|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kzabawny |
#671940 Wysłany:
02 Cze 2013, 14:33; Temat postu: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: lubuskie [F]
Miejscowość: Pomorsko Rejestracja: 14 Sty 2013, Posty: 29
|
Witam , mam do kapitalnego remontu silnik 1.1 55km zastanawiam się czy kupić drugi i podszykować i go wstawić czy dać inny trochę większy jak tak to od czego ? może jakiś 90km lub większy . Mam kumpla mechanika warsztat dostępny 24/h i pomoc fachowca sam także dłubię więc i wymiana nie będzie kosztowna , tenże kolega ma punciaka cabrio z silnikiem 1.2 tylko nie wiem jaka wersja może wykorzystać ten silnik całego punciaka może mi sprzedać za bezcen bo nie ma do niego papierów a i części bym sprzedał to by kasa wruciła . Proszę o propozycje ale nie typu chyba ten ... chyba tamten ... potrzebuję konkretów propozycji wymiany silnika ale na silnik naprawdę konkretny najlepiej 8V bo słyszałem że najlepsze w exploatacji i najtańsze a 16-stki sprawiaja problemy .Pozdrawiam
_________________ k@zabawny
|
|
Góra |
|
 |
|
|
cams |
#671943 Wysłany:
02 Cze 2013, 14:42; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Stile
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 18 Paź 2011, Posty: 381 Pomógł: 11
|
Jak masz tanio 1.2 to się nawet nie zastanawiaj, SPI czy MPI ? Nie do końca rozumiem o co pytasz, więc określ się z konkretnym pytaniem 
|
|
Góra |
|
 |
kzabawny |
#671952 Wysłany:
02 Cze 2013, 14:55; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
cams napisał(a): Jak masz tanio 1.2 to się nawet nie zastanawiaj, SPI czy MPI ? Nie do końca rozumiem o co pytasz, więc określ się z konkretnym pytaniem  SPI czy MPI ? nie wiem jaki pozatym czym sie rużnią który lepszy , może 1.1 55km można jakos podrasować - dolot , . Mam kupiony wydech końcowy i strumienię , spawają mi kolektor rurowy z nierdzewki 4-2-1 (i tu właśnie problem bo jak bende wymieniał na 1.2 to kolektor inny musze spawać ) nie chodzi mi o rakiete bo jeżeli już to kumpel mnie namawia na jakiś silnik 1.6 - 1.8 ale tak naprawdę nie wiem jaki jest sprawdzony i pasuje bez większych przeróbek
|
|
Góra |
|
 |
cams |
#671953 Wysłany:
02 Cze 2013, 14:59; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Wersja: Stile
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 18 Paź 2011, Posty: 381 Pomógł: 11
|
SPI to monowtrysk a MPI wielopunkt + parę zmian w silniku ( mówię o 1.2 ) Jeśli masz możliwość to pakuj 1.2 75 MPI Wchodzi bez większych przeróbek, a jak masz wiązkę silnikową to bez żadnych przeróbek  I masz 20KM więcej na start. Dopiero 75 opłaca się jakoś mocniej dłubać Do 1.2 SPI nie będziesz za to musiał wymieniać nawet kompa silnika, tyle że tylko 5KM więcej uzyskasz Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
kzabawny |
#671958 Wysłany:
02 Cze 2013, 15:15; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
cams napisał(a): SPI to monowtrysk a MPI wielopunkt + parę zmian w silniku ( mówię o 1.2 ) Jeśli masz możliwość to pakuj 1.2 75 MPI Wchodzi bez większych przeróbek, a jak masz wiązkę silnikową to bez żadnych przeróbek  I masz 20KM więcej na start. Dopiero 75 opłaca się jakoś mocniej dłubać Do 1.2 SPI nie będziesz za to musiał wymieniać nawet kompa silnika, tyle że tylko 5KM więcej uzyskasz  mogę całe autko wziąć chce kumpel 200euro tyle dał za niego więc i wiązka , komputer wszystka ma w sobie. Jutro się dowiem jaki silnik ma w tym cabrio wtedy się odezwę po poradę . Jeszcze pytanko czy jest rużnica w jeździe jak duża między 55 km a po wymianie na 75
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#671966 Wysłany:
02 Cze 2013, 15:33; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
Kolektora wydechowego nie musisz spawać na nowo bo basuje do obu silników (1.1-55 1.2-60 i 1.2-75). Wg mnie nie ważne czy bedzie to 1.2-60 czy 1.2-75 i tak bym przerzucał całość jak masz i tak silnik do kapitalnego remontu. Jeżeli byś zmieniał na MPI to prucz samego silnika musisz zmenić wiązkę elektryczną, kompa, pompę paliwa, pewnie bedzie też w tym cabrio np. wspomaganie to byś sobie też przełożył 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#671968 Wysłany:
02 Cze 2013, 15:39; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 5d
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
spawaj, spawaj - żeliwny się nie umywa do rurowego 
|
|
Góra |
|
 |
kzabawny |
#672135 Wysłany:
03 Cze 2013, 09:53; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
wieza87 napisał(a): Kolektora wydechowego nie musisz spawać na nowo bo basuje do obu silników (1.1-55 1.2-60 i 1.2-75). Wg mnie nie ważne czy bedzie to 1.2-60 czy 1.2-75 i tak bym przerzucał całość jak masz i tak silnik do kapitalnego remontu. Jeżeli byś zmieniał na MPI to prucz samego silnika musisz zmenić wiązkę elektryczną, kompa, pompę paliwa, pewnie bedzie też w tym cabrio np. wspomaganie to byś sobie też przełożył  bendę dzisiaj wiedział jaki silnik to napiszę a kolektor spawam bo cały wydech robie z nierdzewki i chcę mieć jakość połączoną z wyglądem + polerka , apropo kolektora ktoś na forum pisał że są koledzy którzy wiedzą jak się wylicza długość rur w takim kolektorze ma ktoś namiary. Dzisiaj dostałem tłumiki , dokładki na progi i lotkę ze stopem oraz flansze przyszły z włoch do zacisków hamulca na tył ale kasy odpłyneło [ Dodano: 03 Cze 2013 08: ]rzel napisał(a): spawaj, spawaj - żeliwny się nie umywa do rurowego  jest wart zachodu , wiem dlatego spawam 
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#673691 Wysłany:
08 Cze 2013, 20:03; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
|
Tylko żeby się nie okazało że jak przełożysz ten silnik z Cabrio pojeździsz chwile to nie będzie tak samo do remontu.
Góra |
|
 |
kzabawny |
#673707 Wysłany:
08 Cze 2013, 21:45; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
lukk napisał(a): Tylko żeby się nie okazało że jak przełożysz ten silnik z Cabrio pojeździsz chwile to nie będzie tak samo do remontu. niestety cabrio kumpel musiał odstawić do niemiec ale bende miał punto z silnikiem 1,2 i najpierw przejdzie generalkę potem wyląduje w aucie - czy warto dla mnie tak nie ważne ile włożę w kropka ważne że będzie jedyny i nie powtarzalny i jeszcze dodam nie zadawajcie pytań czy się opłaca - tak opłaca kupiłem go specjalnie do remontu podłoga i reszta już jest wyspawana i zakonserwowana fotele u tapicera , lakier w puszkach już w domu , wydech a raczej dwa już kupione alusy także , sprężyny do zawieszenia jużmam z huty sprężyn w Krakowie takie pod zamówienie , dokładki do zdeżaków i progi kupione oj wiele musiał bym jeszcze wymieniać ale warto bo kropek ma idealną linie do tuningu i nie mam ochoty na inny samochodzik , a i jeszcze lampy już na tył zamówiłem takie jak na fotce i oczywiście z tyłu tarcze z przodu także nowe ale 257mm . Ja to robię dla siebie to moje hobby nie dla opłacalności , pozatym będzie inny niż te które oglądamy po tuningu to będzie klubowe autko - co znaczy klubowe ? to zobaczycie gwarantuję że takiego auta nie ma w Polsce ani nawet w europie 
Załączniki: |

file.php.jpg [ 26.56 KiB | Obejrzany 4093 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#673722 Wysłany:
08 Cze 2013, 22:49; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
|
Myślę że dobrą linię obrałeś najpierw rozebrać silnik i zobaczyć co tam w środku siedzi a dopiero potem montować w furce.
Góra |
|
 |
kzabawny |
#673751 Wysłany:
12 Cze 2013, 22:54; Temat postu: Re: Wymiana silnika Punto1 1.1 55 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
lukk napisał(a): Myślę że dobrą linię obrałeś najpierw rozebrać silnik i zobaczyć co tam w środku siedzi a dopiero potem montować w furce. panewki , wał głowica kompletnie i szlif + nowe tłoki , pierścienie , wałek sport a potem w autko no i oczywiście dół do malowania piecowego , pokrywy malowane + chrom mam nadzieje że do listopada wyrobię [ Dodano: 12 Cze 2013 21: ]kzabawny napisał(a): lukk napisał(a): Myślę że dobrą linię obrałeś najpierw rozebrać silnik i zobaczyć co tam w środku siedzi a dopiero potem montować w furce. panewki , wał głowica kompletnie i szlif + nowe tłoki , pierścienie , wałek sport a potem w autko no i oczywiście dół do malowania piecowego , pokrywy malowane + chrom mam nadzieje że do listopada wyrobię  oto nowe sprężynki robione na zamówienie i flansze na tył do tarcz teraz czekam na zaciski i montaż 
Załączniki: |
2013-06-12 20.16.59.jpg [ 59.03 KiB | Obejrzany 4023 razy ]
|
2013-06-12 20.14.39.jpg [ 74.34 KiB | Obejrzany 4023 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|