|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:55
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
SikoraLL17 |
#712001 Wysłany:
20 Sty 2014, 19:34; Temat postu: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wałem |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Konrad
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam, jestem nowy i mam problem z moim punto 96rok 1.2 75KM. Uważałem ten silnik za awaryjny ze względu na to że nie było z nim żadnych problemów aż do dziś. Samochodem jeździłem ostatnio dużo, głównie po mieście, krótkie odcinki. Dziś rano -15 stopni przestawiałem auto 10 m od miejsca w którym stał, odpalił pięknie 'na dotyk', zgasiłem jak zawsze, a o 15 chciałem wyjechać, jednak już nie odpalił. Załapał na sekundę, i zgasł. tak 3 razy, później już nawet nie łapał. Jako że wskazówka od benzyny już była na minimum pomyślałem że to paliwo, zalałem 8l, nic. Kontrolka od immo gaśnie, paliwo przy listwie wtryskowej dochodzi, pompa chodzi, akumulator 4 miesięczny- dla pewności naładowałem, iskra jest, nawet nie załapie.. próbowałem odpalać ' na plaka ' - nic, na rozciąg- z 2,3 razy szarpnęło, załapał ale nic więcej od razu gasł. Po tym wszystkim mam wrażenie jakby coś było nie tak, ponieważ strasznie szybko kręci, jak by nie miał kompresji, żadnego oporu, ale to może tylko mi się wydaje ze względu na to że nigdy wcześniej nie słyszałem jak kręci, od razu odpalał, a wcześniej nie miałem samochodu z tak małym silnikiem. Po 2 niemożliwe że przez kilka godzin stania stracił kompresje  wcześniej palił pięknie. Liczę na jakiekolwiek wskazówki, pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#712083 Wysłany:
21 Sty 2014, 00:34; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Do głowy przychodzą mi dwie przyczyny. Albo coś zamarzło[ może filtr paliwa, ewentualnie woda w wydechu] i wtedy nie zapalisz. Albo zerwał się lub przeskoczył pasek rozrządu.
|
|
Góra |
|
 |
SikoraLL17 |
#712090 Wysłany:
21 Sty 2014, 00:56; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Forumowicz |
|
Tak jak mówiłem paliwo dochodzi do listwy wtryskowej, a moim zdaniem jak by zamarzła woda w wydechu to by chociaż łapał i kichał w wydech. Zmieniłem dziś czujnik położenia wału i to samo. Myślę że wina leży po stronie rozrządu z tego względu że przysłuchałem się bardziej i faktycznie auto kręci jak by nie miało kompresji
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#712094 Wysłany:
21 Sty 2014, 01:22; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Odkręć osłonę rozrządu i sprawdż jak sytuacja wygląda
|
|
Góra |
|
 |
NiebieskiSX |
#712123 Wysłany:
21 Sty 2014, 12:16; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto I 3d
Wersja: MyLive
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków NH Rejestracja: 16 Cze 2012, Posty: 2299 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
SikoraLL17 |
#712161 Wysłany:
21 Sty 2014, 18:32; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Forumowicz |
|
właśnie szukałem i nie znalazłem tematu odpowiedniego do mojego przypadku. Mam tylko pytanie czy aby sprawdzić znak na kole na wale muszę koniecznie ściągać koło pasowe? nie widać znaku bez ściągania? I wyczytałem coś o punktach na kole zamachowym, że należy ustawić na któryś z nich. Mógłby mi ktoś bardziej przybliżyć o co chodzi z tymi punktami?
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#712175 Wysłany:
21 Sty 2014, 20:14; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Puntoświr |
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
|
SikoraLL17 napisał(a): Mam tylko pytanie czy aby sprawdzić znak na kole na wale muszę koniecznie ściągać koło pasowe? nie widać znaku bez ściągania? I wyczytałem coś o punktach na kole zamachowym, że należy ustawić na któryś z nich. Mógłby mi ktoś bardziej przybliżyć o co chodzi z tymi punktami? Ściągasz pokrywę rozrządu, kluczem ustawiasz znak koła wałka rozrządu ze wcięciem w głowicy (najlepiej podnieśc auto na podnośniku i ustawić kręcąc kołem na 4,5 biegu), ściągasz zaślepkę w skrzyni i patrzysz, gdzie jest wcięcie na kole zamachowym (taka prosta kreska). Przy ustawionym kole rozrządu powinna być w okolicy strzałki skrzyni. Jeśli jej nie ma, to delikatnie przekrącasz kołem i szukasz powoli tej kreski, ustawiasz ją z tą strzałką i patrzysz jak to się ma znaków na kole wałka rozrządu. Jeśli nie ma nigdzie tej kreski w okolicy, to robisz jeszcze pół obortu silnikiem i dalej szukasz tej kreski (pół obortu silnika - 1 cały obrót koła wałka rozrządu).
Ostatnio edytowany przez TheStig, 21 Sty 2014, 22:52, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
NiebieskiSX |
#712186 Wysłany:
21 Sty 2014, 21:13; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Wersja: MyLive
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków NH Rejestracja: 16 Cze 2012, Posty: 2299 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
SikoraLL17 |
#712204 Wysłany:
21 Sty 2014, 22:41; Temat postu: Re: Punto 1 1.2 75 nagle przestał odpalać, szybkie obroty wa |
|
 |
Forumowicz |
|
ok fajnie dzięki bardzo za zainteresowanie tematem jutro sprawdzę rozrząd i zdam relacje
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|