|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
buggie |
#699491 Wysłany:
06 Lis 2013, 20:11; Temat postu: Punto II 1.9 60 KM nie odpala po kilku godzinach |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 60KM D
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam.
Czytałem bardzo wiele forów, odwiedziłem kilku mechaników i nigdzie nie mogę znaleźć bardzo podobnych objawów, mam nadzieję, że tutaj ktoś będzie potrafił mi pomóc. Auto jest z 2000 roku, ma na liczniku około 275000 km. Problem wystąpił po urlopie czyli dwutygodniowym postoju. Punto odpalało bez problemu na zimnym silniku oraz ciepłym, problemy były po około 3-4 godzinach od zgaszenia silnika. Auto nie chciało w ogóle zapalać, całe się trzęsło, kopciło, jakby chciał zapalić ale nie mógł. Usterka ustępowała po około 7-8 godzinach od zgaszenia silnika, po np 1-2h od zgaszenia również odpalał bez żadnego problemu. Samochód samoczynnie nie gasł wcale, jak już odpalił to jechał. Po podłączeniu pod komputer wyszedł problem z przepływomierzem oraz "kontrola pozycji wirnika". Dodam, że obroty czasem falowały, podnosiły się i opadały samoczynnie, spadały bardzo wolno po wciśnięciu sprzęgła. Kupiłem używany przepływomierz, obroty jakby się uspokoiły, choć komputer podobno nadal pokazuje błąd przepływomierza. Auto pojechało do serwisu, tam podobno czyścili przewody paliwowe, testowali go i po wyczyszczeniu usterka ustąpiła. Ustąpiła na kilka dni, później to samo. Autko postało tydzień bez odpalania i objawy zmieniły się trochę. Teraz zimny i ciepły odpala jak wcześniej ale po pewnym czasie zaczyna szarpać, gasnąć. Jak zgaśnie często odpala od razu, czasem jak nie chce zauważyłem, że pomaga natychmiastowe przekręcenie kluczyka, nie czekając aż zgaśnie kontrolka świec żarowych ale i tak odpala w ciągu powiedzmy 1 minuty, nie jest uruchomiony na kilka godzin jak wcześniej. Zgaśnie kilka razy, odpali i dalej jedzie bez problemu. Czasami jadąc np w trasie czuć jakby nie mógł zaciągnąć paliwa, muli go ale po chwili czuć jakby paliwo już doszło i jedzie normalnie, zapala się check engine ale po zgaszeniu zapłonu już nie zapala się po raz kolejny. Mechanicy mówią, że należy wymienić pompę ale z tego co wiem zawsze tak mówią jak nie wiedzą co się dzieje, a czytałem, że czasem po wymianie pompy objawy nadal występują. Koszt regeneracji idzie w tysiące, autko jest warte już niewiele więc chciałbym uniknąć wymiany czy regeneracji pompy. Czy może ktoś z Was miał podobne problemy, potrafi pomóc? Pompa to Lucas Epic.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#699511 Wysłany:
06 Lis 2013, 21:46; Temat postu: Re: Punto II 1.9 60 KM nie odpala po kilku godzinach |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Niestety obawiam się, że problemem może być niesprawna pompa wtryskowa (to najczęstszy powód sprzedaży Punto z silnikiem 1,9 D).
Góra |
|
 |
buggie |
#699584 Wysłany:
07 Lis 2013, 10:43; Temat postu: Re: Punto II 1.9 60 KM nie odpala po kilku godzinach |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 60KM D
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
|
Kupiłem ten samochód ponad rok temu, problemy zaczęły się dwa miesiące temu, więc nie sądzę aby przez rok pompa dobrze działała będąc uszkodzoną wcześniej. W jednym czasie zaczęły się problemy z przepływomierzem i pompą, po dłuższym postoju, dziwny zbieg okoliczności. W tym samochodzie były jakieś przeróbki dziwne np filtr paliwa jest od VW.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|