|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 08:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Mario |
#655848 Wysłany:
31 Mar 2013, 07:49; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Cze 2011, Posty: 940 Pomógł: 1
|
LordVan napisał(a): Hmm po zdjęciach tragedii nie ma, ale dziwne jest to, że auto stoi od lata? Przedni zderzak chyba był ściągany bo nie jest zbyt dobrze spasowany (być może się czepiam, ale tak wygląda mi to po zdjęciach).
|
|
Góra |
|
 |
|
|
MARINESKU |
#656938 Wysłany:
03 Kwi 2013, 19:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wiesław
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
|
Mario napisał(a): Przedni zderzak chyba był ściągany Pewnie i to jeszcze nie od tego autka a ZNACZEK MultiJet gzie jest????? I W SUMIE ZADROGO jak za rocznik 2006.
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#656945 Wysłany:
03 Kwi 2013, 20:03; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Po pierwsze primo znaczki T-Jet, MultiJet czy StarJet nie były montowane na wszystkich grillach, a już na pewno nie na tych z początków produkcji.
Po drugie primo cena w przypadku modelu zadbanego i bezwypadkowego jest normalna. Co z tego, że na Allegro jest parę sztuk 2-3 tyś tańszych jak przy oględzinach szybko wychodzi co jest do roboty. Nie ma okazji - albo auto jest godne uwagi i cena jest adekwatna do stanu albo jest zaniżona... a pojazd jest szrotem zostawiającym cztery ślady.
Po trzecie primo rocznik nie jest najważniejszy - stan, silnik, wyposażenie jest ważne.
|
|
Góra |
|
 |
MARINESKU |
#657136 Wysłany:
14 Kwi 2013, 08:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wiesław
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Estiva Blue&Me
|
Po czwarte primo sprowadzane zawsze mają małe przebiegi, a ja niezbyt majętny POLAK mało jeżdżę i mam już ponad 70 tysi zrobione w trzy lata pozdrawiam. nie chciało mi się za bardzo szperać w necie ale: http://znanykomis.pl/komis/auto-komis-b ... #cmtx_more może ktoś więcej znajdzie.
|
|
Góra |
|
 |
LordVan |
#662635 Wysłany:
25 Kwi 2013, 17:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Brzeszcze Rejestracja: 28 Sie 2008, Posty: 186
|
Witajcie! http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-i-w ... 72449.htmlCo myślicie o tymże egzemplarzu? Sprzedający nie jest pierwszym właścicielem, kupił go żeby sprzedać z zyskiem. Co wydaje mi się lekko dziwne bo aktualna cena nie jest specjalnie wygórowana co każe zapytać za ile on go kupił i czemu tak tanio? Generalnie auto można sprawdzać bo podobno jest rewelacyjne i ma komplet dokumentów.
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#662744 Wysłany:
26 Kwi 2013, 07:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
LordVan napisał(a): Sprzedający nie jest pierwszym właścicielem, kupił go żeby sprzedać z zyskiem. Co wydaje mi się lekko dziwne bo aktualna cena nie jest specjalnie wygórowana co każe zapytać za ile on go kupił i czemu tak tanio? Wydaje się to bardzo dziwne i w 99,9% sprzedający zawsze ma coś na sumieniu  do czego oczywiście się nie przyzna. Na Twoim miejscu sprawdziłbym go bardzo gruntownie i koniecznie umówił się na wizytę w ASO. Sprawdź dwumasę, turbinę, wtryski bo to kosztowne elementy w tym silniku. Opis na aukcji wygląda zachęcająco, po zdjęciach też ok - zastanawia mnie tylko fotka z przodu gdzie między zderzakiem a maską jest jakby ,,porysowany?,,
|
|
Góra |
|
 |
LordVan |
#662754 Wysłany:
26 Kwi 2013, 07:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
dokładne sprawdzenie to oczywiście podstawa...będę w weekend w domu to się tam przejadę i zobaczę na żywo to cudo  a to coś między zderzakiem a maską to chyba piana po myciu  trochę mi rozmiar kół nie pasuje...no i mógłby mieć więcej drzwi 
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#662759 Wysłany:
26 Kwi 2013, 08:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
co ci w rozmiarze kół nie pasuje? Jak chcesz mniejsze to zamiana 
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#662760 Wysłany:
26 Kwi 2013, 08:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Swoją drogą Zakopane znam dość dobrze i nie spotkałem tam nigdy salonu Fiata  Nie wiem gdzie gość go tam kupił 
|
|
Góra |
|
 |
LordVan |
#662830 Wysłany:
26 Kwi 2013, 16:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
koła za duże...ale może po bliższym poznaniu okażą się ok... a salon może był i znikł...to wszystko powinno być w papierach których podobno jest tyle co w kartek w Panu Tadeuszu 
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#662832 Wysłany:
26 Kwi 2013, 16:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
w 2007 roku na pewno jeszcze był ten salon, bo przejeżdżałem obok 
|
 |
Mario |
#662833 Wysłany:
26 Kwi 2013, 17:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Niech zgadnę co tam teraz jest hmmm Biedronka? 
|
|
Góra |
|
 |
LordVan |
#663357 Wysłany:
28 Kwi 2013, 19:13; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Obejrzałem. Wrażenia takie sobie.
Grande z tym silnikiem jeździ rewelacyjnie. Nigdy nie miałem przyjemności ale jest naprawdę rewelacyjnie. Ten konkretny egzemplarz trochę zniszczony w środku (wytarte przyciski na panelu środkowym, zniszczony bok fotela, przetarty mieszek) co jest dość dziwne zważywszy na deklarowany przebieg 130.000. Ale może ten typ tak ma.
Opony nowe.
Prawy tylny błotnik do malowania, czego nie ukrywa sprzedający, bo wyłazi delikatnie korozja. Oprócz tego lekkie obcierki.
Prawdopodobnie dwumasa do zrobienia. Tego też gość nie ukrywa, dlatego zjechał z ceny do 16.900.
Największym problemem jest moim zdaniem historia tego auta. Dlaczego ktoś go kupił żeby sprzedać z zyskiem a teraz puszcza za małe pieniądze? Auto jest wciąż zarejestrowane na pierwszego właściciela. Jak wygląda procedura przerejestrowania w takim wypadku?
Te sprawy mnie zastanawiają. I dlatego chyba odpuszczę.
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#663462 Wysłany:
28 Kwi 2013, 23:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
Mój ma ponad 160 000 km przebiegu a nic nie jest powycierane jakoś znacząco. Z tego powodu w przebieg auta które oglądałeś trudno mi uwierzyć... ale miałem kiedyś auto w którym najbardziej wyślizganym przyciskiem na desce rozdzielczej był przycisk od... świateł awaryjnych  . Pewnie wszystko zależy od tego jak i gdzie auto było eksploatowane. Moje służbowe (fiat multipla) przy przebiegu 300 000 km był w środku jak nowy, a to dlatego że pokonywał głównie trasy no i był szanowany przez swoich kierowców. Co do korozji - u mnie były ubytki lakieru np. na progach i pojawił się tam nalot rudej, więc to może być norma. Co do przerejestrowania auta w w.w. przypadku nie powinno być problemów, bylebyś miał kopię umowy kupna sprzedaży człowieka na którego auto jest zarejestrowane i człowieka, który Ci auto sprzedaje (ja miałem taką sytuację). aaa, a co do mieszka od biegów - to chyba badziewie jest, bo u mnie też poprzecierany i dziurawy był. Szukaj dalej. Dzisiaj to kupujący jest górą. Powodzenia 
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#667959 Wysłany:
18 Maj 2013, 10:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
|
u mnie ponad 140 tysi i nic nie powycierane,  fotel w stanie bdb
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
SEB1ITA |
#668209 Wysłany:
19 Maj 2013, 11:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: jack
Silnik: 1.4 8V 77KM
|
|
Góra |
|
 |
radoomir |
#668585 Wysłany:
20 Maj 2013, 14:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
 |
Województwo: mazowieckie [W]
|
Panowie, przymierzam się do kupienia Grande Punto - niby oferta na rynku jest bogata, ale żeby wybrać fajny egzemplarz to już prawdziwa sztuka. Czytałem na forum, że nie ma się co sugerować przebiegiem auta, bo wszystko i tak zależy od historii i właściciela. Znalazłem ostatnio 2 GP: 1. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-sal ... 85786.html2. http://allegro.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 18123.htmlI chciałbym je w weekend obejrzeć, tylko pytanie - czy może widzicie coś na zdjęciach co mogłoby mnie odwieść od tej decyzji? Nie chciałbym też trafić na egzemplarz po nauce jazdy, a zamontowany gaz każe mieć się na baczności, a jeśli jeszcze spojrzy się na przebieg to trzeba mieć się na podwójnej baczności  Raczej interesuje mnie silnik 1.4 - 1,2 moim zdaniem zbyt mały będzie. Auto ma słuzyć głownie na dojazdy do pracy (około 30 km w 1 strone). Może coś poradzicie?  Z góry dzięki 
|
|
Góra |
|
 |
pirak |
#669223 Wysłany:
22 Maj 2013, 21:23; Temat postu: Kilka pytań o Grande Punto 1.3 mJet |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Piotrek
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam serdecznie
Dziś kupiłem Fiata Grande Punto 1.3 multi jet 75km z przebiegiem 125.000 km (do niedawna jeździłem Fabią II z silnikiem 1.2 benzynowym z 2012r, miałem tez Fiata Fiorino 1.4 benzyna z 2008r ale został sprzedany gdyż psuł się masakrycznie). Z tego miejsca chciałbym poprosić bardziej doświadczonych odemnie o rozwianie moich wątpliwości:
1. Czy to normalne aby włączyć pierwszy bieg drążek zmiany biegów należy mocno docisnąć do lewego skrajnego położenia ? Gdy próbuje włączyc jedynkę z "normalną" dla mnie siłą staje się to niemożliwe. Przy wysprzęgliku w komorze silnika jest delikatne zapocenie olejem, wygląda tak jak by ktoś za dużo wlał oleju do skrzyni a potem ten olej wydostał się przez wysprzęglik/simering
2. Komputer pokazuje zużycie chwile na poziomie 30-50 l/100 nawet przy zachowaniu stałej prędkości przez dłuższy czas. Czy to tylko komputer zgłupiał czy jest to jakiś problem z wtryskami/pompą ?
3. Samochód zarówno na ciepłym i zimnym silniku odpala identycznie to znaczy rozrusznik musi kręcić około 2 sekundy po czym następuję rozruch, próbowałem podgrzać trzykrotnie świece ale nic to nie pomaga. Czy to czujnik położenia wału czy źle ustawiona pompa paliwowa ?
4. Czy we wszystkich Grande Punto wentylator wewnątrz samochodu chodzi tak jak by miał zużyte łożysko czy to faktycznie wina łożyska ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam być może co dla niektórych za banalne pytania Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
maniek.320 |
#670043 Wysłany:
26 Maj 2013, 09:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: maniek
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: Inne
Województwo: lubelskie [L]
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#672423 Wysłany:
04 Cze 2013, 10:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#672652 Wysłany:
04 Cze 2013, 23:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
oko21, czyżby zmiana?  na moje oko -brak na tylnej klapie napisu Punto, koła chyba nie od tej wersji.
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
mercenaryk |
#675306 Wysłany:
16 Cze 2013, 19:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.9 100KM JTD
Wersja: Emotion
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Tomaszów Maz./Łódź Rejestracja: 15 Maj 2012, Posty: 88
|
|
Góra |
|
 |
przemek6085 |
#676511 Wysłany:
22 Cze 2013, 22:54; Temat postu: Ciekawa oferta Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 01 Cze 2013, Posty: 5
|
Wypowiadałem się już na shoutboksie, ale na forum jeszcze nie, witam wszystkich  nie jestem pewien gdzie umieścić ten wątek, w razie czego proszę o przeniesienie. Zaciekawił mnie ten model: http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-wzo ... 45420.htmlOferta prywatna, pierwszy właściciel, ponoć żaden element nawet niemalowany, nie brał też nigdy udziału w kolizji... czy jest więc możliwe, że samochód ma przycisk uruchamiania świateł przeciwmgłowych mimo ich fizycznego nie posiadania? W ogóle czy wychodziły takie wersje, które miały np. klamki w kolorze nadwozia, a z drugiej strony brak sterowania w kierownicy i radia fabrycznego?
|
|
Góra |
|
 |
Taisho |
#676663 Wysłany:
23 Cze 2013, 20:45; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Miejscowość: Las Rejestracja: 12 Lis 2009, Posty: 316 Pomógł: 2
|
a ja mam takie pytanie, która wersja Grande Punto z silnikiem 1.4 ma najlepsze wyposażenie ? Dynamic, Estiva czy Activ ???
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1,4 8V DYNAMIC CZERWONY SKA
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#676667 Wysłany:
23 Cze 2013, 21:02; Temat postu: Re: Ciekawa oferta Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Wersja: Energy
|
przemek6085 napisał(a): ... czy jest więc możliwe, że samochód ma przycisk uruchamiania świateł przeciwmgłowych mimo ich fizycznego nie posiadania? W ogóle czy wychodziły takie wersje, które miały np. klamki w kolorze nadwozia, a z drugiej strony brak sterowania w kierownicy i radia fabrycznego? Tak, ja mam taką wersję, nie mam radia ale są lakierowane lusterka i klamki oraz przeciwmgłowe przednie, jest to Energy (Dynamic bez radia). Ale ta wersja była dostępna w 2005 i 2006 roku. W ogóle to ogłoszenie jest dziwne, samochód ma dziury na halogeny, więc coś tam się działo, a zderzak jest np drugi z allegro. Bo powinny być skoro jest przycisk i nawet opis mówi, że je ma. Taisho moim zdaniem najlepiej wyposażony jest Dynamic.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|