|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
robalwow |
#674656 Wysłany:
13 Cze 2013, 08:36; Temat postu: Problem z niedziałającymi światłami przeciwmgłowymi tylnymi |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Sprawdzałem bezpieczniki wszystkie ok żarówki też wszystko ok a nie świecą, w włączniku żaży sie delikatnie ta dioda tylko, co może być? szukałem ale nic nie znalazłem
Ostatnio edytowany przez robalwow, 14 Cze 2013, 10:53, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#674767 Wysłany:
13 Cze 2013, 22:37; Temat postu: Re: Światła przeciwmgłowe tylne |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Za zasilanie obwodu świateł przeciwmgielnych tylnych odpowiada bezpiecznik F8, który znajduje się w skrzynce bezpiecznikowej obok kolumny kierowniczej ( ostatni rząd trzeci od lewej). Proponuję sprawdzić w jego gnieździe przy pomocy np. miernika uniwersalnego z zakresem 20V DC, czy jest tam napięcie akumulatora, można też kilka razy włożyć i wyjąć bezpiecznik z jego gniazda. Bezpiecznik ma mieć wartość 10A. Można również kilka razy przełączyć przycisk sterujący na konsoli środkowej, być może nie był dawno używany. Przyda się miernik uniwersalny i sprawdzenie przy jego pomocy, do którego miejsca dochodzi pełne napięcie akumulatora, gdzieś po drodze musi być problem z prawidłowym łączeniem itd. Oczywiście ważne jest również sprawdzenie i ewentualne oczyszczenie blaszek stykowych zespołu żarówek lamp tylnych.
[ Dodano: 13 Cze 2013 22:37 ]
Zapomniałem dodać jeszcze, że w skrzynce wyposażenia dodatkowego powinien znajdować się przekaźnik świateł przeciwmgielnych tylnych. Można spróbować wyjąć i włożyć go kilka razy do jego gniazda.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|