|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 12:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
bunczu |
#645273 Wysłany:
14 Lut 2013, 06:45; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
Pawelec90 napisał(a): bunczu napisał(a): Ps2 - mój stary silnik palił 4l/500 km... Czyli ~8l/1kkm. A przekładałeś silnik, prawda? Tak, od kolegi z forum. Odstąpił mi swój. Śmigam na nim od stycznia 2012. Oleju nie gubi, nie przepala. Suchy w każdym miejscu. Przy okazji, jak się depnie w gaz to czuć, że to jedzie mimo 55km, bo mój stary silnik nie miał mocy na nic - to cudem jeździło przy kompresji 4bary/cylinder.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Pawelec90 |
#645274 Wysłany:
14 Lut 2013, 07:01; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
bunczu napisał(a): Pawelec90 napisał(a): bunczu napisał(a): Ps2 - mój stary silnik palił 4l/500 km... Czyli ~8l/1kkm. A przekładałeś silnik, prawda? Tak, od kolegi z forum. Odstąpił mi swój. Śmigam na nim od stycznia 2012. Oleju nie gubi, nie przepala. Suchy w każdym miejscu. Przy okazji, jak się depnie w gaz to czuć, że to jedzie mimo 55km, bo mój stary silnik nie miał mocy na nic - to cudem jeździło przy kompresji 4bary/cylinder. Właśnie to miałem na myśli. 8l/1kkm to już ogromny przepał - podejrzewałem, że kompresja była już tak niska, że kropek ledwo się odpychał. A u Kolegi, z wyliczeń wychodziło dwa razy tyle - więc to auto już w ogóle nie powinno jechać  . Nawet, jeśli to jego pierwsze auto i nie jeździł nigdy niczym innym, to powinien poczuć, że coś jest nie tak  . Mam nadzieję, że Kolega marcineks100 pokusi się o wyjaśnienie sprawy do końca - bo teorie o pomiarze zaraz po jeździe i przy przechylonym nadwoziu już padły, a nie zostały potwierdzone. Problem ustał, więc wina pierścieni/uszczelniaczy też odpada... no a UPZ i oring są jakoś mało prawdopodobne... 
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#645298 Wysłany:
14 Lut 2013, 10:26; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 27 Sty 2013, Posty: 41
|
No najwidoczniej pomiar musiał być zły, bo ani nie kopci, ani nie plamił jakoś tragicznie.... Jak już pisałem, wymieniłem UPZ i oring, teraz jest sucho oraz wymieniłem Olej na Lotos 10W40 wraz z filtrem no i na razie nie ubyło mi nic. Kompresji jeszcze nie robiłem, bo czekam za info od kolegi kiedy mogę podjechać. A w ogóle wspominałem, że oringu w ogole już nie było?  Haha zeskrobałem tylko troszkę silikonku już w tak kiepskiej kondycji że musiało lecieć  Zapewne poprzedni własciciel poszedł na łatwizne i tak to potem jest... Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
noobio |
#645471 Wysłany:
14 Lut 2013, 23:44; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Zgorzelec Rejestracja: 08 Kwi 2011, Posty: 318 Pomógł: 5
|
po prostu poprzedni właściciel miał to gdzieś i jeździł aż całkiem się skończy
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|