|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
starsailor9 |
#619674 Wysłany:
15 Paź 2012, 19:15; Temat postu: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: wojciech
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin Rejestracja: 12 Maj 2008, Posty: 61
|
No i stało się:( Od jakiegoś czasu w mojej pomarańczy słychać było podejrzane dźwięki z okolic silnika. Najbardziej gdy auto stalo na luzie a sprzęgło było wyciśnięte. Ostatnio nastąpiła zmiana dźwięki pojawiają się gdy sprzęgło jest wciśnięte, po jego puszczeniu cisza. Pojechałem z tym do swojego warsztatu od fiatów i diagnoza była raczej do przewidzenia - kończy się koło dwumasowe:( a przy okazji należy wymienić sprzęgło i wysprzęglik. Objawów slizgania się sprzęgła nie zauważyłem. Dodam że auto ma nakulane 85kkm, silnik trochę wzmocniony (160KM/380Nm), ale nie korzystam z tego zbyt często:P
i teraz pytania do szanownych kolegów: -czy to rzeczywiście może być dwumas czy coś bardziej błachego -czy rzeczywiście konieczna jest wymiana całego zestawu koło-sprzęgło-wysprzęglik -czy przy okazji warto wymienić olej w skrzyni biegów -jakiej firmy w/w elementy są montowane seryjnie i jakiej warto je kupić
To chyba tyle (na początek). Z góry dzięki za pomoc!!!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kazaa |
#619709 Wysłany:
15 Paź 2012, 20:54; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
Trochę podkręcone i 380 nm ? Kto Ci pisał ten program ? Ja mam do 2k obr serie w momencie, potem 355nm i dzięki dobrej robocie Cinka od 50 kkm 0 problemów z 2masem, sprzęgło też chodzi git, a bardzo często korzystam z zapasu mocy  Sprzęgło wymieniamy kompletne - cały zestaw. Partactwem byłoby wymienić część, żeby za 10kkm np tarcza się ślizgała , albo docisk padł. Niestety klekot to koszty, a z ciekawości ile jeździsz na sofcie ? Przebieg identyczny na hodometrze  coś tu mi nie gra, albo nie udolny program albo przebieg wyższy, albo pech.
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
starsailor9 |
#619984 Wysłany:
16 Paź 2012, 19:48; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
upss:P wkradł się mały błąd, rzeczywiście niutków jest mniej bo 360, pisalem z pamięci a dzisiaj sprawdziłem na wydruku z hamowni. Ja w aucie przejeździłem 3kkm. kupowałem jak miał 55kkm i przebieg jest oryginalny. z tego co mam w papierach to w kompie grzebał V-tech. Być może powodem awarii jest moja moja jazda na obrotach pomiędzy 1500 - 2500. Silnika nie przeciążam niskimi obrotami bo wiem że to bardziej szkodzi niż jazda na wysokich. Z wymianą kompletu to się liczyłem, chciałem się tylko upewnić. Jeśli chodzi o firmę to skłaniam się ku Valeo, jest jeszcze luk i sachs.
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#620010 Wysłany:
16 Paź 2012, 20:29; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Przejechałeś 3kkm, a miało 55 to masz 58kkm, który to rocznik ? Na klekota to bardzo emerycki przebieg, patrzyłeś na hodometrze ? Ja korzystam z każdego przedziału obrotów, 40kkm i nic, więc coś jest nie tak. Pokaż wykres, podejrzewam, że vtech coś namieszał i dał Ci spory boost z dołu.
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
starsailor9 |
#620059 Wysłany:
16 Paź 2012, 22:30; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
sorki przejechalem 30kkm:P
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#620357 Wysłany:
18 Paź 2012, 09:16; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
starsailor9 napisał(a): sorki przejechalem 30kkm:P to i tak masz mniej niż ja, pokaż kreski albo daj info jaki progres masz z wymianą
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#729373 Wysłany:
10 Maj 2014, 11:51; Temat postu: Re: Wymiana - dwumas, sprzęgło - pytania?? - GP 1.9 Sport |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
|
Witam,
Czy demontaż skrzyni koniecznie wymaga zdemontowania sanek?
Miejsca do wysunięcia skrzyni jest niewiele ale moze jest to możliwe.
Proszę o konkret.
Pozdrawiam:)
_________________ Fiat Grande Punto 1.9 MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|