You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 00:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #649948 Wysłany: 06 Mar 2013, 17:11; 
 Temat postu: Nowe radio i sterowanie z kierownicy
Puntoświr

Imię: Daniel
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa/Radzymin
Panowie, przekopałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Zakupiłem nowe radyjko do mojego samochodu: https://car-tronic.pl/blaupunkt-toronto ... p1523.html

Zapiąłem kostkę iso ze starego firmowego radia do nowego i na desce pojawiła się choinka. Wsadziłem stare radio, jest ok ale wyświetla mi ciągle błąd poduszki. Rozumiem, że jak skasuje sobie ten błąd kompem diagnostycznym to będzie śmigać.

Oczywiście nie mam doświadczenia w temacie więc wyszedłem z założenia plug&play co było błędem. Zakładam, że trzeba przerobić kostkę iso. Z tym pewnie sobie poradzę choć wskazówki mile widziane.

Teraz meritum:
1. Czy adaptery tego typu pozwolą mi na wykorzystanie sterowania radiem z kierownicy: http://allegro.pl/sterowanie-radiem-z-w-kierownicy-fiat-adapter-i3065241461.html lub http://allegro.pl/interfejs-sterowanie-z-kierownicy-fiat-500-gp-od05-i3050126128.html. Pytałem sprzedawców ale odpowiedzi były niejasne, najczęściej, że trzeba by zobaczyć.

2. Jeżeli nie, trudno ale czy prawidłowo skonfigurowana kostka pozwoli na wyświetlanie informacji z radia na desce rozdzielczej (jak to w przypadku fabrycznego radia?

3. Czy wiecie, gdzie można kupić ramkę do radia w kolorze grafitowy metalik? Kupiłem kolor antracyt (wszędzie tylko szary, antracyt metalik i szary metalik) ale żaden kolor nie pasuje do mojej deski (look w temacie o samochodzie). Ewentualnie zostanie mi malowanie, polecacie pomalowanie samemu czy lepiej oddać to do jakiegoś lakiernika?

4. Czy ktoś na forum miał kontakt z takimi adapterami i może powiedzieć, że taka operacja udała się w kropku?

Pozdrawiam

Post #651197 Wysłany: 11 Mar 2013, 20:04; 
 Temat postu: Re: Nowe radio i sterowanie z kierownicy
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Jelenia Góra
Ramkę kupisz w ASO tam Ci dobiorą opdowiedni kolor. Ja dałem coć koło 60 zł ale za to pasuje idealnie i jest dobrze spasowana. A co do sterownia w kierownicy to ciekawe pytanie, sam mam od prawie 3 lat radio alpine i w sumie chetnie bym podłaczył to sterowanie bo troche mi go brakuje, szczegolnie jak przesiądę się ze służbowego auta w którym mam sterowanie :)

Post #651225 Wysłany: 11 Mar 2013, 22:04; 
Puntoświr

Super, podjadę zatem do aso. Niestety sterowanie z allegro nie działa. Kupiłem, sprawdziłem w dwóch różnych radiach Blaupunkt i niestety nie działa. Temat do zamknięcia.

Post #651228 Wysłany: 11 Mar 2013, 22:12; 
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
Klimton, slaboszukales. lub slabi goscie od tego... z tego co wiem to jest na forum GP z niefabrycznym radiem i sterownym fabryczna kierownica :P

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #651254 Wysłany: 25 Mar 2013, 20:55; 
Puntoświr

Typek stwierdził, że w kostce iso jest namieszane, coś takiego mi odpisał:

Kod:
Witam,
W kostkach ISO w Fiata  oraz ISO w Pana Blaupunkcie jest bardzo istotna roznica w zasilaniu
tzn. tzw.stały plus "+12V"    i    plus accesory "+12v" ktory pojawia
sie po przekreceniu kluczyka w stacyjce sa w innych miejscach. Jesli nie zamienial Pan miejscami przewodow przy wymianie radia jest to przyczyna ,ze adapter nie chce dzialac. Radio bedzie pamietalo ustawienia nawet przy zlym podlaczeniu poniewaz wszystkie blaupunkty posiadaja pamiec eprom ktora toretycznie bedzie pamietac ustawienia nawet po 20 latach..
Zaznaczylem roznice na zdjeciu w zalaczniku, instrukcja od OPLA ale uklad pinow jest taki sam.
Nie pierwszy raz sie spotykam ze zlym podlaczeniem radia Blaupunkta w i zawsze przelozenie pinow rozwiazuje problem z interfejsem.

[ Dodano: 25 Mar 2013 20:55 ]

Podbijam. Sprawdziłem dwa różne interfejsy od dwóch innych producentów i żaden nie zadziałał z radiem. Oo producenta interfejsu (Connects2) otrzymałem info, że nie działa o tylko z tym jednym modelem Blaupunkta czyli tym, który kupiłem :) Pozostałe łyka bez problemu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)