|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:54
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
davidek06 |
#629913 Wysłany:
07 Gru 2012, 11:51; Temat postu: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam ! Mam taki problem , a mianowicie wsiadam dzisiaj rano do swojego Punta ( II sporting, 1.2 16v benzyna/gaz) wkładam kluczyk do stacyjki i o to zaczynają się schody : przekrecam raz zaswiecaja się wszystkie kontrolki - prawidłowo przekrecam dalej i jedno wielkie nic auto w ogóle nie reaguje próbowałem parę razy , wyciągałem kluczyk i od nowa ale bez zupełnej reakcji mogę sobie kręcić i nic się nie dzieje nie ma żadnego odglosu nawet.. Wysiadłem poszedłem na busa piękna sprawa w taka pogodę .. Cóż się mogło stać ? Dzięki za jakiekolwiek info ! Pozdrawiam:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nasa |
#629914 Wysłany:
07 Gru 2012, 11:53; Temat postu: Re: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice/Opole Rejestracja: 14 Cze 2011, Posty: 336 Pomógł: 3
|
miałem tak jak urwała mi się masa do silnika. Wkładałem kluczyk, zapalały się kontrolki ale jak przekręcałem dalej to gasły i cisza....
_________________ Alfa Romeo 156 1,9jtd 2000r
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#629917 Wysłany:
07 Gru 2012, 12:17; Temat postu: Re: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Dodatkowo można sprawdzić, czy nie rozładował się całkowicie akumulator.
Góra |
|
 |
davidek06 |
#629936 Wysłany:
07 Gru 2012, 13:33; Temat postu: Re: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Gdyby to była masa to by chociaż spróbował zakręcić a w tym wypadku nic poza tym nic nie gaśnie ( światła, kontrolki ,radio , nawiew) wszystko działa dlatego wykluczam akumulator poza tym jest nowy a auto garażowane..
|
|
Góra |
|
 |
przemyslaw89 |
#629941 Wysłany:
07 Gru 2012, 14:05; Temat postu: Re: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELE / WN Rejestracja: 21 Lut 2011, Posty: 103 Pomógł: 6
|
Widać coś z elektromagnesem (włącznikiem) rozrusznika. Wcale nie załącza, stąd zero reakcji. Wg mnie winowajcą może być brak sygnału od stacyjki do wspomnianej cewki rozrusznika - jeśli chcesz to sprawdzić musisz dostać się do rozrusznika, podpiąć kontrolkę/próbnik/miernik a ktoś spróbować przekręcić kluczyk. Jesli się zaświeci/pojawi napięcie oznacza to że prąd włączający dochodzi. Drugim krokiem jest sama cewka. Mogła "stanąć" i nie reagować na próby włączania. Jeśli już będziesz przy rozruszniku popukaj w nią, być może się zawiesiła lub przymarzła... Tak czy siak proponuję zerknąć na rozrusznik i jego włącznik.
_________________ Punto II 1.2 8V
zieleń 351/A - Verde Olimpo
|
|
Góra |
|
 |
davidek06 |
#629948 Wysłany:
07 Gru 2012, 14:49; Temat postu: Re: Auto nie zapala , stacyjka ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki Przemyslaw89 za wskazówki wrócę do domu wieczorem to będzie trzeba coś z tym zrobić .. 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|