Forumowiczów mamy wielu, więc pewnie uda się uzyskać konkretną odpowiedź

Aktualnie na rynku jest wiele różnych nawigacji. Navigon, TomTom, Mio i inne.
Poszukuję nawigacji, która umożliwi samodzielne zaplanowanie trasy. Co mam na myśli?
Wchodzimy na maps.google i wymyślamy sobie początek podróży i koniec, jednak chcielibyśmy jechać konkretną drogą, a nie domyślną zaproponowaną przez nawigację. Nie interesuje mnie omijanie dróg płatnych, jazda autostradami itp. Chciałbym aby nawigacja poprowadziła mnie z góry określoną przeze mnie drogą, np.
LINK.
Nie interesuje mnie zabawa z punktami pośrednimi dodawanymi przez wpisanie adresu (niektóre drogi po prostu są bez adresów), współrzędnych geograficznych (w podróży nie będę ich znał). Po prostu aby można było wszystko zaznaczyć od razu, z marszu na mapce.
Z tego co zauważyłem znalezienie modelu umożliwiającego "samodzielność" jest nieco problematyczne. Może macie (lub wiecie) jaka nawigacja by spełniła moje wymagania?

Oczywiście musi być gniazdo na kartę pamięci, najlepiej również TMC, kontrola bieżącej prędkości i inne szmery, bajery. Gdyby była również dożywotnia aktualizacja map, to już w ogóle super
[ Dodano: 27 Cze 2013 21:29 ]Znalazłem nawigację, która daje możliwość fajnego zaplanowania trasy. Jest nią TomTom XXL, który oficjalnie już nie jest w sprzedaży (wyjątek to alledrogo). Pojechałem więc do jednego sklepu z elektroniką, w nadziei iż najnowszy TomTom Start 25 z bezterminową aktualizacją map również będzie miał taką opcję, która w XXL nazywa się planowaniem podróży. O dziwo w nowym sprzęcie brak jest drugiej strony menu, na której taka funkcja się znajdowała. Ostatecznie kończy się tym, że można dodać zwyczajnie 3 punkty pośrednie. Porażką można nazwać fakt, iż w urządzeniu za ok. 6 stów nie ma funkcji, która była we wcześniejszym modelu.
Obejrzałem też urządzenia innych producentów: Garmin jeden Kolega z forum odradzał. Mimo to się nim pobawiłem: 3 punkty pośrednie i chyba z Commodore 64 wzięty głos informujący o trasie. Bauer czy Brauer (lub coś podobnego z nazwy) nie oferował intuicyjnej obsługi. Sprzęt wykorzystywany podczas jazdy powinien być możliwie prosty w obsłudze, aby się na nim nie skupiać zamiast na drodze.
Głowy nie dam, ale albo w Mio, albo w Blaupunkcie były bardzo fajne mapki, prawie takie jak w maps.google, co bardzo mi się spodobało, jednak absolutny brak zaplanowania trasy. Możliwy był jedynie wybór jednej z kilku zaproponowanych tras.
Podsumowując moje poszukiwania muszę stwierdzić, iż dostępny sprzęt jest drogi i nie oferuje tego, czego można by się spodziewać po nawigacji.
[ Dodano: 27 Cze 2013 21:56 ]Jest jeszcze opcja, iż tą funkcję będzie miał TomTom Via 135M. Jeśli ktoś by natrafił na niego w sklepie, to sprawdźcie proszę czy ma planowanie planu podróży i czy przyjmuje więcej niż 3 punkty pośrednie (start, pkt 1, pkt 2, pkt 3, pkt 4, pkt 5, cel).