|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mojzu |
#628855 Wysłany:
01 Gru 2012, 17:27; Temat postu: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam Problem w punciaku polega na tym, że parę miesięcy temu od czasu do czasu zapalała się żółta kontrolka check engine, ale punciak chodzil dobrze, jakiś miesiąc temu parę razy się przytrafiło, że chodził tylko na 2 cylindrach, ale po dodaniu na wysokich obrotach problem znikał. Byłem na komputerze, pojawilo się że cewka do wymiany, którą wymieniłem, przez krótki czas było ok i znowu to samo, wymienilem jeszcze przewody, nic nie pomoglo, od momentu jak wymienilem swiece przez caly czas teraz chodzi na dwóch cylindrach, a nie jak bylo wcześniej tylko od czasu do czasu. Dobrze mysle, ze to centralka wtrysku? wiem, że koszt naprawy/wymiany nie jest mały, Jeżeli jest to ten problem, zna może ktoś, kogoś w Bydgoszczy, który podjął by się naprawy?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
_marcin00_ |
#628858 Wysłany:
01 Gru 2012, 18:10; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
Jakie przewody i jakie świece wstawiłeś ? Możliwe że fabrycznie uwalone przewody kupiłeś - zdarza się czasem zwłaszcza z tanimi zamiennikami. Dobrze byłoby sprawdzić cewki zamieniając je miejscami i sprawdzić czy błąd bedzie dla tej samej cewki. Jeżeli tak, to rzeczywiście centralka do wymiany, z tym że ja nie znam nikogo z okolic Torunia i Bydgoszczy kto by naprawiał komputery, jedynie firmę z Tych która robi to profesjonalnie.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
|
|
Góra |
|
 |
mojzu |
#628895 Wysłany:
01 Gru 2012, 21:29; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
przewody były wymieniane jakiś czas temu,kiedy tylko kontrolka się paliła a silnik chodził prawidłowo, co nic nie zmieniło, jedna cewkę kopiłem nową, były zamieniane miejscami i cały czas na tych samych dwóch cylindrach nie chodzi, czyli pewnie sterownik Znalazłem 3 firmy, w poniedziałek podzwonię i się dowiem co i jak, ale może do tego czasu ktoś by napisał czy korzystał z usług z jednej z tych firm i kojarzy jakie ceny są naprawy, i czy jest zadowolony z usługi http://www.elektrobip.pl/ Reda http://kocar.com.pl/ Tychy http://allegro.pl/fiat-panda-punto-iaw- ... 74157.html Zgierz - na allegro niby podaja cene 80zl za naprawe
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#628902 Wysłany:
01 Gru 2012, 21:38; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
mojzu napisał(a): Witam Problem w punciaku polega na tym, że parę miesięcy temu od czasu do czasu zapalała się żółta kontrolka check engine, ale punciak chodzil dobrze, jakiś miesiąc temu parę razy się przytrafiło, że chodził tylko na 2 cylindrach, ale po dodaniu na wysokich obrotach problem znikał. Byłem na komputerze, pojawilo się że cewka do wymiany, którą wymieniłem, przez krótki czas było ok i znowu to samo, wymienilem jeszcze przewody, nic nie pomoglo, od momentu jak wymienilem swiece przez caly czas teraz chodzi na dwóch cylindrach, a nie jak bylo wcześniej tylko od czasu do czasu. Dobrze mysle, ze to centralka wtrysku? Tak, miałem identyczne wszystko tak jak opisałeś i po wymianie centralki auto jeździ super  (wcześniej też wymieniłem cewki, przewody, świece - ale to nic nie pomogło).
Góra |
|
 |
mojzu |
#628908 Wysłany:
01 Gru 2012, 21:54; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
BogdanK napisał(a): Tak, miałem identyczne wszystko tak jak opisałeś i po wymianie centralki auto jeździ super  (wcześniej też wymieniłem cewki, przewody, świece - ale to nic nie pomogło). Naprawiałeś może, bądź kupowałeś z jakiejś z tych firm co podałem wyżej?
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#628928 Wysłany:
01 Gru 2012, 22:59; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#628970 Wysłany:
02 Gru 2012, 02:33; Temat postu: Re: Zepsuta centralka wtrysku? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
mojzu napisał(a): BogdanK napisał(a): Tak, miałem identyczne wszystko tak jak opisałeś i po wymianie centralki auto jeździ super  (wcześniej też wymieniłem cewki, przewody, świece - ale to nic nie pomogło). Naprawiałeś może, bądź kupowałeś z jakiejś z tych firm co podałem wyżej? Dałem do naprawy, ale okazało się, że poprzedni właściciel już ją naprawiał, na tyle nieudolnie została wcześniej "naprawiona", że niebawem "padła" i już ponownie nie dało rady jej naprawić (po wcześniejszym "grzebaniu" w niej przez "fachowca"). Więc kupiłem z roczną gwarancją centralkę w tej firmie w Tychach - którą wcześniej podałeś (to dobra i sprawdzona firma).
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|