|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 09:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Dar |
#654614 Wysłany:
27 Mar 2013, 05:29; Temat postu: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Wersja: EL
Województwo: śląskie [S]
|
Cześć, jestem tu nowy i już mi się podoba  Od kilku dni wertuję allegro w poszukiwaniu kropka - interesuje mnie tylko wersja HLX bądź Sporting. Tego drugiego rozpoznam bez większego problemu, ale wersji HLX od dobrze wyposażonej ELX już ciężko. Chciałbym zapytać o wycieraczki - HLX ma jakieś dodatkowe opcje wycierania przedniej szyby, jednak za cholerę nie umiem znaleźć jak to wygląda z "bliska". Jak i gdzie dokładnie działają te opcje? I jeszcze pytanie - Czy HLX występuje w wersji 8v? oraz czy HLX jest w wersji 5drzwiowej? Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam gorąco 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
_marcin00_ |
#654617 Wysłany:
27 Mar 2013, 08:40; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
No raczej w wersji 5-cio drzwiowej występuje, wystarczy spojrzeć na mojego  Przednie wycieraczki mają dodatkową regulację czasowego włączenia, czyli przy pracy przerywanej wycieraczek masz do wyboru 4 ustawienia szybkości ponownego włączenia (chyba co 1s, co 2s, co 3s i co 4s). Oprócz tego tylna wycieraczka jest synchronizowana z przednią, a nie tak jak w niższych wersjach gdzie jak włączysz tylną to działa cały czas. Nie wiem czy to była opcja, czy wszystkie wersje tak miały, ale mój HLX ma welurową tapicerkę. Co do silnika 1,2 8V to nie mam pojęcia czy takie wersje były, na pewno były 1,2 16V.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
Ostatnio edytowany przez _marcin00_, 27 Mar 2013, 14:47, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#654666 Wysłany:
27 Mar 2013, 12:15; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#654701 Wysłany:
27 Mar 2013, 18:04; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Tomek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
No wiesz, spalanie mojego Polo 1.9D aktualnie zimą wychodzi mi 9L/100 i ogólnie nie narzekam zbyt mocno gdyż przy moich warunkach musi tyle palić no i stary trup. Vectrą B 2.0 DTI wyciągałem 8.1 l/100. Więc jakby takie JTD chlało mi 8l/100 to spoko. Niestety JTD to też inne potencjalne wydatki. A tak ogólnie to dzisiaj idę oglądać czarne 1.2 8V 2001r z korbotronikiem, i licznikiem bez obrotomierza. No i obejrzałem to: http://tablica.pl/oferta/fiat-punto-2001-CID5-ID2yFZR.html#79e86e636a;r:11;s:Cena niby niska. Auto od handlarza. Niby bez korozji, ale piękny burchel na dachu przy przedniej szybie nie pozostawia żadnej nadziei. Silnik jakoś tak nierówno odpalił. Wydech się telepie przy dodawaniu gazu. Lampa przednia walona. Odpuściłem jazdę próbną. Trzeba powoli zwiększać budżet.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#654733 Wysłany:
27 Mar 2013, 18:10; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
TomekB, ej no wybacz, ale za 4,5 to się dobrą jedynkę kupuje.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
Dar |
#654813 Wysłany:
27 Mar 2013, 22:52; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Forumowicz |
|
Ok, piękne dzięki za info!  Czyli Sportinga i HLX'a od innych najpewniej jest odróżnić poprzez sterowanie wycieraczek.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#654816 Wysłany:
27 Mar 2013, 23:04; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Oraz jak zauważysz na zestawieniu:
sterowanie zdalne otwieraniem/zamykaniem drzwi - HLX standard, SPORTING - opcja felgi aluminiowe + poszerzone opony - HLX opcja, SPORTING - standard autoradio - HLX i SPORTING - brak przystosowanie do montażu radia - HLX opcja, SPORTING - brak
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#654828 Wysłany:
27 Mar 2013, 23:27; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#654862 Wysłany:
28 Mar 2013, 00:40; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
_marcin00_ zgodzę się z Tobą, tyle że powyższe skany są od dealera polskiego. Kolejny dowód na to, że w Polsce sprzedają i robią co chcą. Kiedyś kupowałem części w ASO, gościu powiedział że u nich w systemie, mój samochód ma szyberdach  Powiedziałem mu żeby spojrzał za okno, tam gdzie zaparkowałem. Gościu się tylko uśmiechnął, bo dziury w dachu nie mam... To co mają w bazach, co montowali, co sprzedawali, to w skrócie FIAT i jego polityka produkcji/sprzedaży. Montowali to, co mieli akurat w magazynie, potem w bazach mieli i mają bałagan. Temat rzeka, każdy mógłby napisać co ma gratis lub czego nie ma, wg ogólnie dostępnych wersji wyposażenia. Ty masz coś, co podobno nie miało być. Myślę, że tutaj będzie to spowodowane "źródłem dostaw", jak wspominasz "rynki docelowe". Być może do nas coś trafiało z innego importu? Niewielu z nas jest drugim właścicielem samochodu, aby znać jego całą przeszłość.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#654735 Wysłany:
28 Mar 2013, 10:42; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ale obejrzeć można [ Dodano: 28 Mar 2013 09: ]Dzisiaj oglądam kolejne auto. Po wczorajszym egzemplarzu liczę dzisiaj na coś więcej. Auto bezpośrednio od pierwszego właściciela. Garażowany. Rocznik 2001, 110k przebiegu. Bieda wersja. Z wyposażenia kierownica i cztery koła. 
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#654991 Wysłany:
28 Mar 2013, 19:10; Temat postu: [Pytanie przed zakupem] 1.2 8V Trzy rzeczy do wyjaśnienia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Byłem dzisiaj oglądać Punto 1.2 8V od pierwszego właściciela.
Podczas jazdy zauważyłem trzy rzeczy.
- Silnik pracuje cicho, ale po ruszeniu (nawet 5km/h) od razu słychać mocny szum. Czy to może być jakieś łożysko w kole. Wg mnie to jest do zrobienia normalnym kosztem, ale proszę o opinie.
- Sprzęgło bierze dobrze, nie pulsuje, ale we wciśnięcie pedału sprzęgła trzeba włożyć zaskakująco dużo siły. Czy to normalne ?
- Poważniejsza sprawa, podczas jazdy przy puszczeniu pedału gazu następuje dwukrotne bujnięcie się auta. Pochodzi to w jakiś sposób od silnika. Bardzo mnie ten efekt zirytował.
Pchać się w to auto, zważywszy, że buda jest zdrowa bez korozji ? Ogólnie silnik pracuje cicho, przyśpiesza. Auto kosztuje 5300 zł. Jestem realistą, że trzeba będzie trochę pieniążków w nie włożyć, ale czy powyższe problemy nie są oznaką jakiejś katastrofy.
|
|
Góra |
|
 |
tomar |
#655008 Wysłany:
28 Mar 2013, 20:49; Temat postu: Re: [Pytanie przed zakupem] 1.2 8V Trzy rzeczy do wyjaśnieni |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: tomek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Nowa Ruda Rejestracja: 15 Maj 2012, Posty: 217 Pomógł: 2
|
Wiesz jak ci się podoba to najlepiej podjechać do jakiegoś dobrego warsztatu i niech sprawdzą budę dokładnie czy nie był bity gdzieś(na podnośniku zobaczysz dokładnie stan podwozia ,zawieszenia,tłumika oraz pokręcając kołem dowiesz się czy to łożysko). W silniku ciśnienie sprężania, ewentualne błędy komputera itp.Troszkę zapłacisz ale dowiesz się czy to dobry samochód dla ciebie czy skarbonka bez dna.
|
|
Góra |
|
 |
Dar |
#655089 Wysłany:
29 Mar 2013, 01:56; Temat postu: Re: Pytanie przed zakupem - Identyfikacja wersji |
|
 |
Forumowicz |
|
mario1978 napisał(a): Oraz jak zauważysz na zestawieniu:
sterowanie zdalne otwieraniem/zamykaniem drzwi - HLX standard, SPORTING - opcja felgi aluminiowe + poszerzone opony - HLX opcja, SPORTING - standard autoradio - HLX i SPORTING - brak przystosowanie do montażu radia - HLX opcja, SPORTING - brak Zdalne w sensie z "alarmu"? W HLXie którego oglądałem nie było pilota Drugą rzeczą jest to, że ten egzemplarz miał też radio - kasety. Model sprowadzony z Niemiec Chyba tylko te wycieraczki są najpewniejszą opcją jeśli chodzi o odróżnienie HGT, HLX, Sportinga od reszty
|
|
Góra |
|
 |
szpanbix |
#655140 Wysłany:
29 Mar 2013, 11:21; Temat postu: Re: [Pytanie przed zakupem] 1.2 8V Trzy rzeczy do wyjaśnieni |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Marczetti
Wersja: S
|
Mam takiego samego kropka od roku. Wcześniej mój dziadzio nim jeździł. Wcześniej jeździłem stilem. Po przesiadce zauważyłem te same rzeczy (oprócz sprzęgła które chodzi idealnie). Przy delikatnym, cichym ruszaniu i to jeszcze jak koła są skręcone, słychać taki lekki gwizd/szum. Na biegu jałowym tego nie ma. Myślałem, że to przeguby. Tata mi mówił, że one wydają inne dźwięki i dużo głośniejsze. Tak na prawdę ten szum jest tak cichy, że nikt inny go nie słyszy oprócz mnie.  Z tym bujnięciem zauważyłem dokładnie to samo. Byłem pewny, że to wina brudnej przepustnicy.
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#655145 Wysłany:
29 Mar 2013, 11:26; Temat postu: Re: [Pytanie przed zakupem] 1.2 8V Trzy rzeczy do wyjaśnieni |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za odpowiedzi. Odpuściłem ten egzemplarz sobie. To szarpanie to jednak potencjalnie upierdliwa do zlokalizowania usterka.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#655405 Wysłany:
29 Mar 2013, 23:40; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
TomekB, skąd dokładnie jesteś ? jak coś mogę pomóc w jakiś oględzinach
|
|
Góra |
|
 |
Stpunto |
#656469 Wysłany:
02 Kwi 2013, 12:39; Temat postu: Re: [Pytanie przed zakupem] 1.2 8V Trzy rzeczy do wyjaśnieni |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jakub
Samochód: Punto I 3d
Województwo: mazowieckie [W]
|
TomekB napisał(a): - Sprzęgło bierze dobrze, nie pulsuje, ale we wciśnięcie pedału sprzęgła trzeba włożyć zaskakująco dużo siły. Czy to normalne ?
Raczej nienormalne, może świadczyć o zużytej pompie lub wysprzęgliku.
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#656564 Wysłany:
02 Kwi 2013, 18:20; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za pomoc i wybaczcie, że zawracałem wam ... głowę.
Trafiło się inne autko nie całkiem takie jak chciałem, ale w całkiem niezłym stanie i kupiłem je w sumie za nieduże pieniądze. Jak się okaże, że będzie za dużo żłopać paliwa to za pół roku znowu będę szukał ekonomicznego auta.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#656569 Wysłany:
02 Kwi 2013, 18:45; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
TomekB, Co kupiłeś dokładnie?
|
|
Góra |
|
 |
TomekB |
#656573 Wysłany:
02 Kwi 2013, 18:53; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Auto trochę dalekie od ekonomicznego Punto.
Seat Cordoba 1FL Vario 1.6 75KM z 1999 roku. Prawie od pierwszego właściciela. Prześwietliłem je u wujka w warsztacie i za 4800 zł warto było kupić. Dostałem całą masę faktur po pierwszym właścicielu. No i stan blacharski prawie bez zastrzeżeń i jak dla mnie super zielony kolor metalic. Wiadomo, że parę groszy trzeba od reki zainwestować, ale w które auto nie trzeba.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#656577 Wysłany:
02 Kwi 2013, 19:04; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To wcale nie spali dużo więcej od 1.2 FIRE, z częściami będzie nieco drożej, ale też bez tragedii. Niezły wybór.
|
|
Góra |
|
 |
Kapeek |
#662145 Wysłany:
23 Kwi 2013, 11:28; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam, znalazłem dosyć ciekawą propozycję na allegro (?). http://otomoto.pl/fiat-punto-C28867988.htmlNiby coś tam do naprawy, ale opłaty dosyć aktualne no i niezły rocznik, dynamiczny silnik.. jak myślicie, gra warta świeczki? Drogie koszty naprawy wymienionych usterek? No i jak z tym modelem - bo, że dynamiczny to się domyślam ale nie jestem pewny jak spalanie (czy przez to będzie wyższy  )
|
|
Góra |
|
 |
michu0802 |
#662677 Wysłany:
28 Kwi 2013, 10:20; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Kalisz Rejestracja: 03 Mar 2010, Posty: 1618 Pomógł: 9
|
|
Góra |
|
 |
lpdarolp |
#666984 Wysłany:
13 Maj 2013, 14:57; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Darek
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#667057 Wysłany:
13 Maj 2013, 20:13; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
lpdarolp napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-ii-active- ... 04264.html : Cytuj: Fiat punto II Active z bogatym wyposażeniem: elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie kierownicy (funkcja CITY), 2 poduszki powietrzne, radio CD SONY CDX-GT35U (odtwarza mp3, z USB), komputer, immobiliser, dzielona tylna kanapa, kolor - grafitowy metallic, instalacja gazowa założona w ASO Fiat.
To auto ma tylko jedną poduszkę. Chyba, że druga leży na tylnym siedzeniu. lpdarolp napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-czysty-zad ... 70494.html Cytuj: - FIAT PUNTO II 2003r - 1.2 - 8V - PIERWSZY WLASCICIEL - STAN TECHNICZNY I WIZUALNY BARDZO DOBRY - CZYSTY - ZADBANY -SPRAWNY 100% - STAN LICZNIKA 108 000km -WSPOMAGANIE KIEROWNICY-CITY-PODUSZKA POWIETRZNA-ELEKTRYCZNE SZYBY-CENTRALNY ZAMEK-RADIO-REGULOWANA WYSOKOSC FOTELA KIEROWCY-REGULOWANA WYSOKOSC KIEROWNICY-UCHYLNE TYLNE SZYBY- AKTUALNY PRZEGLAD ORAZ UBEZPIECZENIE "Stan licznika" - nie przebieg, ale stan licznika. Żeby nikt mu nie zarzucił, że kręcony. Poza tym, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to niezły składak. Według mnie deska jest z innego auta.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|