|
Obecny czas: 25 Cze 2025, 23:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
matrix82 |
#611779 Wysłany:
13 Wrz 2012, 19:13; Temat postu: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
|
Z racji że jest to mój pierwszy post chciał bym się przywitać z wszystkimi!  A teraz wracając do tematu. Posiadam Punto I 3d 1994r. Problem w tym, że np podczas większego skrętu kołami nie raz coś strzeli w po lewej stronie tak aż nie raz się ludzie gapią. Żeby tego było mało przy skręcie na skrzyżowaniu w prawo (skrzyżowanie kąt ~90*) gdy jadę i skręcam, z lewej strony wydobywa się dźwięk jak by ktoś z karabinu strzelał i to trwa aż nie wyprostuję kół. Bardzo bym prosił o radę co jest nie tak, a jeżeli temat jest w złym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie. Pozdrawiam Mateusz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wieza87 |
#611794 Wysłany:
13 Wrz 2012, 20:02; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#611931 Wysłany:
14 Wrz 2012, 09:22; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 20 Lis 2011, Posty: 575 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
kelek |
#611932 Wysłany:
14 Wrz 2012, 09:27; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Muszą być luzy na przegubie...
[ Dodano: 14 Wrz 2012 08:27 ]
I jeszcze bym na twoim miejscu sprawdził gumy stabilizatory zewnętrzne czy stabilizator nie sięga do wahacza...
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic32756.html
|
|
Góra |
|
 |
matrix82 |
#612003 Wysłany:
14 Wrz 2012, 15:05; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wieza87 napisał(a): A jadąc i trzymając sprzęgło tak samo masz, że strzelasz ? Czy tylko jak dodajesz gaz ? Szczerze powiedziawszy nie zwracałem na to uwagi. Ale przed chwilą przed domem odpaliłem specjalnie auto i cofając do tyłu ze skręconymi kołami w prawo strzela dalej ale jak wcisnę sprzęgło i auto się samo toczy ,strzelanie ustaje. Mogli byście dokładniej opisać o jaki przegub chodzi?
|
|
Góra |
|
 |
kelek |
#612019 Wysłany:
14 Wrz 2012, 16:10; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#612164 Wysłany:
15 Wrz 2012, 09:24; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
matrix82 napisał(a): wieza87 napisał(a): A jadąc i trzymając sprzęgło tak samo masz, że strzelasz ? Czy tylko jak dodajesz gaz ? Szczerze powiedziawszy nie zwracałem na to uwagi. Ale przed chwilą przed domem odpaliłem specjalnie auto i cofając do tyłu ze skręconymi kołami w prawo strzela dalej ale jak wcisnę sprzęgło i auto się samo toczy ,strzelanie ustaje. Mogli byście dokładniej opisać o jaki przegub chodzi? Trochę dziwnie zacytowane, ponieważ ja to pisałem, a nie wieza87  Skoro sprawdziłeś to już dokładnie wiemy, że masz do wymiany przegub ( najlepiej od razu 2, ale można się zapytać mechanika czy nie poczekać z tym trochę, chyba, że sam będziesz to robił  ), ponieważ miałem identyczną sytuację, ale w innym autku. Co skręt i dodanie gazu to coś strzela i nie wiadomo co jeszcze, ale jak wchodzę w zakręt na luzie/sprzęgle to " prykanie " ustawało 
_________________ http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=11749 Bo Mogę Więcej
|
|
Góra |
|
 |
matrix82 |
#612208 Wysłany:
15 Wrz 2012, 12:42; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kelek napisał(a): Google nie boli Wiem że nie boli...  jestem modem na forum o innej tematyce i wiem o tym, ale nie wiedziałem czy chodzi o układ kierowniczy czy napędowy, teraz już wiem że napędowy. Unpre napisał(a): Trochę dziwnie zacytowane, ponieważ ja to pisałem, a nie wieza87 Tak moja wina  Zaznaczyłem tekst do cytowania, ale ikonkę cytowania kliknąłem należącą do posta wyżej. (przyzwyczajenie z innego forum bo tam te ikony są w górnej części posta a nie dolnej) A wracając do tematu. To prawdopodobnie mam dwie przyczyny stukania/strzelania. Pierwszą jest to że przy skręcaniu, sprężyna amortyzatora obraca się na dole ale na górze pozostaje bez zmian, dopiero gdy skręci się ona za bardzo, to u góry przeskakuje. A takie stukotanie jak z karabinu podczas skrętu w prawo to wina chyba przegubu. 
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#614907 Wysłany:
25 Wrz 2012, 22:39; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
matrix82 |
#615040 Wysłany:
26 Wrz 2012, 15:15; Temat postu: Re: Stukanie/strzelanie przy skręcaniu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Niestety nie, próbowaliśmy nasmarować tą sprężynę aby nie przeskakiwała tylko płynnie się obracała niestety bez rozbierania koła i błotnika jest to nie możliwe. Do tego codziennie jeżdżę autem do szkoły, no i brak funduszy jak na razie.  Wcześniej muszę jeszcze olej i filtr wymienić....
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|