You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #712010 Wysłany: 22 Sty 2014, 23:06; 
 Temat postu: Kolejny Check Engine i off turbo
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Witam.
Jestem raczej świeżym Punto Maniakiem, przeczytałem całą masę postów na forum, lecz niestety nie znalazłem pasującej odpowiedzi na błędy i problemy mojego kropka, a więc proszę was, ludzi bardziej doświadczonych i obytych z tym samochodem o pomoc, abym już więcej nie wydawał bezsensownie pieniędzy.
Problem mam z błędami przedstawionymi poniżej:
Image
Image
Image

Błędy : P0234, P0100, P0110

Ponad tydzień temu czyściłem cały układ dolotowy powietrza, przepustnice, EGR i wszystko co po drodze. Punto strasznie muliło, przy większym obciążeniu wyskakiwał Check Engine, turbo się wyłączało. Po ponownym rozruchu turbo się włączało.
Po wyczyszczeniu wszystkiego i zaślepieniu EGR zaślepką z allegro z 3 dziurami jakby dostał nowe życie.

Ostatnio na A4 leciałem 170km/h, zmniejszyłem prędkość do 130 i po minucie CHECK ENGINE i turbo off oraz te 3 błędy jak wyżej.
Dodam jeszcze, że turbo było ściągane i czyszczone jakiś miesiąc temu przez ludzi którzy zajmują się jego regeneracją. Wszystko z nim, poza strasznym syfem było ok.

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc. Już od dłuższego czasu borykam się z problemem i każda sugestia będzie dla mnie bardzo cenna :)

Dziękuje i pozdrawiam
Andrzej

PS.
Pragnę przygotować samochód do przejażdżki do CinSoft'u, którego tak polecacie, niestety naprawa u niego nie wchodzi w grę, mam kawałek... :)

[ Dodano: 22 Sty 2014 23: ]

Widzę, że nikt nic nie wie :)

A więc zapytam inaczej. Jest sens wymiany tych czujników? :)

Post #712374 Wysłany: 23 Sty 2014, 12:09; 
 Temat postu: Re: Kolejny Check Engine i off turbo
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk
sprawdż wtyczki na czujniku doladowania w kolektorze ssącym czysciles egr i do :) lot moze wtyczki nie docisnołes,to samo 2 następne błędy zwiazane z przepływomierzem choc myśle że jedna rzecz jest uwalona a to powoduje więcej błędów do sprawdzenia przepływomierz oraz czujnik doładowania ew.wtyczki polączenia ale myśle że błędy miałbyś cały czas i tryb awaryjny jakby coś było z przepływką albo czujnikiem doładowania,ja myslę ze szwankuje ci zawór egr zawiesza sie i przepływka głupieje a cisnienie doładowania też i czujnik wali błędem druga mozliwośc to pędziłes 180 i zwolniłeś to zmienna geometria nie wróciła na swoja pozycje i miałeś przeładowanie turbiny i check i tryb awaryjny po odpaleniu powinno grande chodzic poprawnie a błąd samoczynnie zniknie chyba za 4 odpaleniem oczywiscie z deski

Post #712909 Wysłany: 26 Sty 2014, 12:08; 
 Temat postu: Re: Kolejny Check Engine i off turbo
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Dzięki, sprawdzę to wszystko w najbliższym czasie :) Aktualnie błąd się nie pojawia, a już trochę czasu minęło. EGR czyściłem, sprawdzałem, ale tego też nie wykluczam. Chce go na stałe wywalić i zaślepić, tylko nie pojadę do Cinsoft, puki nie zrobię na cito samochodu.
Dzięki jeszcze raz :)
Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)