|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
norbert_p |
#567573 Wysłany:
05 Kwi 2012, 15:44; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Norbert
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Lubin Rejestracja: 15 Kwi 2011, Posty: 106
|
Koledzy mam lekiego zonka. Kupiłem dwa oryginalne chlapacze na przód do swojego kropka. Montować czy nie? Chodzi mi o to, że nie chcę mieć odprysków na przednich drzwiach (póki co nie mam tylko jakieś dziadowskie kropki z asfaltu, które z mozołem usuwam). Z drugiej jednak strony boję się, że nadkola zaczną mi się wycierać od tych chlapaczy i pojawi się rdza... Czy ktoś montował między chlapacze a nadkole jakieś podkładki gumowe lub coś podobnego? Chlapacze leżą już prawie pół roku, bo nie mogę się zdecydować... 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Dave |
#567576 Wysłany:
05 Kwi 2012, 15:55; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Emotion
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Cytuj: Kupiłem dwa oryginalne chlapacze na przód do swojego kropka. Montować czy nie? Normalnie padłem  Powiem tak - jeżdżę od ponad trzech lat bez chlapaczy i temu podobnych. Nie widzę śladów, odprysków czy innych tego typu bzdet. Widze za to potłuczone drzwi, które cyklicznie ktoś obija na różnych parkingach... i na to chlapacze nie pomogą.
_________________ GP 1.4 T-Jet Emotion 16v 120KM
|
|
Góra |
|
 |
Hubik |
#567596 Wysłany:
05 Kwi 2012, 16:45; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Hubert
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia Rejestracja: 23 Kwi 2008, Posty: 632 Pomógł: 5
|
U mnie bez chlapaczy też żadnych odprysków czy złuszczeń nie ma a autko jeździ już 6 lat i zrobiło 110kkm 

od 03.2010: Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off
Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik W planach: przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna
04.2008 - 05.2009: Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km
|
|
Góra |
|
 |
jareknb |
#568856 Wysłany:
08 Kwi 2012, 21:15; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Jarek
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: małopolskie [K]
|
Panowie a jak to się ma do 1.3JTD czy tam też jest osłona bo ja jej nie mam i z tego co widzę to rura wydechowa idzie od przodu pod silnikiem więc chyba nie,a jeśli ktoś ma to napiszcie proszę.
|
|
Góra |
|
 |
szymon1210 |
#658145 Wysłany:
07 Kwi 2013, 19:51; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Szymon
Samochód: Punto Evo 5d
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Witam koledzy.Wracając do tematu osłon pod silnik mam pytanie. W moim EVO 2012 które właśnie zakupiłem w salonie mam fabrycznie zamontowane osłony centralną i boczne od strony nadkoli, ale tak jak kilka postów wcześniej ktoś pisał, ja też mam po bokach od strony zderzaka nie osłonięte niewielkie otwory. Mimo że nie są duże a przejechałem dopiero 400km już mam nieźle zadrzyzdaną komorę silnika. Czy ktoś już rozwiązał ten problem, bo chciałbym jakoś zatkać te dziury. Czy można gdzieś nabyć pasujące brakujące osłony?
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#658209 Wysłany:
07 Kwi 2013, 22:23; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
|
szymon1210 napisał(a): po bokach od strony zderzaka nie osłonięte niewielkie otwory. Mimo że nie są duże a przejechałem dopiero 400km już mam nieźle zadrzyzdaną komorę silnika. Czy ktoś już rozwiązał ten problem, bo chciałbym jakoś zatkać te dziury. Czy można gdzieś nabyć pasujące brakujące osłony? Jeśli mówisz o otworach w nadkolach to ja zaspawałem klejem z maszynki.
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#658219 Wysłany:
07 Kwi 2013, 23:02; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
norbert_p napisał(a): Koledzy mam lekiego zonka. Kupiłem dwa oryginalne chlapacze na przód do swojego kropka. Montować czy nie? Chodzi mi o to, że nie chcę mieć odprysków na przednich drzwiach (póki co nie mam tylko jakieś dziadowskie kropki z asfaltu, które z mozołem usuwam). Z drugiej jednak strony boję się, że nadkola zaczną mi się wycierać od tych chlapaczy i pojawi się rdza... Czy ktoś montował między chlapacze a nadkole jakieś podkładki gumowe lub coś podobnego? Chlapacze leżą już prawie pół roku, bo nie mogę się zdecydować...  Nie mam chlapaczy, ale się nad nimi zastanawiam, ponieważ jakimś "cudem" odszedł mi lakier z progów przy przednich kołach [ Dodano: 07 Kwi 2013 23:02 ]Dopiero teraz zauważyłem, że odpowiedziałem na kotleta z zeszłego roku 
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
david |
#658269 Wysłany:
08 Kwi 2013, 10:28; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Grudziądz Rejestracja: 01 Mar 2007, Posty: 89
|
po ostatniej wizycie na myjni tez u mnie schodzi lakier z progów za przednimi kołami. i tez nie wiem co robic czy jechac do lakiernika polakierowac te miejsca czy moze chlapacze. miałem kilka samochodów i nigdy nic takiego mi sie nie zdarzało.
_________________ Pozdrawiam Dawid Fiat Grande Punto 1.4 77KM 06'; Ford Mondeo 1.6 Ecoboost 160KM 2015'
|
|
Góra |
|
 |
szymon1210 |
#658401 Wysłany:
08 Kwi 2013, 19:05; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Szymon
Samochód: Punto Evo 5d
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Chodziło mi o te widoczne na foto[img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd4306acd517e01f.html[img][/img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91a1ada0d84c9f8a.html[/img]
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#658462 Wysłany:
08 Kwi 2013, 20:29; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
JA miałem z przodu i z tyłu orginalne chlapacze. Przednie jak po kilku latach zrobiły się twardsze to na samym końcu uskrobały lakier. Obecnie zastosowałem z przodu nieorginalne tak że nie dotykają błotnika i zrobiłem zaprawki lakieru, mimo że srebny to nie widać różnicy bo było to małe uszkodzenie i mocno trzeba się przyjrzeć. Może warto dorobić sobie lakier i samemu zaprawić. Tylne chlapacze pozostają bo nic nie niszczą (a jakby co to zderzak jest plastikowy) 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#658497 Wysłany:
08 Kwi 2013, 21:20; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
A może progi pomalować farbą, którą ktoś tu na forum gdzieś już stosował. Farba ta po wyschnięciu zachowuje się jak okleina. Plastdip? Czy jakoś tak się to nazywało chyba
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
zibio76 |
#786408 Wysłany:
16 Paź 2015, 16:49; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: zibi
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: lubelskie [L]
|
Właśnie zamontowałem osłonę/-ny pod silnik o tego sprzedawcy http://allegro.pl/oslona-pod-silnik-fia ... 69703.html w moim nowym nabytku tj. Punto 2014/15r. Przed montażem należy zdemontować oryginalną osłonę alternatora i w to samo miejsce przykręcamy jedną z dwóch pionowych osłon. Próbowałem to zrobić bez zdejmowania kół ale nie dałem rady. Należy też poluzować nadkola żeby mieć lepszy dostęp. Wszystko pasuje prawie idealnie. W zestawie są wszystkie wkręty i blaszki, brakuje tylko dwóch śrubek z nakrętkami i podkładkami które służą do połączenia nadkola z pionową osłoną. Ja użyłem śrubki i nakrętki 10'. W porównaniu do oryginału główna osłona nie ma metalowej osłony w miejscu gdzie leci kat i rura od niego, dlatego dla świętego spokoju przynitowałem aluminiową blachę o wymiarach ok. 10x30cm. Osłona sprawia wrażenie solidnej ale to okaże się po zimie, w poprzednim punto właśnie podczas jazdy po stwardniałym śniegu uległa uszkodzeniu.
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#806953 Wysłany:
09 Cze 2016, 00:13; Temat postu: Re: Osłona pod silnik oraz chlapacze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Fajnie. Ja również zamontowałem taką osłonę. Jednak mam pytanie. Jak zamontować tylną część ? Zostały dwa otwory pod wkręty ale wychodzą one centralnie nad tą metalową belką poprzeczną która nie ma w sobie żadnych otworów aby można było w tym miejscu przymocować osłonę.  
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|