You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #620285 Wysłany: 17 Paź 2012, 21:00; 
 Temat postu: czujnik temperatury cieczy
Puntoświr

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Witam.Dziś po całodniowym postoju ruszyłem samochodem i po przejechaniu 500 metrów zapaliła się kontrolka cieczy chłodzącej.Wiedziałem ze to nie wina przegrzewającego się silnika bo jak niby jak po 500 metrach miałby się tak zagrzać ale profilaktycznie zajrzałem pod maskę.Węże chłodne,silnik chłodny a w zbiorniczku płyn.także pewnie czujnik zastrajkował. proszę mi powiedzieć gdzie ten czujnik się znajduje?? Aha i czy są jakieś rodzaje czujników bo ja mam zegary bez wskaźnika temperatury tylko z lampką... patrzyłem na stronę intercars i widzę że tych czujników jest chyba ze 4 rodzaje i każdy inaczej wygląda...

Post #620301 Wysłany: 17 Paź 2012, 21:22; 
 Temat postu: Re: czujnik temperatury cieczy
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie.
hudy napisał(a):
Witam.Dziś po całodniowym postoju ruszyłem samochodem i po przejechaniu 500 metrów zapaliła się kontrolka cieczy chłodzącej.Wiedziałem ze to nie wina przegrzewającego się silnika bo jak niby jak po 500 metrach miałby się tak zagrzać ale profilaktycznie zajrzałem pod maskę.Węże chłodne,silnik chłodny a w zbiorniczku płyn.także pewnie czujnik zastrajkował. proszę mi powiedzieć gdzie ten czujnik się znajduje?? Aha i czy są jakieś rodzaje czujników bo ja mam zegary bez wskaźnika temperatury tylko z lampką... patrzyłem na stronę intercars i widzę że tych czujników jest chyba ze 4 rodzaje i każdy inaczej wygląda...

Miałem ten sam problem ze swoim. We Wrocławiu źle mi dobrano czujnik - wersja z lampką, a sprzedano mi do wersji ze wskazówką - i jeździłem z tym, ale będąc w Oleśnicy trafiłem na kogoś w sklepie "osiedlowym", kto wiedział co jest grane i po numerze VIN dobrano mi dobry czujnik do wersji z lampką.

Ten mój jest koloru czarnego - plastik w obwodzie bolca, w który wciskasz kabel - choć kolorem nie ma co się sugerować (ten zły do wskazówki był koloru czerwonego). Niech Ci dobiorą po VIN.

Czujnik masz wkręcony w blok silnika, obok rozrządu. Stojąc na wprost maski masz to po lewej stronie z tyłu silnika. Wkręcony jest on. Tutaj masz co i jak - zjedź niżej by zobaczyć to czego szukasz;

http://autokacik.pl/printthread.php?Cat ... ype=thread

Autor postu otrzymał pochwałę

Post #620311 Wysłany: 17 Paź 2012, 22:01; 
Puntoświr

Dzięki za odpowiedź.Czyli czujnik który daje sygnał na wskaźnik temperatury (wskaźnik ze wskazówką) oraz ten który daje sygnał na lampkę są w tym samym miejscu wkręcone przy bagnecie?? Może masz jakieś numery tego czujnika chodź przynajmniej numery oryginału?? Szukałem na stronie intercars i doliczyłem się 5 lub 6 czujników które różnią się od siebie wyglądam.sam teraz nie wiem który jest który...

Post #620339 Wysłany: 18 Paź 2012, 05:17; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie.
hudy napisał(a):
Dzięki za odpowiedź.Czyli czujnik który daje sygnał na wskaźnik temperatury (wskaźnik ze wskazówką) oraz ten który daje sygnał na lampkę są w tym samym miejscu wkręcone przy bagnecie?? Może masz jakieś numery tego czujnika chodź przynajmniej numery oryginału?? Szukałem na stronie intercars i doliczyłem się 5 lub 6 czujników które różnią się od siebie wyglądam.sam teraz nie wiem który jest który...

Tak, wkręcone są w to samo miejsce. Niech Ci dobiorą po nr. VIN auta. Numerów nie pamiętam.

Post #620450 Wysłany: 18 Paź 2012, 18:03; 
Puntoświr

Hej problem rozwiązany.Dziś zajrzałem pod maskę i okazało się że ktoś dłubał przy instalacji i przy tym czujniku nie ma wtyczki tylko jest zwykły konektor żeński który jest nałożony na pin w czujniku.Jak wczoraj grzebałem przy filtrze gazu to docisnąłem ten konektor głębiej i widocznie stykał gdzieś z czujnikiem.Wystarczyło trochę wysunąć konektorek i już lampka nie świeci.Musze teraz jechać na jakiś szrot i skombinować oryginalną wtyczkę do tego czujnika...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)