|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:02
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
orgazmorajder |
#602986 Wysłany:
08 Sie 2012, 11:29; Temat postu: Kólki smaru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bierze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ED
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Czarnków / wielkopolskie Rejestracja: 20 Cze 2011, Posty: 278
|
Witam , ogólenie w zbiorniczku jest ok , zażają się wycieki z pod korka ,jest z jednej stronyu oskrobany i w pewnym momencie się przekręća na nowej chlodnicy na starej trzymał idealnie. Dzisiaj zajrzałem i było płynu na minium czyli czas na dolewke i odpowietrzenie. Gdy odkręciłem korem to maly kawałek tego błota coś jak popiół zalany wodą , może szary smar , jednek kawąlek na korku zbiorniczka drugą kólke wyłowiłem ze środku byla dość duża , po roztarciu pacem okażło sięże to napeno olej jak by zagotowany, dośc gęsto uformowana kółka, widoczne na foto. Teraz sie zastanawiam i czy to walnięta uszczelka pod głowica , 1- na korku oleju i pod pokrywą zaworów żadego śladu nalotu 2- olej świeży brązowituki , stan nie wzrasta ani nie ubywa wiećej niż zwykle 3 stan w zbiorniczku nie wzrasta , czasami coś zgubi nieszczelnym korkiem 4 żanych problemów z jazdą czy silnikiem 5 płyn świeży - nowa chłodnica auto pracuje na lpg , skąd to się wzieło , i jakie są ,, domowe " sposoby sprawdzenia czy to UPG
Załączniki: |
Komentarz do pliku: wyłowione ze zbiorniczka wyrównawczego
Zdjęcie0212.jpg [ 20.92 KiB | Obejrzany 4615 razy ]
|
Ostatnio edytowany przez orgazmorajder, 09 Sie 2012, 14:17, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Pawelec90 |
#602997 Wysłany:
08 Sie 2012, 12:23; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
Przerabiałem w zasadzie identyczną sytuację, więc może pomogę. Też znalazłem kiedyś taki badziew w zbiorniczku chłodnicy - pierwsza myśl to oczywiście UPG. Jeżeli jest przedmuch olej->woda, to rzadko się zdarza, żeby nawet kropla płynu nie poleciała do oleju (a wiele go nie potrzeba, żeby zrobić cappucino z oliwy), ale zdarzyć się może. U mnie była o tyle specyficzna sytuacja, że kiedy wytężyłem pamięć i sięgnąłem do czasów, kiedy wiedziałem, że samochód ma 4 koła i nic więcej  , wsypałem taki szajs - uszczelniacz chłodnicy, taki proszek/granulki. To g***o, po porządnym przegryzieniu się w układzie, robi dokładnie takie "masło" jak u Ciebie. Pomyśl, czy Ty (a może poprzedni właściciel) nie użyłeś czegoś takiego kiedyś - u mnie to wyszło po 3 latach od użycia  . Finalnie, jak niedawno ściągałem głowicę, okazało się, że uszczelka była O.K. - tylko te proszek narobił bałaganu. A ciężko to wypłukać potem jak cholera. [ Dodano: 08 Sie 2012 12:23 ]P.S. Moja sugestia, to weź ze 2-3 razy przepłucz układ wodą, tylko tak uczciwie - do pełnego otwarcia termostatu, z odpowietrzeniem itd. Zdziwisz się, jaki "żur" poleci  . Potem zalej płynem i obserwuj co się dzieje.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#603003 Wysłany:
08 Sie 2012, 13:02; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Do tej wody warto by było dodać coś czyszczącego  Ja jak wymieniałem nagrzewnicę to przelewałem układ wodą z płynem do szyb  trochę się pieniło.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#603007 Wysłany:
08 Sie 2012, 13:15; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
|
Ja, jak płukałem układ, to z pierwszą porcją wody wlałem jakiś wynalazek do płukania Prestone'a - chyba "Flush" się to nazywało. Czyści dobrze, tak popuściło syfy, że musiałem chłodnicę wymienić  . Co nie zmienia postaci rzeczy, że przepuściłem przez układ siedem 5 litrowych baniek wody demineralizowanej i nadal woda nie była idealnie czysta  . Najwięcej syfu musi siedzieć w głowicy, bo po zmianie jest czyściutko - można pić  .
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#603008 Wysłany:
08 Sie 2012, 13:16; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Możesz mieć rację , też o tym myślałem, bo jak go kupiłem to miał chlodznice silikonem poklejona i wsypalem na początku roku ten proszek z reala i możliwe że to będzie to , a co do plukania woda to czytałem że nie warto bo silnik dostaje po tylku powstaje kamień i początki rdzy więc wolę płynem do chłodnicy przepukac akurat mam banke w garazu
Ostatnio edytowany przez orgazmorajder, 08 Sie 2012, 13:22, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#603011 Wysłany:
08 Sie 2012, 13:22; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
|
No to już masz odpowiedź - więcej tego syfu nie używaj  . Tzn. to nie wyklucza w 100% UPG, ale jest duże prawdopodobieństwo, że to to. A co do płukania - ja miałem na myśli wodę demineralizowaną  . Tzn. jeżeli chcesz płukać płynem, to OK, tylko nie licz, że po jednym płukaniu będzie już dobrze. Post wcześniej pisałem, że puściłem przez układ siedem kanistrów i nadal nie było tak, jak być powinno. 7x35-40 zł... no ładna suma się robi  .
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#603028 Wysłany:
08 Sie 2012, 15:12; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
W piątek przepukam cały układ kilka razy , kusi mnie ten środek do czyszczenia ale niechcialbym zasyfic nowej chłodnicy , zrobię to woda destylowana.
[ Dodano: 08 Sie 2012 15:12 ]
A płyn do chłodnicy 5L taki niebieski jest za 23zł to nie tak drogo :p
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#603036 Wysłany:
08 Sie 2012, 15:43; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Przecież możesz ominąć chłodnicę, zaciśniesz wlot i wylot węża uprzednio odkręcając od chłodnicy i wypłuczesz tylko blok i nagrzewnicę + węże.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#603037 Wysłany:
08 Sie 2012, 15:59; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
|
Płynem do czyszczenia na pewno nic nie zasyfisz, jedyne ryzyko, to że jeżeli masz już jakieś nieszczelności w układzie, a są przytkane brudem, to teraz mogą popuścić. No ale podobne ryzyko jest też przy płukaniu czymkolwiek, tylko mniejsze...  . Mi strzeliła chłodnica po siódmym kanistrze, a krótko potem sylikon na pompie wody - to może dziwnie zabrzmi, ale ja się akurat ucieszyłem - jeżeli coś jest nie tak, lubię o tym wiedzieć  . Jeżeli chodzi o płyn, to jeśli mam być szczery, to nie lałbym wynalazków marki "tesco" bądź "real"  . Płynu nie zmienia się znowu tak często, więc można zainwestować te 40 zł np. Prestone'a. Ale to Twój wybór, ja tylko napisałem, co o tym sądze  . A 23 zł to faktycznie nie majątek, ale pomnóż to np. siedmiokrotnie, tak jak u mnie - robi się sporo jak za samodzielną płukankę (przynajmniej dla mnie  ). [ Dodano: 08 Sie 2012 15:59 ]P.S. Jest jeszcze jeden sposób, ale na wstępie zaznaczam, że nie próbowałem i to tylko zasłyszane "urban legend"  . Musisz mieć dostęp do bieżącej wody + najwygodniej jeden termostat "na straty". Rozpinasz całkowicie chłodnice od silnika (oba węże). "Tuningujesz" termostat tak, żeby był cały czas "otwarty" i podmieniasz. Podłączasz wąż (może być ogrodowy  ) do wejścia do bloku, a wyjście z termostatu puszczasz do beczki/wiadra/na trawnik  . Odkręcasz wodę, zapalasz silnik i idziesz zapalić  . Osobiście mam mieszane uczucia jeśli chodzi o ten sposób - jeżeli komuś nie przeszkadza płukanie kranówą, to OK, jednak problemem może być fakt, że silnik będzie pracował cały czas w zasadzie "na zimno". Ja osobiście mam wątpliwości, czy to "zdrowe". Niewątpliwym plusem jest to, że załatwiasz płukanie w ekspresowym tempie - stawiam, że 10-15 min i układ jest czysty.
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#603057 Wysłany:
08 Sie 2012, 17:30; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Takie sposoby jak wąż ogrodowych to do pogromcow mitów na discovery
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#603075 Wysłany:
08 Sie 2012, 18:50; Temat postu: Re: Kólki smru w zbiorniczku wyrównawczym , skad to się bier |
|
 |
Puntoświr |
|
Jak już się tak czepiasz pogromców mitów, to powinieneś wiedzieć, że surowe jajko na prawdę uszczelnia chłodnicę, a kule na mole dają wrażenie wysokooktanowej wahy - przynajmniej na gaźniku  .
|
|
Góra |
|
 |
pmx007pl |
#603076 Wysłany:
08 Sie 2012, 18:57; Temat postu: Kulki smaru w zbiorniczku wyrównawczym - uszczelniacz! |
|
|
Miałem to samo: jasno szaro-brązowa, tłusta pianka/galaretka wypłynęła mi w zbiorniku nowej chłodnicy... Było to po małej stłuczce (nie z mojej winy, poszło z OC sprawcy), po której "spece" wstawili mi nową chłodnicę i oczywiście źle odpowietrzyli (po pierwszym zalaniu na "max", samochód jeszcze sporo wciąga do obiegu, trzeba dolać, czasem nawet ponad litr). Jak dolałem, odpowietrzyłem poprawnie i usunąłem te pływające skrzepy, to "problem" już nie wrócił (było to w kwietniu tego roku, a mamy już sierpień), samochód działa bez zarzutu, płynu nie ubywa (ani nie przybywa). A ta "tłusta pianka" co wypłynęła, to był płynny preparat do uszczelniania (wlałem go przed zimą, bo mam nieszczelną nagrzewnicę - typowa przypadłość w Punto, w zimie szyby parują na tłusto i czuć palony płyn chłodniczy). Swoją drogą trochę pomogło ("na oko", parowanie na szyby osłabło o połowę), co nie zmienia faktu, że nagrzewnica i tak jest do wymiany.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|