|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 19:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Innocence |
#624620 Wysłany:
06 Lis 2012, 19:59; Temat postu: Metaliczny dźwięk z komory silnika. |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 06 Lis 2012, Posty: 3
|
Witam Z komory silnika słychać dziwny metaliczny dźwięk tak jak by coś o coś tarło. Dźwięk głównie słychać na 1, 2 i 3 biegu i tylko w momencie przyspieszania. Im większe obroty tym dźwięk jest cichszy. W trakcie hamowania silnikiem, jazdy ze stałą prędkością lub na luzie problem nie występuje. W kabinie wydaje mi się że dźwięk pochodzi z prawej strony komory silnika. Pasek do alternatora sprawdzałem a alternator był wymieniany na wiosnę. Co to może być?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
daro90 |
#625244 Wysłany:
09 Lis 2012, 17:18; Temat postu: Re: Metaliczny dźwięk z komory silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Daro
Samochód: Punto II 3d
Wersja: ELX
Województwo: opolskie [O]
|
Sprawdź czy jakiś metalowy element osłony wokół silnika etc. nie jest poluzowany. Miałem kiedyś poluzowany kawałek osłony katalizatora w innym aucie i objawy były praktycznie takie same a wystarczyło kilka spawów (mechanik nawet zrobił to darmo  )
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#625261 Wysłany:
09 Lis 2012, 20:14; Temat postu: Re: Metaliczny dźwięk z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
Innocence, mam podobnie, najpierw na 1,2,3 takie jak by terkotanie, teraz się nasiliło i dochodzi właśnie metaliczny dźwięk, ma 4 i 5 tego nie słychać, na postoju też jest słyszalne moja diagnoza to łożysko oporowe sprzęgła, w poniedziałek jadę do mechanika, na razie auta nie ruszam.
|
|
Góra |
|
 |
Innocence |
#626332 Wysłany:
16 Lis 2012, 16:58; Temat postu: Re: Metaliczny dźwięk z komory silnika. |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 5d
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 06 Lis 2012, Posty: 3
|
Witam U mnie już się sprawa wyjaśniła.
W serwisie z którego dość często korzystałem panowie stwierdzili uszkodzenie łożysk w skrzyni biegów. Polecili mi zakup skrzyni po regeneracji lub używanej na allegro i żeby do nich wrócić na samą wymianę. Sami nie chcieli się podjąć naprawy skrzyni tłumacząc że jest to czasochłonne i dość kosztowne.
Jakoś niedowierzałem w te ich tłumaczenia i odstawiłem samochód od warsztatu poleconego przez znajomego.
I co się okazało? …
Przy ostatniej wizycie w warsztacie ktoś grzebał przy mocowaniu poduszki silnika od strony rozrządu (po co ją ktoś ruszał nie mam pojęcia). Silnik się opuścił i pasek rozrządu tarł o osłonę. Jak mi pokazywali jak pasek wygląda to się bardzo dziwili że się udało mi się do nich w ogóle dojechać (pasek był już mocno przetarty).
Wymienili rozrząd, poprawili poduszkę i samochodzik znowu pomyka.
Nigdy więcej tamtego warsztatu.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#626334 Wysłany:
16 Lis 2012, 17:07; Temat postu: Re: Metaliczny dźwięk z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
u skrzynia padła jednak  czekam na używkę Innocence napisał(a): Polecili mi zakup skrzyni po regeneracji lub używanej na allegro i żeby do nich wrócić na samą wymianę. Sami nie chcieli się podjąć naprawy skrzyni tłumacząc że jest to czasochłonne i dość kosztowne. naprawami i regeneracjom skrzyń zajmują się wyspecjalizowane w tym zakłady.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|