|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 04:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
hanys |
#639176 Wysłany:
20 Sty 2013, 18:06; Temat postu: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Stile
Województwo: śląskie [S]
|
Witam Nieźle urządziłem się dzisiaj ze swoim Kropkiem. Generalnie cały czas jeżdżę na gazie, odpalając i rozgrzewając auto na benzynie. Dzisiaj wsiadam do Punciaka, odpalam go i słyszę, że ledwo co zipię, pomyślałem, że może mało benzyny, chociaż wskazówka na połowie rezerwy jeszcze, ale no do końca bym jej nie ufał. Przełączyłem szybko na gaz i pojechałem na stacje do której miałem z 50m. Zatankowałem i odpalam na benzynie, znów silnik ledwo co pracuje i zgasł za pierwszym razem, za drugim szybko przełączyłem na gaz i pojechałem do domu, po drodze parę razy próbowałem przełączać na benzynę podczas jazdy, ale wtedy od razu obroty spadały. Dojechałem do domu i tutaj też niewiele się zmieniło. Auto odpalając na gazie łapie od razu, a na benzynie praktycznie nie da się go zapalić, albo nie łapie w ogóle, albo złapie i zaraz zgaśnie. Odpalając na gaz i przełączając potem na benzynie też zaraz gaśnie. I teraz pytanie czy po prostu zapowietrzył się układ czy zepsuła pompa ? Próbowałem szukać na forum podobny wątków, ale nic konkretnego nie znalazłem, na internecie też opinie podzielone i sporo osób piszę, że układ sam się odpowietrza ?! Tzn. że co mam niby zrobić ? Bo teraz po 2h poszedłem spróbować odpalić i nic się nie zmieniło. Ktoś zna rozwiązanie mojego problemu ? Z góry dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kelek |
#639218 Wysłany:
20 Sty 2013, 19:46; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Góra |
|
 |
hanys |
#639228 Wysłany:
20 Sty 2013, 20:01; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Do mnie jak do małego dziecka: jak to najłatwiej sprawdzić ?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#639231 Wysłany:
20 Sty 2013, 20:04; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
hanys |
#639240 Wysłany:
20 Sty 2013, 20:23; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No powinno być: 1.2SPI 60KM .
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#639274 Wysłany:
20 Sty 2013, 23:37; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
No to ściągasz całą puszke filtra powietrza (żeby był łatwy dostęp) i odpinasz z przepustnicy wąż (na środku, na samej górze od strony przedziału pasażerskiego) który podaje paliwo i sprawdzasz czy i jak leci paliwo po przekręceniu kluczyka. Sprawdź też czy w ogóle pompę słychać jak przekręcasz kluczyk powinna się właczać na 2-3s i słychać to w kabinie. Jeśli ją słyszysz a paliwo nie leci to może wymiana filtra paliwa pomoże 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
hanys |
#639395 Wysłany:
21 Sty 2013, 14:40; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzisiaj przejrzałem jeszcze forum i znalazłem rozwiązanie. Cytuj: Zapowietrzony układ. Weź kilkukrotnie włącz i wyłącz zapłon (w odstępach, a nie raz po raz, czyli przekręcasz zapłon i czekasz aż zgaśnie marchewka, wyłączasz i powtarzasz kilkukrotnie) - wtedy uruchamia się pompę paliwa na chwilę, podaje paliwo na silnik, po czym pompa się wyłącza i włączona jest dopiero przy pracującym silniku. W ten sposób powinno przepchać paliwo i odpali. Zrobiłem tak i elegancko zapalił, więc nic się nie zepsuło. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam. 
|
|
Góra |
|
 |
dawids |
#641215 Wysłany:
28 Sty 2013, 11:31; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, żeby nie robić nowego tematu postanowiłem tutaj napisać. U mnie problem też może być związany z pompą paliwa, więc zaczynamy. Samochód postoi sobie z 12 godz, gdy chce gdzieś nim pojechać, to muszę jeszcze się troszkę pomęczyć z odpaleniem. Gdy przekręcę kluczyk to słychać jak ona pracuje itd, ale jak odpalam samochód to po odpaleniu wskakuje na 1500 obrotów i automatycznie gaśnie, to wszystko trwa 2 sek. Odpala mi normalnie za 3 - 4 razem, chyba że przycisnę pedał gazu i zostawie go na 2000 obrotach, pochodzi tak chwile i puszczam pedał, w tedy chodzi normalnie. Z kolei jak jadę np 70km/h na czwartym biegu i wciskam but do końca to zatrzymuje się na 85km/h i dalej nie chce szybciej jechać (na gazie tak nie jest) tjb była jakaś blokada czy coś. W czym może być problem ?
P.S Fiat punto 1.2 75 ELX
[ Dodano: 28 Sty 2013 11:31 ]
Pomoże ktoś ?:)
|
|
Góra |
|
 |
punto98 |
#641390 Wysłany:
28 Sty 2013, 17:57; Temat postu: Re: Zapowietrzony układ paliwowy ? Punto 1.2 + LPG |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarosław
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 27 Maj 2008, Posty: 127 Pomógł: 2
|
" po odpaleniu wskakuje na 1500 obrotów i automatycznie gaśnie, to wszystko trwa 2 sek. Odpala mi normalnie za 3 - 4 razem, chyba że przycisnę pedał gazu i zostawie go na 2000 obrotach, pochodzi tak chwile i puszczam pedał, w tedy chodzi normalnie. "
Spróbuj przeczyścić silniczek krokowy bo on odpowiada za wolne obroty.
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|