|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 05:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
set95 |
#271188 Wysłany:
09 Lip 2009, 15:45; Temat postu: sterownik silnika |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: łódzkie Rejestracja: 09 Lip 2009, Posty: 55
|
Witam.
Czy można na próbę przełożyć sterownik silnika ("komputrer") w punto 1.1 od innego?. Czy nie spowoduje to problemów z uruchomieniem lub jakiś innych. Sterownik nie chce łączyć się z komuterem, na razie sprawdził to tyko jeden mechanik.
Mam problem z przyśpieszaniem, auto nie wochodzi na obroty (na postoju nie ma problemu) , szarpie przy przyśpieszaniu, zarówno na benzynie jak i na gazie. Poza tym odpala na trzech cylindrach a po kilkunastu sekundach chodzi juz normalnie.
Wymieniłem świece, przewody WN i cewki, ale nic się nie poprawiło.
Może miał ktoś już podobny problem...
_________________ Fiat Punto 1.1 55 KM, 95r, lpg
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marcinwrc2 |
#271223 Wysłany:
09 Lip 2009, 18:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sound
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Sie 2007, Posty: 467
|
set95 Sprawdz kompikiem czy sa jakieś błędy.
Ten mechanik pewnie ci sprawdzał takim cudem jak mała kasa fiskalna przenośna, to na tym sie nie połączy.Tak samo nie łaczy się na testerach Boscha.Rada jest jedna euroscan lub Aso.
_________________ Dla forumowiczów służę Euroscanem
Mój pierwszy Kropek http://fiatpunto.com.pl/topic10252.html
|
|
Góra |
|
 |
irekg |
#272013 Wysłany:
12 Lip 2009, 22:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gilowice k. Zywca Rejestracja: 12 Lip 2009, Posty: 7
|
Rozumiem ze przez połaćzyć się z komputerem masz na mysli jakiś diagnozer...
i rzeczywiście jest tak ze Fiat jest najtrudniejszy do podłączenia (zwłaszcza euro3) bo to inny protokół niz oklepany VAG
napisz w czym problem ze chcesz go podłączyć?
możesz wrzucić inny komputer ale musi on być "czysty" czyli bez danej o numerze immo fiat code - no i musi to byc ten sam typ sterownika czyli jak masz 59f to i 59f musisz załozyc...
jezeli Twoje autko to punto 2 z silnikiem 1,2 z roczników 2001 i nowszy z tzw. komputerem hybrydowym euro 3 .59f to prawdopodobnie przestał sterować cewkami - jest to standardowa dolegliwość tego sterownika
ja zawsze polecam w takim wypadku Pana Krzyszztofa Kozieła z usług którego to korzystam w firmie podczas nieobecności mojego elektronika: KO-CAR.pl - gwarantuję pełną satysfakcję :]
ale moze czujnik położenia i prędkości wału juz ci "sieje" ?
najlepiej podjedz do ASO i poproś o diagnozę EGZAMINEREM - czyli jedynym diagnoskopem dla fiata :]
napisz proszę jaki to rocznik silnik i komputer
_________________ rozpórki/doloty/akcesoria do sportu
GÓRNY SPORT GARAGE "GSG"
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#272017 Wysłany:
12 Lip 2009, 22:59; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#272088 Wysłany:
13 Lip 2009, 09:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marcinwrc2 napisał(a): Tak samo nie łaczy się na testerach Boscha łączy sie większość PI (1.1/1.2 SPI, 1,2 MPI na IAW ale często jet tylko odczyt pamięci błędu, natomiast 1,4GT na motronic-u i 1,6 na Multecu oferują pełną diagnozę set95 napisał(a): Czy można na próbę przełożyć sterownik silnika ("komputrer") w punto 1.1 od innego? Potrzebny Ci sterownik silnika i sterownik immo, podpinasz oba a przy odpalaniu trzymasz kluczyk z drugiego punto przy "antenie" wokół stacyjki. Chyba że masz dojścia do sterownika czystego o którym wpominał irekg. [ Dodano: 13 Lip 2009 08:42 ]irekg napisał(a): napisz proszę jaki to rocznik silnik i komputer napisał jak byk set95 napisał(a): punto 1.1 od innego [ Dodano: 13 Lip 2009 08:43 ]Cytuj: Fiat Punto 1.1 55KM, 95r
|
|
Góra |
|
 |
set95 |
#272164 Wysłany:
22 Lip 2009, 14:11; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: łódzkie Rejestracja: 09 Lip 2009, Posty: 55
|
krzysiek_pere napisał(a): sterownik immo czy można go wypiąć razem ze sterownikiem silnika z innego punciaka i przełożyć, no i gdzie on się znajduje? ja niestety się nie orientuję. irekg napisał(a): KO-CAR.pl - gwarantuję pełną satysfakcję
niestety nie mieszkam na śląsku [ Dodano: 22 Lip 2009 14:11 ]co do szarpania, to przyczyną była jedna świeca - miała przebicie.
dziwne ponieważ najpierw wymieniłem wszystkie na nowe, poźniej wyminiłem tą jedną świece na inną, gdyż jak ją odkręciłem, była zalana - nie pomogło.
moim zdaniem przyczyną padania świecy była cewka. wymieniłem obydwie wcześniej, przed wizytą u mechanika, a on znów wyminił tą samą świece i teraz jest ok.
_________________ Fiat Punto 1.1 55 KM, 95r, lpg
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#654135 Wysłany:
25 Mar 2013, 15:32; Temat postu: Re: sterownik silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
|
wie ktoś może jaka jest różnica w sterownikach w fiat punto 1.1 o oznaczeniach IAW 16.F. SB A IAW 16F.EB
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|