|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 16:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Shyna |
#668800 Wysłany:
21 Maj 2013, 02:27; Temat postu: Dziwne zachowanie świateł |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Mateusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: lubelskie [L]
|
Otóż musiałem wyjechać na tydzień i po powrocie światła w moim puncie zwariowały. Wygląda to tak (od razu zaznaczam, z tyłu jest wszystko normalnie, chodzi o przód):
Jak się na manetce przełączy na pozycyjne to zapala się prawe pozycyjne i lewy kierunkowskaz światłem ciągłym, jak przełączy się na mijania to palą się tylko pozycyjne. Jak włączy się prawy kierunkowskaz wszystko ok, jak lewy to z przodu w ogóle nie miga, a z tyłu miga ale z dwa razy większą częstotliwością. O co chodzi? Jak to naprawić?
P.S. Awaryjnie normalnie działają Oo
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mario1978 |
#668812 Wysłany:
21 Maj 2013, 08:42; Temat postu: Re: Dziwne zachowanie świateł |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Shyna napisał(a): a z tyłu miga ale z dwa razy większą częstotliwością. Chyba wyciągnąłem przekaźnik, kiedy diagnozowałem problem z manetką, wtedy kierunkowskazy również pracowały z podwójną częstotliwością. Na początek sprawdź bezpieczniki wg książki, czy masz wszystkie sprawne, potem przekaźniki wyciągnij, obserwuj zmiany jakie są w działaniu oświetlenia. Być może masz uszkodzony przekaźnik, i światła pracują tak jakby nie było przekaźnika po drodze. Poszukaj schematu elektrycznego oświetlenia, aby móc zacząć diagnostykę. Na mojej stronie www.download.mojakomorka.eu masz wykaz skrzynek bezpieczników oraz przekaźników - "FIAT PUNTO II - Instalacja elektryczna", pomoże Ci to w rozwiązaniu zagadki.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Breyton |
#668813 Wysłany:
21 Maj 2013, 08:48; Temat postu: Re: Dziwne zachowanie świateł |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Iwonicz Zdrój/podkarpacie Rejestracja: 11 Lut 2009, Posty: 730 Pomógł: 6
|
|
Góra |
|
 |
nasa |
#668824 Wysłany:
21 Maj 2013, 09:34; Temat postu: Re: Dziwne zachowanie świateł |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice/Opole Rejestracja: 14 Cze 2011, Posty: 336 Pomógł: 3
|
Breyton napisał(a): dodatkowo możesz przeczyścić styki w lampach, często powodem takiej dyskoteki jest brak lub słaba masa na przewodach również to przerabiałem, u mnie wystarczyło wyczyścić styki
_________________ Alfa Romeo 156 1,9jtd 2000r
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|