|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 16:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
simpell |
#642972 Wysłany:
03 Lut 2013, 18:52; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Do Hudego: Na wciśniętym sprzęgle słychać też jakby " piszczenie , ślizganie paska klinowego " a jak dodam gazu to terkotanie też wzrasta i przyspiesza - ale tylko jak wcisnę do końca
|
|
Góra |
|
 |
|
|
hudy |
#642984 Wysłany:
03 Lut 2013, 19:37; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 3d
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
Pasek to nie problem bo pewnie popiskuje od alternatora lub wspomagania jeśli masz.A co do terkotania to na bank któryś element sprzęgła i to pewnie łożysko lub tarcza a najprawdopodobniej sprężyny które są na niej zamontowane.Miałem kiedyś taki przypadek w innym samochodzie.Niemiłosiernie terkotały te sprężyny gdy sprzęgło było naciśnięte a skrzynia rozłączona...
Ostatnio edytowany przez hudy, 03 Lut 2013, 22:52, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
simpell |
#643028 Wysłany:
03 Lut 2013, 21:36; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ale czy to normalne że tylko przy wciśniętym sprzęgle do końca słychać piszczenie wraz z terkotaniem.Nie da się jezdzić , na światłach dziś musiałem gasić auto , żeby wrzucać bieg na 1 i tak odpalałem do jazdy - od razu po zapaleniu zielonego światła ( bo rusza powoli jak nawet wcisnę sprzęgło do końca ) jajca jakieś . Czyli to wina sprzęgła? A czy olej w skrzyni też się wymienia z reguły przy zmianie sprzęgła ?
PS Bądzcie wyrozumiali to moje pierwsze auto i nie znam się .
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#643056 Wysłany:
03 Lut 2013, 22:53; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
Tzn co ci się dokładnie dzieje oprócz tego że terkota?? Biegi nie chcą wchodzić?? Co do terkotania to pewnie łożysko.Tak czy inaczej wymienia się kompletne sprzęgło.Nie wiem jak jest w punto ale w innych samochodach sprzęgło przy normalnej jeździe powinno wytrzymać kilkaset tys km.Jak zdążyłem zauważyć to z wypowiedzi kolegów na tym forum wynika że w punto sprzęgło wytrzymuje bardzo mało bo po 15tys niekiedy jest do wymiany co moim zdaniem jest jakimś nieporozumieniem.Widocznie takiej jakości robią części do tych samochodów ale pozostawiam to bez komentarza...Co do oleju w skrzyni to z zasady się go nie wymienia (tak przynajmniej twierdza eksperci) chodź moim zdaniem powinno się to zrobić przynajmniej co jakieś 100tys by cały ten syf spuścić z skrzyni.Olej najlepiej jakiś dobry powiedzmy mobil 75w90 Pewnie zaraz zaczną się wypowiadać inni twierdząc że są jakieś inne lepsze,dedykowane oleje fiatowskie czy coś takiego.Jak są tak samo dobre jak sprzęgła do tych samochodów to ja dziękuję...
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#643074 Wysłany:
03 Lut 2013, 23:46; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
hudy sprzęgło w punto powinno wytrzymać spokojnie 100tys, mój były nauczyciel od mechaniki w szkole prowadził też kursy nauki jazdy i on w "eLce" dopiero po przejechaniu 60tys kupował sprzęgło (nie wymieniał od razu ale leżało już na półce), mi sprzęgło wytrzymało 120kkm a padło w nim tylko łożysko (i pewnie gdybym jeździł normalnie to wytrzymało by dłużej) tarcza była ok  15kkm a nawet mniej to wytrzymuje tylko badziewie firmy HART... olej w skrzyni biegów Punto się wymienia  i wg zaleceń robi sie to po 120kkm a sprawdza się stan co 3 lata lub 45kkm  warto to zrobić nawet wcześniej bo biegi faktycznie lepiej wchodzą a że nie robi się tego co rok to warto też kupić oryginalny olej Tutela Car ZC 75 Synth
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#643081 Wysłany:
04 Lut 2013, 00:07; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
100tys to i tak mało ale to zależy jak kto jeździ.Na forum znalazłem parę wypowiedzi gdzie pisało że sprzęgło u nich wytrzymało 15 - 20tys.Co do oleju w skrzyni to z wymianą jest różnie u rożnych producentów.Nie wiem jak jest w punto ale w audi w książce serwisowej miałem wymianę dopiero przy ok 200tys.Po zlaniu oleju był czysty jak nowy.Zresztą teraz robią tak badziewne silniki (np 2.0tdi) które wytrzymują nieco ponad 100tys że nie warto się zajmować olejem w skrzyni gdyż i tak wcześniej samochód opchniemy ;-) A co do kontroli to nie wiem czy warto w ogóle to robić.Jeśli nie ma wycieków to olej w skrzyni musi być bo przecież nie wyparuje...
|
|
Góra |
|
 |
simpell |
#643083 Wysłany:
04 Lut 2013, 00:19; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam Problem wygląda następująco : odpalam , wciskam sprzęgło do końca i słychać jakby "terkotanie" , czuć to nawet na sprzęgle ( dodam , że jeszcze słychać jakby pasek klinowy piszczał - przy wciśniętym sprzęgle rzecz jasna), ale puszczam sprzęgło kilka centymetrów i ok ( Tak od 2 dni ) . Dalej ,od dziś biegi nie wchodzą 1 i 2 oraz wsteczny zgrzyta .Jak zgaszę silnik to bez sprzęgła biegi wchodzą płynnie i lekko ,( odkąd mam kropka , czyli kilku miesięcy jedynka ciężko wchodzi - zależy od położenia auta - tak mi się wydaję. ) Proszę o wypowiedz co to może być : # brak oleju ? # sprzęgło - (naciągnięcie )lub jego podzespoły ? #czy też skrzynia ( czego bym nie chciał ) # czy coś o czym mi się nie śniło?
Dzięki za wypowiedz , jutro pójdę do mech.ciekawe czy to całe sprzęgło czy może słoneczko
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#643085 Wysłany:
04 Lut 2013, 00:29; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Silnik: Inny
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
simpell, łożysko wyciskowe pada a to piszczenie to śruty w nim się zacierają , za niedługo się rozleci będziesz miał tarcze docisk i łożysko do zmiany (moja przepowiednia  )
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
jabb |
#643159 Wysłany:
04 Lut 2013, 15:08; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Gru 2008, Posty: 385 Pomógł: 2
|
Rozbieraj i sprawdź to łożysko. U mnie jak poszło to razem z dociskiem i trochę uszkodzone były widełki. Zrób to najszybciej jak możesz bo u mnie to była kwestia 2-3 dni od pojawienia się dziwnych dźwięków do zgonu podzespołów sprzęgła i unieruchomienia.
_________________ 2000 Punto 1.9 JTD 2002 Palio 1.6 16V 2002 Renault Laguna Grantour II 1.8 16V 1995 Kawasaki EX500 [*]1995 Punto 1.2 HSD [*]1994 Punto 1.1 S [*]1998 Siena 1.6 16V
|
|
Góra |
|
 |
simpell |
#643160 Wysłany:
04 Lut 2013, 15:12; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No i stało się całe sprzęgło do wymiany z robocizną 550zł. Jutro odbieram
|
|
Góra |
|
 |
jabb |
#643442 Wysłany:
05 Lut 2013, 15:26; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Gru 2008, Posty: 385 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
piesu102 |
#643460 Wysłany:
05 Lut 2013, 16:33; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki Rejestracja: 27 Maj 2011, Posty: 744 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
simpell |
#643467 Wysłany:
05 Lut 2013, 17:08; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wymiana sprzęgła była konieczna , oglądałem to . blaszki " chyba na słoneczku " kilka połamanych , łożysko też kończyło swój żywot. Mechanik drogi , ale porządny zadzwonił do mnie i pokazał mi jeszcze przy prawym przednim wahaczu " chyba poduszka " że ma b. duży luz = kolejne 150 zł nie moje .
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#651405 Wysłany:
12 Mar 2013, 20:40; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Sporting
|
witam u mnie chyba bedzie podobnie panowie mam pytanie wymieniałem rozrząd i po tym usłyszałem jakieś terkotanie słyszalne wg mnie bardziej w środku
najbardziej słychać jak ruszam i bardzo mała ilość gazu tak do 2 tys. obrotów dzwoniłem do mechanika i po tym co powiedziałem że słychać jedynie na biegu że na luzie nic nie słychać stwierdził odrazu skrzynia i powiedział że nie ma sensu się bawić w wymiany poszczególnych części lepiej kupić na all czy szrocie używke
kurde może ktoś potwierdzić czy może rzeczywiście skrzynia
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#651410 Wysłany:
12 Mar 2013, 20:45; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
Skrzynia ,sprzęgło raczej nic innego jeśli słychać na biegu a na luzie nie...
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#651414 Wysłany:
12 Mar 2013, 21:01; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sprzegło wymienione jakies 40 tyś. temu na pewno padniety jest zmimmering na wałku i cienie olej ze szkrzyni może jest go za mało i dlatego czy już raczej po ptokach i skrzynia za niedługo może paść?
[ Dodano: 12 Mar 2013 19:01 ]
kur... ceny na all do mojego czyli 1,2 16 v sporting od 500 zł masakra gdzie do innych 200
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#651441 Wysłany:
12 Mar 2013, 22:08; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
No to nieźle się cenią.U kumpla w audi ostatnio wymienialiśmy to za 600zł po kapitalnym remoncie kupił.sprawdź poziom oleju.Z przodu skrzyni masz śrubę na imbus.Odkręć ja i włóż palec w otwór.Jak poczujesz olej na palcu to znaczy że jest ok.Najlepiej jak byś wlazł pod samochód i nasłuchiwał gdzie szumi.Będziesz wtedy pewny na 100% Moim zdaniem na razie nie warto sobie zaprzątać tym głowy i lepiej czekać aż się coś posypie bo prawda jest taka że może to się stać za 1tys km a może tak jeździć dłużej niż wytrzyma buda czy silnik...Po prostu delikatnie traktować skrzynie,nie ruszać zbyt ostro i ogólnie jeździć delikatnie.
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#651495 Wysłany:
13 Mar 2013, 06:25; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
własnie oleju moze juz brakować jak pisałe ucieka na zimmeringu moze jak doleje będzie trochu mniej słyszalne icoś pomoże/
a skrzynie z innego punciaka raczej nie beda pasować tak misie zdaje
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#651577 Wysłany:
13 Mar 2013, 18:35; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
Inna skrzynia może pasować ale nie wiadomo jak będzie z przełożeniami.Olej sprawdź tak jak pisałem.Możesz też zalać gęstszy olej,może coś pomóc lecz mogą też biegi ciężej wchodzić.
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#651596 Wysłany:
13 Mar 2013, 19:19; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
witam jednak nie skrzynia mechanik bo tylko na chwilę podjechałem powiedział że wygląda mu to na łożyska na wale że na niskich obrotach jest za niskie ciśnienie ale sam stwierdził że cięzko stwierdzić musiałby rozebrać. dolał 150 ml oleju do skrzyni ale nic to nie dało ustawił sprzęgło i tyle powiedział żeby jeździć jak zacznie coś bardziej walić to od razu na warsztat
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#743408 Wysłany:
16 Wrz 2014, 08:39; Temat postu: Re: dziwne dźwięki (terkotanie) trudne do zlokazlizowania |
|
 |
Puntoświr |
|
Witam ponownie.Zrobiłem z tym terkotaniem już ponad 15 tys km i dźwięk zaczyna być coraz głośniejszy.Co ciekawe zauważyłem coś nowego.Terkocze nawet gdy mam wciśnięte sprzęgło.Zauważyłem również że gdy nacisnę sprzęgło i samochód zwalnia aż do momentu zatrzymania się to częstotliwość tego dźwięku również maleje. Teraz nie wiem czy może to być jednak wina skrzyni czy może przeguby wewnętrzne mogą tak hałasować. Nagrałem dwa filmiki bo będzie może łatwiej wam rozpoznać co może tak hałasować. Ja niestety nie spotkałem się jeszcze z takim dźwiękiem. Na pierwszym filmiku dźwięk pojawia się po 8 sekundzie i słychać go wyraźnie podczas przyspieszania. Znika tylko podczas przełączania biegów. Na drugim filmiku zwalniam z naciśniętym sprzęgłem i bez wrzuconego biegu. Zaczynam zwalniać po 20 sekundzie a od 25 sekundy dokładnie słychać jak częstotliwość tego dźwięku zwalnia wraz ze zwalnianiem samochodu. Mam nadzieje że coś podpowiecie co to może być.Pozdrawiam https://www.youtube.com/watch?v=4FeMRua ... e=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=BwgCGqb ... e=youtu.be[ Dodano: 16 Wrz 2014 08:39 ]Witam ponownie.Byłem dziś na diagnostyce.Niestety diagnosta miał tylko kilka minut między klientami więc dużo nie sprawdziliśmy.Podnieśliśmy samochód,wrzuciłem bieg i nasłuchiwaliśmy.Okazało się że terkot pojawia się w tym samym momencie przy tym samym położeniu przegubu wewnętrznego i tylko z jednej strony skrzyni, przy lewym przegubie.Teraz pytanie jak zdiagnozować czy to przegub czy skrzynia? Czy wystarczy zdjąć osłonę przeguby by go sprawdzić czy muszę go wyjmować ze skrzyni?
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|