|
Obecny czas: 29 Maj 2025, 09:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
maarcin8 |
#602328 Wysłany:
05 Sie 2012, 18:08; Temat postu: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Go!
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witam, W moim punciaku coś dziwnie zaczęło piszczeć. Dźwięk dochodzi z okolic rozrządu. Wykluczyłem alternator, bo zdjąłem pasek i dźwięk był dalej obecny. Zmieniłem tez pasek rozrządu, rolkę i pompę i nic. Macie może jakieś typu, co to może być. Dźwięk na filmiku w linku poniżej. http://www.youtube.com/watch?v=wDxfzvY6sU0&feature=plcp
|
|
Góra |
|
 |
|
|
n1ck3r |
#602344 Wysłany:
05 Sie 2012, 19:13; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Patryk
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 24 Kwi 2012, Posty: 49
|
a sprawdzales wydech? czy siatka Ci nie pekła? albo kolektory moze powietrze ucieka gdzies, sprwdz czy sruby od kolektora sa dobrze przykrecone mocno
|
|
Góra |
|
 |
maarcin8 |
#602350 Wysłany:
05 Sie 2012, 19:59; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie zaobserwowałem nic z wydechem, miałem go ostatnio na kanale i wydech ok. Silnik sam w sobie chodzi cicho. Niepokojący jest taki pisk jakby wycieranie się metalu o metal. Początkowo myślałem ze to rolka się tak totalnie wyrobiła więc ja wymieniłem. Ale nic nie pomogło. Około 50 sekundy filmiku, słychać najlepiej dźwięk, o którym piszę.
|
|
Góra |
|
 |
kelek |
#602396 Wysłany:
05 Sie 2012, 22:02; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Góra |
|
 |
autopunto |
#602406 Wysłany:
05 Sie 2012, 22:27; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: siedlce Rejestracja: 03 Sty 2011, Posty: 129 Pomógł: 2
|
Kolego a czy czasem nie za mocno naciagnales pasek rozrzadu?  Odłącz alternator na chwilę i będzie jasne.
|
|
Góra |
|
 |
maarcin8 |
#602408 Wysłany:
05 Sie 2012, 22:34; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kelek napisał(a): Czyzby to nie dzwięk wydaje z Alternatora? łożysko może siadło? Zdejmowałem już pasek i odpalałem go bez paska alternatora, dalej świszczy kelek napisał(a): Kolego a czy czasem nie za mocno naciagnales pasek rozrzadu?  Świszczało wiec wymieniłem pasek rozrządu, rolkę i pompę. Pasek dało się wygiąć o 90 stopni w najdłuższym miejscu, myślę ze jest dobrze naciągnięty. No i wymiana paska nie wpłynęła na ten hałas, przed wymianą tak samo świszczało. Generalnie hałas nie zmienia się z obciążeniem auta, tylko z obrotami. Nie wiem czy to może być połączone ale zauważyłem ze wentylator mi się często włącza.
|
|
Góra |
|
 |
autopunto |
#602409 Wysłany:
05 Sie 2012, 22:53; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Puntoświr |
|
Pokombinuj z napieciem paska musi byc luzny ale nie za bardzo.Jak jest za mocno napiety to tak piszczy pompa wody jak za luzny to nie obraca sie rolka napinacza. [ Dodano: 05 Sie 2012 21:53 ]Jeszcze mi sie przypomniało.Sprawdz łozysko oprowe sprzegla.Popros kogos do pomocy niech trzyma wcisniete sprzegło.Jesli pisk ustanie lub sie zmieni to masz winowajcę. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
maarcin8 |
#603217 Wysłany:
10 Sie 2012, 19:08; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Sprawdziłem sprzęgło i odłączyłem alternator i nic. Czy moze to byc cos w silniku, jakies panewki, jak to zdjagnozować?
[ Dodano: 10 Sie 2012 19:08 ]
Gdzieś znalazłem że może to być luz osiowy wałka rozrządu. Sprawdziłem luz wynosi 0.3 mm. No ale nie wiem czy to dobrze czy nie. No a jeśli źle to co, mam nowy wałek się chyba nie opłaca...
|
|
Góra |
|
 |
autopunto |
#603997 Wysłany:
12 Sie 2012, 18:35; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Puntoświr |
|
Proponuje zdjac pokrywe zaworow i odkrecic pokrywe uszczelniacza wałka tam sa male kanaliki olejowe moze ktorys sie zatkał.
|
|
Góra |
|
 |
maarcin8 |
#604291 Wysłany:
13 Sie 2012, 20:07; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czy można tak poprostu odkręcić pokrywę uszczelniacza, bo pokrywa uszczelniacza jest jednocześnie pokrywa łożyska wałka rozrządu, czy muszę ściągać pasek? 
|
|
Góra |
|
 |
lioton |
#604441 Wysłany:
14 Sie 2012, 11:51; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Z kanalikami olejowymi to raczej nie ma nic wspólnego  chyba, że zdejmowałeś kiedyś wałek i przykręciłeś środkowe górne mocowanie na odwrót. Tam jest w środku kanalik i jeśli tak się stało to tam się przytarł. Ale jeśli już chcesz sprawdzić to jeśli ktoś przytrzymałby Ci wałek albo ewentualnie byś go czymś przyblokował to nie musisz ściągać czy luzować paska. Z tego co słychać na filmiku to dźwięk idzie raczej z dołu ale jeśli mówisz, że to z okolic rozrządu to raczej któreś z ułożyskowań wałka. A powiedz jeszcze czy ten dzwiek występuje cały czas be względu na temp silnika 
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
maarcin8 |
#604584 Wysłany:
14 Sie 2012, 23:07; Temat postu: Re: Coś piszczy w silniku |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cytuj: A powiedz jeszcze czy ten dzwiek występuje cały czas be względu na temp silnika  Jak się silnik rozgrzeje to dźwięk zmienia barwę, staje się może trochę cichszy ale wciąż występuje. No wydaje się że z rozrządu, ale ciężko to tak do końca wyczuć. A jeśli z dołu, to co to może być?? Tak się zastanawiam, myślę że to wałek bo rozrząd nie jest czuły na zmianę obciążenia, bo gdyby to coś z łożyskami wału rozrządu to chyba przy zmianie obciążenia silnika zmieniał by się dźwięk. Wątek mozna zamnknąć. Pasek rozrządu za mocno naciągnięty. Najbardziej zaskakujące dla mnie jest to ze pasek wymieniłem bo własnie piszczało. Dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|