|
Obecny czas: 18 Maj 2025, 07:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Stach35 |
#668513 Wysłany:
20 Maj 2013, 11:22; Temat postu: rura kolektorowa i czujniki - proszę o pomoc |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Zygmunt
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam wszystkich użytkowników Kropków. Jestem nowy na forum, Punto mam od pół roku i niewiele wiem o jego naprawach. Ostatnio padł łącznik elastyczny w wydechu. Okazało się że ktoś już przyspawał wcześniej rurę kolektorową do katalizatora i żeby wymienić na nową mechanik wyciął starą i wspawał nową. Zdarzyła się kolejna usterka urwało się łącze między środkowym tłumikiem i katalizatorem. Aby sprawdzić co się stało zrobiłem foto. Przy okazji stwierdziłem, że miejsce na czujnik za łączem elastycznym zostało zaspawane przez tegoż mechanika. Co tam się powinno znajdować? Czego brakuje? Jakaś druga sonda lambda? Nie znam się, ale wydaje mi się ze coś zrobił nie tak. Załączam link do foto. https://dl.dropboxusercontent.com/u/19250823/DSC_0238.jpg
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wieza87 |
#668588 Wysłany:
20 Maj 2013, 15:12; Temat postu: Re: rura kolektorowa i czujniki - proszę o pomoc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#668722 Wysłany:
20 Maj 2013, 21:14; Temat postu: Re: rura kolektorowa i czujniki - proszę o pomoc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
W warsztacie samochodowym z reguły nic się nie marnuje i w tym przypadku fachowiec zastosował kawałek rury ( prawdopodobnie z wydechu z innego samochodu), który udało mu się przypasować do całości. Otwór do sondy lambda został zaspawany. W przypadku naszych kropek przy tym silniku mamy sondę wcześniej. Jedno co martwi, to ustawienie tego katalizatora ( lub tego, co po nim pozostało), obawiam się że Będziesz nim zawadzał, gdyż przebiega bardzo nisko, zdecydowanie niżej niż fabrycznie zamocowany, co bardzo obniża prześwit pod pojazdem.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Stach35 |
#669089 Wysłany:
22 Maj 2013, 12:38; Temat postu: Re: rura kolektorowa i czujniki - proszę o pomoc |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Zygmunt
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
Wielkie dzięki za pomoc, katalizator jest pochylony, bo zdjęcie zrobiłem uszkodzonemu układowi - wysunęła się rura katalizatora z tłumika środkowego i oparły o asfalt... Powiązałem drutem tymczasowo, żeby dojechać na parking pod dom. Teraz poszukuję używanego w dobrym stanie układu tłumików. Nie chcę niepotrzebnie do poczciwego staruszka dopłacać i kupować nowego kompletu. Trafiają się niemal nowe za pół ceny z aut, w których je wymieniono, ale i tak auto potem poszło na złom np. po wypadku lub rozkraczyło się z innego powodu. Może ktoś z Was wie gdzie w Krakowie znajdę taki tłumik? Już jeden taki mi zniknął, ktoś był szybszy  Oczywiście do Punto 1.1 S 55KM, rocznik '98
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|