|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
daniel91 |
#690875 Wysłany:
15 Wrz 2013, 16:45; Temat postu: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Daniel
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Turek Rejestracja: 20 Mar 2013, Posty: 47
|
Witam, dzisiaj zamontowałem centralkę z pilota. (centralny fabrycznie) Jeżeli chodzi o działanie to działa kierunkowskaz prawy - (Lewy nie mam pojęcia do jakiego koloru podłączyć), lecz gdy chce zamknąć lub otworzyć drzwi za pomocą pilota widać jak mrugają światła i leciutki dźwięk jakby otwarcia/zamknięcia auta, ale się nie zamyka/otwiera. Wszystko jest w 100% dobrze podłączone "na krótko". [ Dodano: 15 Wrz 2013 14: ]Kod: lecz gdy chce zamknąć lub otworzyć drzwi za pomocą pilota widać jak mrugają światła i leciutki dźwięk jakby otwarcia/zamknięcia auta ten dźwięk po dzisiejszym sprawdzeniu dochodzi od przekaźnika centralki na pilota. Czyli wgl nie chce łączyć otworzyć zamknąć drzwi.
_________________ Fiat Punto Selecta Automat , we wrześniu przerobiony na Manual  http://fiatpunto.com.pl/topic43743.html
Darmowe kanały TeamSpeak3 (serwer głosowy) Free.TS-4FuN.com => 512slotów
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Edimixer |
#691009 Wysłany:
15 Wrz 2013, 21:33; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
Kierunkowskazy należy wpiąć do przewodu niebieskiego i niebiesko czarnego. Z centralki wychodzą 2 przewody do kierunkowskazów, należy je wpiąć osobno, bo inaczej jak wepniesz wszystko razem, to zrobisz z kierunkowskazów światła awaryjne. Przewody te znajdziesz w dwóch kostkach podłączonych do skrzynki bezpieczników (każdy kabel jest w osobnej kostce).
Sterowanie zamkiem należy podłączyć do przewodu białego (zamykanie) i niebieskiego (otwieranie). Najłatwiej te przewody znaleźć za schowkiem za żółtym przekaźnikiem. Zamek jest sterowany masą, nie wiem jaką masz centralkę, przeskanuj schemat, to będę mógł coś więcej powiedzieć.
+ i masę możesz podłączyć też za schowkiem do tego żółtego przekaźnika (przewód czerwony + i czarny masa)
|
|
Góra |
|
 |
daniel91 |
#691041 Wysłany:
15 Wrz 2013, 23:25; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
+ podłączyłem osobno prosto do akumulatora - Do czarnego kabelka przy żółtym przekazniku Sterowanie zamkiem podłączyłem dobrze Centralne fabryczna, a jeżeli chodzi o STEROWANIE ZAMKA CENTRALNEGO Model; BX70s
I nie działa drzwi nawet nie drgnely. Jeżeli to coś pomoże to mam immobiliser w co wątpię że to przez niego.
_________________ Fiat Punto Selecta Automat , we wrześniu przerobiony na Manual  http://fiatpunto.com.pl/topic43743.html
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#691042 Wysłany:
15 Wrz 2013, 23:47; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Puntoświr |
|
Każdy ma immobilaiser, nie ma to żadnego powiązania. Przeskanuj schemat, bo wiem w czym problem, ale nie wiem jakie masz kable w centralce. Centralka jest uniwersalna, tzn. w niektórych samochodach zamek sterowany jest masą (jak w Punto), w innych +, dlatego prawdopodobnie musisz wpiąć 2 przewody pobierające sygnał do masy, ale ciężko to wytłumaczyć bez schematu centralki. [ Dodano: 15 Wrz 2013 23:47 ]Znalazłem schemat. Podłącz to tak: biały z centralki -> biały pod przekaźnikiem w schowku (zamykanie) biało-czarny z centralki -> błękitny pod przekaźnikiem w schowku (otwieranie) czarny, żółty i żółto-czarny z centralki -> do masy (karoseria lub któryś z czarnych przewodów) czerwony z centralki -> +, najlepiej czerwony przewód pod przekaźnikiem w schowku Z kierunkowskazami będzie większy problem, bo wychodzi tylko 1 brązowy przewód, czyli musisz kupić 2 diody prostownicze, bo inaczej nie podłączysz obu stron na raz. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
daniel91 |
#691048 Wysłany:
16 Wrz 2013, 00:37; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
A więc tak, zrobiłem już kierunki działają jak należy, podłączyłem tak jak napisałem wg. schematu ale niestety się zawiodłem i nie działa w dalszym ciągu. poniżej schemat mojej centralki z pilota:  zestaw:  wg tego schematu mam połączyć żółto-czarny z zółtym i czerwownym ? bo tutaj idzie + a przy tych kabelkach nie bezpiecznika i wolę się najpierw spytać żeby czego nie spalić dodatkowo mam jeszcze pytanie 1) wyjście domykania szyb "-" (kabelek różowy) do jakiego kabelka w puncie podpiąć ? 2) czy zielony kabelek (syrena "+") - mam podpiąć do któryś w samochodzie [nie mam syrenki] czy muszę ją dokupić aby mieć dźwięk ?
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#691050 Wysłany:
16 Wrz 2013, 00:52; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Puntoświr |
|
Żółto-czarny i żółty razem do masy trzeba podłączyć, bo zamek sterowany jest masą. Czerwony to zasilanie centralki i tylko sugeruję, żebyś wpiął się pod przekaźnikiem zamka. Obwód będzie zabezpieczony, a centralka ukryta. Założysz ją gdzie będziesz chciał.
Syrenki raczej bym nie podłączał do klaksonu, bo nie wiem czy to wytrzyma, ale widziałem już takie samochody.
Różowy przewód, to wyjście do dodatkowej centralki - domykacza szyb, którą można dokupić.
|
|
Góra |
|
 |
daniel91 |
#691052 Wysłany:
16 Wrz 2013, 00:59; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Kod: Żółto-czarny i żółty razem do masy trzeba podłączyć, bo zamek sterowany jest masą. Podłączone Kod: Czerwony to zasilanie centralki i tylko sugeruję, żebyś wpiął się pod przekaźnikiem zamka. mam podłączony ale wprost do akumulatora, nie do czerwonego kabelka z przekaźnika żółtego w punto Kod: Różowy przewód, to wyjście do dodatkowej centralki - domykacza szyb, którą można dokupić. a gdy szyby są elektryczne także muszę zainwestować w centralkę -domykacza, czy gdzie się mogę podpiąć ?
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#691054 Wysłany:
16 Wrz 2013, 01:02; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Puntoświr |
|
Tylko dokupić centralkę, innej opcji nie ma. Biały i biało-czarny podłączyłeś? Działa?
|
|
Góra |
|
 |
daniel91 |
#691063 Wysłany:
16 Wrz 2013, 10:03; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Działa elegancko dzięki wielkie 
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#691073 Wysłany:
16 Wrz 2013, 11:01; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Puntoświr |
|
Bardzo się cieszę. Teraz możesz dokupić domykacz. 
|
|
Góra |
|
 |
daniel91 |
#691085 Wysłany:
16 Wrz 2013, 13:39; Temat postu: Re: Problem z włączeniem/wyłączeniem centralki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
za miesiąc dokupię domykacz oraz centralke do bagażnika
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|