chlodnice dziurawe to nie masz plynu w chlodnicy i nie zapalaj samochodu bo silnik zarzniesz ;jakim cudem po ryciu pobocza uszkodzil ci sie przepływomierz? pewnie intercooler dziurawy ecu głupieje dawka nie ta i gaśnie i masz klopot nie zapalaj samochodu tylko na hol bo narobisz sobie wiekszych klopotów !!!  Cóż zjechałem nim z góry 6km na luzie praktycznie do stacji paliwowej w Szklarskiej póżniej na hol. Guma na ostrym zakręcie, werżnięcie się w miękkie pobocze, zderzak też poszedł  , i mokro tam gdzie się plecy inaczej kończą. Samochód stoi na warsztacie i portfel już boli.
|
|
Góra |
|
 |
Schancezz |
#600648 Wysłany:
27 Lip 2012, 19:13; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Team
Miejscowość: Torzym Rejestracja: 05 Sie 2008, Posty: 32 Pomógł: 1
|
Trzeba sprawdzić czy jakieś przewody sie nie pozrywały pod autem . Może dolot filtra powietrza się zapchał jakimś syfem ? Oczywiście w 1. kolejności trzeba zająć się chłodzeniem silnika bez płynu nawet nie ruszaj bo będzie to ostatnia rundka tym autem ... [ Dodano: 27 Lip 2012 18:13 ]Przypilnuj ich tam żeby niepotrzebnych części nie wymieniali. Po takim zaryciu nie bedzie raczej remontu silnika ani jakis podzespołów. No ale sama chłodnica i zderzak to już niezły koszt... Powodzenia Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Fiat Punto 1.1 55 TEAM topic9792.html LubuskiePuntoTeam
|
|
Góra |
|
 |
mpat |
#600654 Wysłany:
27 Lip 2012, 19:18; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Forumowicz |
|
Schancezz napisał(a): Trzeba sprawdzić czy jakieś przewody sie nie pozrywały pod autem . Może dolot filtra powietrza się zapchał jakimś syfem ? Oczywiście w 1. kolejności trzeba zająć się chłodzeniem silnika bez płynu nawet nie ruszaj bo będzie to ostatnia rundka tym autem ...
[ Dodano: 27 Lip 2012 18:13 ]
Przypilnuj ich tam żeby niepotrzebnych części nie wymieniali. Po takim zaryciu nie bedzie raczej remontu silnika ani jakis podzespołów. No ale sama chłodnica i zderzak to już niezły koszt... Powodzenia Serdecznie dziękuję za pomoc. Oczywiście przypilnuję fachowców  . Naprawa odbywa się w Jeleniej Górze. Mimo zamienników koszt znaczny. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#600655 Wysłany:
27 Lip 2012, 19:20; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
no ale przed chlodnica zaraz za zderzakiem jest intercooler a dziura w nim to brak mocy,kopcenie i duze prawdopodobieństwo ze turbo i silnik może zaciagnac jakis kamyk ,syf a to juz będzie duzy problem i koszty;a miski olejowej ci nie urwało? bo w multijetach jest ona bardzo nisko i bardzo jest narażona na ryzyko uszkodzenia
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
mpat |
#600658 Wysłany:
27 Lip 2012, 19:43; Temat postu: Re: Gaśnięcie silnika po odpaleniu w GP 1,3 multijet |
|
 |
Forumowicz |
|
fullxda napisał(a): no ale przed chlodnica zaraz za zderzakiem jest intercooler a dziura w nim to brak mocy,kopcenie i duze prawdopodobieństwo ze turbo i silnik może zaciagnac jakis kamyk ,syf a to juz będzie duzy problem i koszty;a miski olejowej ci nie urwało? bo w multijetach jest ona bardzo nisko i bardzo jest narażona na ryzyko uszkodzenia O dziwo nie. Przeszła górą, to pierwsze sprawdziłem a dziura była pół metrowa wszystko poszło na przód chłodnice w tym intercooler wzieły uderzenie na siebie. No i koło też osłoniło.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|