|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
resetnick |
#671728 Wysłany:
01 Cze 2013, 17:19; Temat postu: Wariujące zegary, świecąca się poduszka. |
|
 |
Forumowicz |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam. Mam taki oto problem. Świeci mi się ciągle poduszka airbag. Jadąc po wybojach wariują mi zegary (wyłączają się i włączają). Zdjąłem prawe nadkole i ujrzałem coś na kształt kostki pod akumulatorem (zdjęcie poniżej) z napisem DELPHI (część zamienna?), poza tym kable wiodące do niej są zaizolowane zwykłą taśmą , myślę, że ktoś tam coś wymieniał. Gdy poruszałem tą "kostką" zgasła mi poduszka pasażera (ta żółta) niestety dalej świeci się ta czerwona. Podejrzewam, że trzeba ją wykasować w ASO. Teraz jadącpo wertepach zegary nie wariują. Moje pytanie brzmi, czy element ze zdjęćia to zwykła kostka i moge ja wywalić i polutować elementy czy jakiś przekaźnik? I drugie pytanie : jak ją rozłączyć na górze są takie jakby niebieskie wtyczki? Należy je wyjąć aby poluźnić blokadę kostek? 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#671731 Wysłany:
01 Cze 2013, 17:43; Temat postu: Re: Wariujące zegary, świecąca się poduszka. |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
resetnick napisał(a): z napisem DELPHI (część zamienna?) Nie myślałeś chyba, że wszystko produkuje Fiat?  Opony, felgi, zawieszenie, szyby, lakiery, filtry, lampy i reflektory, elementy gumowe i wiele innych rzeczy jest produkowanych przez podwykonawców. Wyobrażasz sobie uruchamianie całego dużego oddziału firmy tylko po to, aby odlać kilka przycisków z tworzywa sztucznego? To jest nieopłacalne i żaden producent sobie na to nie pozwoli. Fiat to "jedynie" projektowanie konstrukcji (nadwozie + silnik) wraz z ich testowaniem, tłoczenie i zgrzewanie blach (Fiat również nie ma własnych hut), montaż, lakierowanie (co nie znaczy, że produkują lakiery), sprzedaż i serwisowanie. Powiem więcej: nawet magazynowaniem i logistyką zajmuje się podwykonawca.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
resetnick |
#671954 Wysłany:
02 Cze 2013, 15:03; Temat postu: Re: Wariujące zegary, świecąca się poduszka. |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
Okazało się, że to 2 zwykłe kostki. Wyrzuciłem, polutowałem, założyłem rurki termokurczliwe, nowy peszel, działa:) Zegary już nie wariują  Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kontrolki "Check Engine" . Czy u Was też się świeci po przekręceniu kluczyka w pozycji zapłonu i gaśnie dopiero po odpaleniu silnika? Chcę się upewnić, czy po mojej interwencji w kostki wszystko jest ok. Pozdrawiam!
|
|
Góra |
|
 |
iPak |
#671969 Wysłany:
02 Cze 2013, 15:56; Temat postu: Re: Wariujące zegary, świecąca się poduszka. |
|
 |
Transporter |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 0.9 85KM
Paliwo: Elektryczny
Wersja: Van
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Lip 2011, Posty: 88
|
resetnick napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kontrolki "Check Engine" . Czy u Was też się świeci po przekręceniu kluczyka w pozycji zapłonu i gaśnie dopiero po odpaleniu silnika? Chcę się upewnić, czy po mojej interwencji w kostki wszystko jest ok. Pozdrawiam! Tak, gaśnie dopiero po odpaleniu silnika.
|
|
Góra |
|
 |
resetnick |
#672038 Wysłany:
02 Cze 2013, 20:56; Temat postu: Re: Wariujące zegary, świecąca się poduszka. |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
Problem całkowicie rozwiązany. Kontrolka poduszki (czerwona) po kilku kilometrach również zgasła  Nie trzeba było jej kasować kablem:)
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|