|
Obecny czas: 10 Maj 2025, 05:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
adrian1203 |
#675364 Wysłany:
16 Cze 2013, 22:14; Temat postu: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adrian
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam
Niestety śpóźniony o jakieś 4-5 lat, ale jednak.. pisze w sprawie mojego kropka i lakieru który na nim się prezentuje. Lakier mam niestety pastelowy, ciemny niebieski i przez to sporo problemow. Samochod bardzo ciezko umyc, po umyciu jest w sumie i tak brudny, ciezko sie go szoruje a jak szoruje to powstaja mikrosysy.
Jakich srodkow uzywac do mojego lakieru aby myc go i zapezbieczac choc odrobine przed brudzeniem czy dalszymi mikro uszkodzeniami?
_________________ Grande Punto 1.3 90KM 2008r. - EGR OFF - Przyciemnione szyby - Nakładki progów/podstopnica - Czujniki parkowania Valeo - Skórzana kierownica/gałka zmiany biegów - Tempomat ToDo: - 110KM Mod
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Thomas |
#675366 Wysłany:
16 Cze 2013, 22:19; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
buczek21 |
#675370 Wysłany:
16 Cze 2013, 22:26; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 11 Lis 2008, Posty: 123 Pomógł: 4
|
adrian1203, Pokaż zdjęcia jak ten lakier wygląda? Rysy,cen cały syf którego ogarnąć nie potrafisz...I się coś poradzi 
|
|
Góra |
|
 |
adrian1203 |
#675372 Wysłany:
18 Cze 2013, 01:17; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mam zdjęcia samochodu, ale nie mam lakieru z bliska. Ogólne tutaj: post675365.html ale niewiele z nich wynika. Jutro postaram się zrobić dokładne zdjęcia lakieru i problemów jakie z nim mam. [ Dodano: 18 Cze 2013 01:16 ]byłem dzisiaj w jakimś salonie "kosmetyki samochodowej" i robili mi za darmo 1 element abym sprawdzil jaki to da efekt - powierznia jest gladka, sliska i jakby grubsza. robili to 3 pastami na polerce - 1 chyba scierna + 2 juz jakies tam warstwy wosku i wszystko fajnie, ale za caly samochod zaspiewali 1000zł ;/ po tym zrobilem zdjecia samochodu i zarazem mojej skromnej osoby w odbiciach  element ktory mi robili wyglada ok, ale ze wzgledu na duze naslonecznienie ciezko bylo zrobic dobre zdjecie, takze wrzucam zdjecia "reszty samochodu" z jakimis tam problemami na lakierze:       
_________________ Grande Punto 1.3 90KM 2008r. - EGR OFF - Przyciemnione szyby - Nakładki progów/podstopnica - Czujniki parkowania Valeo - Skórzana kierownica/gałka zmiany biegów - Tempomat ToDo: - 110KM Mod
|
|
Góra |
|
 |
quong |
#675646 Wysłany:
18 Cze 2013, 07:09; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Birdkiller |
 |
Imię: Michał
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Esseesse
Miejscowość: Żory Rejestracja: 01 Maj 2009, Posty: 951
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#675709 Wysłany:
18 Cze 2013, 14:33; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Wersja: Active
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 12 Paź 2008, Posty: 3002 Pomógł: 1
|
Polerowali maskę?
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v - Fake Sport
|
|
Góra |
|
 |
adrian1203 |
#675769 Wysłany:
18 Cze 2013, 21:15; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
klapę bagażnika jako takie demo, żebym mógł poobserwować jak się zachowuje ten element - głównie chodzi o to jak się brudzi, jak czyści, jak wygląda. nie czarowali mnie że, nie mówili o cudach tej roboty. na klapie z bliska widać dalej jakieś tam ryski, czy coś ale na razie efekt jest fajny - świeci się jak nigdy, a pył można zetrzeć ręką - schodzi "ślisko" - a gdzie indziej jest jakby lekko "przyklejony"
trwałość takiego zabiegu to ponoć do roku, ale w zależności od warunków i dbania o lakier dalej może i po 2-3 miesiącach wrócić stary look
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#675804 Wysłany:
18 Cze 2013, 23:02; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Wersja: Active
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 12 Paź 2008, Posty: 3002 Pomógł: 1
|
Bo grunt to nawet jak jest pył na sucho go nie przecierać  Bo na masce masz hologramy  i myślałem , że na odwal się zrobili maskę 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v - Fake Sport
|
|
Góra |
|
 |
adrian1203 |
#675812 Wysłany:
18 Cze 2013, 23:11; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no maska to .... lepiej nie mowic  muchow, brudu na niej nawet po recznym myciu sporo  a nie mowiac o odpryskach od kamykow, ktore de facto jakies straszne nie sa - mi tam sie nawet "podobaja"  taka galaktyczna ta maska  ogolem musze zadbac o lakier jakos i zrobic to tanszym kosztem niz te 1000zl, także ciągle czekam na jakieś rady, nawet drobne  to czego dowiedzialem się ostatnio, to np. to ze auta nie wolno/nie powinno sie myc w cieple dni czy w czasie dnia raczej gdy auto jest nagrzane. najlepiej myc auto rano, lub wieczorem gdy juz samochod sie wychlodzi
|
|
Góra |
|
 |
buczek21 |
#675817 Wysłany:
18 Cze 2013, 23:26; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 11 Lis 2008, Posty: 123 Pomógł: 4
|
Głębsze rysy takie do podkładu..albo prawie można zrobić zaprawką: kupić idealnie ten kolor+ specjalne pędzelki lakiernicze,które są bardzo cienkie i zamalować te rysy. Po pomalowaniu można wyrównać nadmiar farby: naklejasz taśmę potrzebny jest korek i papiery wodne.Nie ma się co rozpisywać dokładne opisy są w necie i na youtube.. jak się to robi.
Wszystkie te hologramy lekkie ryski, usuniesz nawet ręcznie...Ale przygotuj się na ostrą robotę polecam robić zależnie od kondycji po 1-3 elementach dziennie(zależnie od wielkości i problemów na nim).. Maszynę polerską odradzam..łatwo można naprawdę narobić gigantycznych szkód jak się robi to pierwszy raz.
Umyć porządnie auto,wszystkie zakamarki,jak masz glinkę to wyglinkować.. Najbardziej oklepany Meguiar's Ultimate Compound+ pad "tri colore"..zółtą stroną i jechano...aż ręka odpadnie. Chodź tych środków do ręcznej "korekty" lakieru jest cała masa.. Jak zrobisz jeden element,przetrzeć IPĄ(alkohol izopropylowy) i od razu będziesz widział co jeszcze zostało do zrobienia,poprawienia.. I tak zrobić całe auto.
Co do zabezpieczenia lakieru masa rzeczy: woski,selanty... Ogranicza cię tylko Twój zapał...fantazja i niestety budżet. Jak ktoś wspomniał polecam poczytać wskazane forum...Tam wszytko jest opisane,co i jak robić,porady od wosków za 30-40zł po smalce za 2 tys. Czytać...czytać...czytac.
|
|
Góra |
|
 |
dewew |
#676187 Wysłany:
21 Cze 2013, 01:06; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
CentoCinque |
 |
Imię: Adam
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Easy
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia/Warszawa Rejestracja: 14 Paź 2010, Posty: 2422 Pomógł: 1
|
myślę, że najlepiej poczytać forum.kosmetykaaut.pl, zrobić zakupy które wyjdą pewnie koło 300/350zł i można naprawdę sporo zrobić z lakierem a środki które się kupiło ma się na długi czas a nie jednorazowo 1000zł 
|
 |
grzegorz234 |
#682123 Wysłany:
23 Lip 2013, 15:06; Temat postu: Re: Lakier pastelowy - jak zadbać? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.6 8V 90KM
Województwo: wielkopolskie [P]
|
też mi się wydaje, że lepiej to zrobić na własną rękę, jak się przyłożysz to zrobisz pewnie nawet lepiej, bo Ci będzie zależało i taniej Ci wyjdzie. ale dobrze, że piszesz, bo myślałem o pastelowym lakierze, ale skoro takie problemy z nim są to sobie daruje;p
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|