|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dawido03 |
#680517 Wysłany:
13 Lip 2013, 02:20; Temat postu: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wola Rzędzińska, Tarnów Rejestracja: 07 Sie 2011, Posty: 495 Pomógł: 7
|
Witam. Problem polega na tym iz gdy motor sie rozgrzeje do90 stopni to na biegu jalowym przy obrotach 800 lub 900 zapala sie kontrolka cisnienia oleju. Sprawdzilem olej stan jest ok. Ale wymienilem czujnik cisnienia lleju ale dalej to samo, potem wyczyscilem smoka ale to samo wiec wymienilem olej i filtr ale swieci sie rowniez ale przy tych niskim obrotach mruga czesto. Hmmm zapewne to pompa ale czy tylko zasyfiona czy padnieta ?
_________________ MÓJ KROPEK http://fiatpunto.com.pl/topic42807.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
olomar55S |
#680617 Wysłany:
13 Lip 2013, 17:51; Temat postu: Re: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.6 16V 103KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 04 Paź 2011, Posty: 70
|
Może być pompa, ale może też być zużycie układu korbowego silnika, czyli zbyt duże luzy na panewkach głównych i korbowych. W pompie może też być uszkodzony zawór nadmiarowy, pozostaje cały czas otwarty. Jaki przebieg ma silnik?
_________________ PuntoS 55 był teraz Multipla 1.6
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#680622 Wysłany:
13 Lip 2013, 18:14; Temat postu: Re: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
dawido03 napisał(a): gdy motor sie rozgrzeje do90 stopni to na biegu jalowym przy obrotach 800 lub 900 zapala sie kontrolka cisnienia oleju Fajnie by było, gdyby taka informacja po pewnym streszczeniu znalazła się w nazwie tematu, bo z "problem z ciśnieniem oleju  " to nie wynika.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
dawido03 |
#680686 Wysłany:
14 Lip 2013, 03:19; Temat postu: Re: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wola Rzędzińska, Tarnów Rejestracja: 07 Sie 2011, Posty: 495 Pomógł: 7
|
olomar55S napisał(a): Może być pompa, ale może też być zużycie układu korbowego silnika, czyli zbyt duże luzy na panewkach głównych i korbowych. W pompie może też być uszkodzony zawór nadmiarowy, pozostaje cały czas otwarty. Jaki przebieg ma silnik? Przebieg auta do dokladnie 126 tyś. km wiec nie jest zbyt duzo , nie powiem jakies odczuwalne luzy na korbach sa no ale ....
|
|
Góra |
|
 |
olomar55S |
#680789 Wysłany:
14 Lip 2013, 19:35; Temat postu: Re: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.6 16V 103KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 04 Paź 2011, Posty: 70
|
To faktycznie niezbyt dużo, chyba że silnik mocno zaniedbany/zajechany (ewentualnie licznik kręcony, albo zmieniony, nie znam Twojego auta...  ) Teoretycznie przy tym przebiegu nie powinno być tego typu objawów u mnie 142 tys, i nic takiego nie ma miejsca. Ale jeżeli występują wyczuwalne luzy na układzie korbowym, to obstawiam właśnie to jako główną przyczynę Z drugiej strony różnie można zinterpretować "wyczuwalne" Szkoda, że jesteś po wymianie oleju, gdybyś zalał teraz jakiegoś motodoktora, lub coś w tym stylu i objawy ustąpiłyby, to odpowiedź już znasz 
_________________ PuntoS 55 był teraz Multipla 1.6
|
|
Góra |
|
 |
dawido03 |
#680848 Wysłany:
15 Lip 2013, 00:54; Temat postu: Re: problem z cisnieniem oleju :( |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
olomar55S napisał(a): To faktycznie niezbyt dużo, chyba że silnik mocno zaniedbany/zajechany (ewentualnie licznik kręcony, albo zmieniony, nie znam Twojego auta... ) Odpowiedz jest taka : Kropek jest u mnie od poczatku (praktycznie bo gdy mial pol roku typunio go sprzedał i potem my go przejelismy tzn rodzice ) wiec w 100% przebieg jest realny Co do stylu jazdy to ja zrobilem prawko 2 mies temu a wczesniej jezdzilem sporadycznie , natomiast rodzice ( glownie mama ) jezdzili nie duzo, żadnych długich wyjazdów ( moze 4-6) jedynie mama dojezdza do pracy codziennie ok 8km dziennie robi. I jezdzi spokojnie max te 70km/h a tata również . Ja stwierdzilem jezdzac ze pasuje mu kiedys dac w piz** wiec raz czy dwa dojechalem mu na obwodnicy kazdy bieg do konca... Ale to nie sadze aby bylo przez to ! Ale trochu kluczem do tej sytuacji moze byc to ze od 4 tys czasami od 3.5tys obrotów silnik strasznie slychac tak jakby klekotały zawory !
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|