|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Japoon |
#671030 Wysłany:
29 Maj 2013, 21:39; Temat postu: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 17 Lut 2013, Posty: 67
|
Cześć.Od kilku dni zauważyłem że mój kropek podczas dodawania gazu wydobywa z siebie dziwny dźwięk,mianowicie coś jakby silnik pracował głośniej ale generował niższe tony.najpierw myślałem że wydaje mi się to,ale dziś jezdziłem z opuszczoną szybą i wiem że to nie jest wymysł mojej fantazji ;/ Silnik zawsze pracował cicho i kultura pracy była ok.Teraz niby nic sie nie zmieniło poza pojawieniem się dużo niższego odgłosu posczas przyśpieszania.Jakieś podpowiedzi>? Dzięki.
_________________ wzbogacono o: -tempomat -oryginalny podłokietnik -kamera przód -kamera tył -światła do jazdy dziennej plany na: -oświetlenie drzwi przednich -podgrzewane fotele -podświetlenie schowka -tylna lampa w podsufitce -lusterko fotochromatyczne
|
|
Góra |
|
 |
|
|
michal55yh |
#671088 Wysłany:
30 Maj 2013, 07:26; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
|
U mnie tak pracuje na klimatyzacji, silnik ma inny, niższy dźwięk. Na początku się zdziwiłem tym bo w żadnym wcześniejszym aucie włączenie klimatyzacji nie powodowało zmiany charakterystyki pracy silnika ale już wiem, że tak jest dobrze.
_________________ Kia Sportage 1.7CRDI MY2012 Fiat Grande Punto 1.4 8V 2007
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#671101 Wysłany:
30 Maj 2013, 08:39; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Proszę sprawdzić czy wydech nie nadaje się do wymiany.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#671121 Wysłany:
30 Maj 2013, 10:08; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
|
michal55yh napisał(a): U mnie tak pracuje na klimatyzacji, silnik ma inny, niższy dźwięk (...) ale już wiem, że tak jest dobrze. Włączenie klimatyzacji powoduje większe obciążenie silnika, poprzez załączenie sprężarki klimatyzacji. Silniki o małej mocy bardziej to odczuwają, aniżeli silniki o większej mocy, gdzie obciążenie sprężarki klimatyzacji nie jest tak zauważalne. Klima zabiera określoną ilość kucyków z mocy silnika. W jeździe miejskiej jest to bardziej uciążliwe, kiedy jeździmy na mniejszych obrotach i niższych biegach, aniżeli na trasie, gdzie silnik pracuje na wyższych obrotach i wyższych biegach.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Japoon |
#671212 Wysłany:
30 Maj 2013, 14:34; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
To nie klima... ale podejrzenia pada na plecionkę za kolektorem.Mial moze ktoś taki objaw przy tym?
_________________ wzbogacono o: -tempomat -oryginalny podłokietnik -kamera przód -kamera tył -światła do jazdy dziennej plany na: -oświetlenie drzwi przednich -podgrzewane fotele -podświetlenie schowka -tylna lampa w podsufitce -lusterko fotochromatyczne
|
|
Góra |
|
 |
lano |
#673946 Wysłany:
09 Cze 2013, 21:26; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
|
A powiedz mi, nie grzebałeś Ty ostatnio przy filtrze powietrza?
|
|
Góra |
|
 |
Japoon |
#673987 Wysłany:
09 Cze 2013, 23:47; Temat postu: Re: "Rezonans" podczas przyśpieszania. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Pudło.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|