|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sumolimpijczyk |
#624654 Wysłany:
06 Lis 2012, 21:14; Temat postu: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Szymon
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
witam. jakiś czas temu przestała działać mi tylna wycieraczka, trochę po tym również przestało działać ogrzewanie tylnej szyby. Czy ktoś wie lub domyśla się dlaczego tak jest i gdzie leży problem ?? jest to bardzo irytująca usterka szczególna w zimę i chciałbym naprawić to jak najszybciej.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#624689 Wysłany:
06 Lis 2012, 22:41; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Jeśli chodzi o ogrzewanie szyby tylnej, to proponuję zacząć od sprawdzenia, czy nie przepalił się bezpiecznik w skrzynce obok kolumny kierowniczej ( to bezpiecznik F11, pierwszy rząd od góry, pierwszy od lewej), sprawdź czy jest to bezpiecznik o wartości 20A, bo taki ma być tam założony. Wycieraczka szyby tylnej, najczęściej cierpi na korozję jej osi głównej, trzeba wszystko rozebrać i wyczyścić z rdzy i syfu. Temat nie jest trudny, wystarczy zdemontować ramię wycieraczki, plastik klapy tylnej, odkręcić trzy śruby i odłączyć wężyk sprysku, odłączając również wtyczkę, która zasila silniczek wycieraczki, później rozebrać całość i wyczyścić, nie zapominając o nasmarowaniu osi. Ja wymieniam również smar ze środka, bo po kilku latach nie wygląda zbyt ciekawie. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#624697 Wysłany:
06 Lis 2012, 22:55; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
sumolimpijczyk |
#625176 Wysłany:
09 Lis 2012, 14:35; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Szymon
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
sprawdziłem te kable i niby wszystko ok. idę zaraz sprawdzić te bezpieczniki. wycieraczka tylna działa wystarczyło przeczyścić silniczek , tylko jest jeden mały problem bo kiedy spryskuję przednią szybę tylna zaczyna chodzić , ale to nie szkodzi  . a na miejscu bezpiecznika od ogrzewania szyby jest 10 , zmieniłem go na 20 i śmiga. wszystko naprawione. Dziękuję bardzo za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
Ariaspe |
#693636 Wysłany:
02 Paź 2013, 21:32; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Przemysław
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Stile
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam mam podobny problem z tym że wymieniłem silniczek na nowy...Bo stary niestety nie działał... Jednak po założeniu nowego nadal nie mam wycieraczki...Sprawdziłem już bezpiecznik i niby jest ok...Jak sprawdzić te styki?Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna? (jak wymienić gumę w tej wycieraczce?) Spryskiwacz niestety również nie działa...czy to może być wina jednak silniczka czy styków?
|
|
Góra |
|
 |
arvath |
#694572 Wysłany:
10 Paź 2013, 00:07; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Artur
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Cult
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Sprawdź styki na klapie. Jak one nie łączą to własnie nie ma tylnej wycieraczki i ogrzewania szyby.
_________________ Niebieski zrywacz asfaltu 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
Ariaspe |
#695842 Wysłany:
17 Paź 2013, 15:27; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Przemysław
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Stile
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Ogrzewanie działa...niestety nie działa silniczek wycieraczki cały czas  (
|
|
Góra |
|
 |
Pani.Ka |
#696407 Wysłany:
20 Paź 2013, 18:25; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
|
ja miałem spalone styki. i przez to nie działało mi podgrzewanie jak i tylnia wycieraczka , wymieniłem te styki i mechanizm wycieraczki i smiga aż miło 
_________________ Mój srebrniak <---- Zapraszam
|
|
Góra |
|
 |
FeareK |
#712380 Wysłany:
23 Sty 2014, 13:04; Temat postu: Re: brak podgrzewania tylnej szyby i brak tylnej wycieraczki |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: EZG Rejestracja: 02 Kwi 2012, Posty: 176
|
Up, ja mam podobny problem tylko że opisze to tak. Wycieraczka działa , i światło przeciwmgielne też działa prawidłowo ale jak naciska przycisk w panel od podgrzewania tylnej szyby to słyszę w okolicy bezpieczników jakieś przełączenie i nic , nie uruchamia się , to może być wina styków , przekaźnika lub może bezpiecznika ?
_________________ sooo goooood  Punto: Moj Kropek MK 1 topic34981.html
Spoty - topic32335.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|