|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MaciejMiko |
#698337 Wysłany:
30 Paź 2013, 19:04; Temat postu: Punto nie odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Mam Kropka a 1,2 75 km jadąc skończyło mi się paliwo, poleciałem szybko na BP 5 litrów w karnister i go zalałem. Siadam i próbuje go odpalić i nic. Załapywał na sekundę i gasł nawet nie zdążyłem na gaz nadusić, po paru razach już tylko rozrusznik było słychać, a po dłuższej przerwie znów ta sama sytuacja, aż chyba akumulator mi siadł bo setna sekundę i ledwo było słychać rozrusznik. Co mogło sie stać? można to jakoś łopatologicznie naprawić?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
szamot666 |
#698343 Wysłany:
30 Paź 2013, 19:56; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Oprócz rozładowanego akumulatora mogłeś zassać rdze i inny syf ze zbiornika i coś mogło się zatkać. w Punto I chyba jest filtr paliwa także sprawdz go. Oprocz tego moze paliwo zeszlo z przewodow i nie moze zassać. Ja w takim przypadku wziąłem auto na hol i po krotkim holowaniu zassał paliwo i odpalił.
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
3000 |
#698346 Wysłany:
30 Paź 2013, 20:35; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wieliczka Rejestracja: 29 Maj 2013, Posty: 301 Pomógł: 5
|
zalej jeszcze 5-10L i zapali-jak aku będzie działać też normalnie; pompa musi mieć odpowiedni poziom żeby zassać od nowa.. ja miałem prawie 1/4 baku jak zaskoczył..ale jak chodził to dopiero przy zerze zgasł z braku paliwa. przerabiałem to w tym roku 2x więc wiem.. teraz już trzymam poziom ponad 1/4 baku, żeby więcej nie latać z kanistrami na stację jak wariat, pozdrawiam 
_________________ jest Megane II http://fiatpunto.com.pl/post844339.html#p844339 było Punto I http://fiatpunto.com.pl/topic42185.html
|
|
Góra |
|
 |
MaciejMiko |
#699109 Wysłany:
04 Lis 2013, 20:56; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Naładowałem aku, i nadal nic, słychać że pompa działa, parę razy kręciłem tylko tak żeby pompa działała i potem na rozruszniku i tak chyba z 30 razy i znów aku siadł a samochód jak nie zapalił tak nie pali. Słychać pompę, rozrusznik działa, nie mam pojęcia co można zrobić. Przed tym incydentem wszystko było OK, palił od razu, a teraz o. Ludzie mówią o zapowietrzeniu ale nawet nie mogę znaleźć tego czegoś do odpowietrzania. Ma może ktoś jakieś jeszcze sugestie rozwiązania? i opisze łopatologicznie jak to zrobić?? pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
szamot666 |
#699123 Wysłany:
04 Lis 2013, 22:05; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Pamiętam kiedyś kolega wypalił paliwo do zera w Skodzie Favorit i też nie chciała odpalić to wytworzył ciśnienie w zbiorniku paliwa przy użyciu pompki rowerowej przez co paliwo wróciło do przewodów:)
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#699357 Wysłany:
06 Lis 2013, 01:26; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Województwo: pomorskie [G]
|
szamot666 napisał(a): Pamiętam kiedyś kolega wypalił paliwo do zera w Skodzie Favorit i też nie chciała odpalić to wytworzył ciśnienie w zbiorniku paliwa przy użyciu pompki rowerowej przez co paliwo wróciło do przewodów:) Dokładnie, jest to nic innego jak zapowietrzony układ paliwowy, przekonałem się o tym na własnej skórze nie raz. W seicento 1.1 SPI (czyli taki silnik jak w punciaku) zdejmowałem wąż paliwowy z przepustnicy i dmuchałem pompką aż zaczęło lecieć powietrze. w 1.2 MPI trochę gorzej jest z okręcaniem przewodów od listwy, więc najprościej chyba będzie dobrać się do pompy paliwa, zdjąć któryś z wężyków i tam podmuchać.
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#699358 Wysłany:
06 Lis 2013, 01:43; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
A nie wystarczy parę razy przekręcić kluczyk na zapłon bez kręcenia silnikiem tzn. przekręcasz kluczyk na zapłon, czekasz az pompa się wyłączy, przekręcasz na 0 i znów to samo, za 10 razem przekręcasz kluczyk do końca i odpalasz silnik.
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#699410 Wysłany:
06 Lis 2013, 11:52; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Województwo: pomorskie [G]
|
wieza87, próbowałem, nie zawsze działa 
|
|
Góra |
|
 |
MaciejMiko |
#699526 Wysłany:
06 Lis 2013, 23:14; Temat postu: Re: Punto nie odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Rozkreciłem chyba wszystko, jest iskra wszystko cacy, ale w ogóle nie ma paliwa w niczym przy silniku, to patrze pompę, słyszę jak działa, to dorwałem się do niej odkręciłem wężyk przez który leci paliwo do obiegu włączam kluczykiem i nic nie leci, parę razy nadal sucho a jeśli by pompa dobrze pompowała to chyba powinno cieknąć nią, wiec mam wrażenie że chyba pompa jest do wywalenia, motywu z pompowaniem pompką jeszcze nie wykorzystałem, spr wszystko imo dobrze, alarm nic nie odcina, inne duperele tez ok prąd jest... no to chyba ta pompa się spaliła, przy tym jak zabrakło mi paliwa jeszcze z 3-4 razy kręciłem żeby go odpalić i może wtedy nie wytrzymała... co myślicie??
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|