You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #702244 Wysłany: 25 Lis 2013, 15:12; 
 Temat postu: Rozrusznik, akumulator, kable, świece? Pomoc!
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Mika
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Witam,
w sobotę odebrałam swojego Punciaka 1.6 sx od mechanika, w niedzielę spadł deszcz i już mi nie odpalił :)...
Z racji tego, że jestem nową posiadaczką samochodu i nie mam pod ręką żadnego znającego się mężczyzny, który mógłby mi wytłumaczyć co i jak, pytam tutaj.

A więc, kropek zapalał albo za pierwszym razem, albo za max 3. W sobotę wieczorem kiedy był lekki przymrozek, zapalanie trwało z jakieś 15 przekręceń kluczyka w stacyjce. Ale silnik się załączał. W niedzielę natomiast, przy pierwszym deszczu już kompletnie nie ruszył. Rozrusznik chyba działa (dołączam na dole filmik z akcji - próbowałam z 20 minut, czekając nawet z kluczykiem w pozycji MAR, ale znacznik od wtrysków nie chce zgasnąć), jednak poza rozrusznikiem nie przechodzi do samego telepania silnikiem, kompletnie nic.

Dolałam dzisiaj 5l benzyny, aby wyeliminować ew. brak - samochód jest na instalacji BRC, która odpala z benzyny. Dalej nic.

Wszystkie pseudoklimatyzacje i inne bajery są wyłączone, radia nawet nie mam :).

Co to może być? Jakaś elektronika mi zamokła? Czy ktoś kto posiada kropka powie mi, czy dźwięk który wydaje, jest w porządku? Jakie są objawy wyładowanego akumulatora? (w sobotę usłyszałam, że jest ok - a jechałam autkiem 2 razy, raz lekko włączyłam ogrzewanie szyby i to wszystko). Jeśli jest podejrzenie że to akumulator, to kupić prostownik i próbować naładować czy od razu nowy akumulator na zmianę? W zasadzie nawet nie będę wiedziała jak wyjąć stary z samochodu...

Film z próby włączenia: http://youtu.be/fUl-ddld0Pk

Jeszcze jedno, zaczęła mi się czasami włączać kontrolka układu wtryskowego podczas jazdy. Zdarzyło się to z 2-3 razy (na 5 możliwych przejażdżek samochodem... bo łącznie zrobiłam nim 60km od czasu kupna, tyle stał w warsztacie samochodowym :( ).

Już mi ręce opadają do tego samochodu :(, za wszelkie propozycje co to może być będę wdzięczna, chociaż bez lawety pod warsztat chyba się nie da.

Post #702578 Wysłany: 26 Lis 2013, 23:56; 
 Temat postu: Re: Rozrusznik, akumulator, kable, świece? Pomoc!
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Już jedną przyczynę masz na desce. Jest to kontrolka układu miedzy innymi wtryskowego. Powinno zgasnąć, a cały czas się pali. Podejrzewam, że niezbędne będzie podłączenie pod komputer. Poza tym jak mechanik mógł przekazać niesprawne auto, tego nie rozumiem. To tyle z mojej strony.

Post #703923 Wysłany: 05 Gru 2013, 18:01; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Mika
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Województwo: pomorskie [G]
Napiszę dla potomnych -
okazało się, że rozrusznik trzeba było wymienić, stare kable dla spokoju (uszczelka pod maską była taka, że jej w zasadzie nie było i wszystko leciało do środka) oraz świece, z czego jedna w ogóle była kompletnie wypalona. Po naprawie wszystko było ok. Pojeździłam trochę, marchewa się pokazała, kiedy jeździł na ok 5l benzyny (startuje z benzyny, jeździ na LPG).
W pewnym momencie znowu przestał startować. Coś mnie tknęło, dolałam 5l benzyny do baku - wystartował. Od razu pojechałam dolać benzyny do połowy baku, bo wyczytałam, że tak powinno być (szczególnie zimą). No i wyszło szydło z worka. Po dolaniu benzyny zapala błyskawicznie, przy zmienionej świecy auto ma kopa kiedy naciśnie się gaz. I marchewa się już nie pojawia.
Widać, w moim modelu ssanie jest dziwne i być może pompa paliwa musi być bardziej zalana.

Tak więc dla posiadaczy Punciaków z mocniejszym silnikiem (1.6 88KM) - dbajcie o to, aby trochę tej benzyny było, jeśli jeździcie na gazie ;).

Post #712695 Wysłany: 25 Sty 2014, 02:08; 
Puntomaniak

Imię: Krystian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Wiem, że stary temat, ale na filmiku słychać, jak głośno pracuje pompa paliwa, tak się dzieje gdy mamy go za mało lub wcale.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)