|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Krystian.M |
#714135 Wysłany:
03 Lut 2014, 01:34; Temat postu: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Witam użytkowników, To mój pierwszy post na tym forum. Do rejestracji skusił mnie nabyty 2 miesiące temu Fiat Punto 1.2 ELX.
Mam problem z trzema rzeczami: wycieraczką tylnej szyby, radiem oraz górnym panelem na suficie (tj. tym, na którym jest zegar, oświetlenie wnętrza i czujka od pilota). Żadna z tych rzeczy nie reaguje, pomimo że kostki są dobrze podłączone. Wygląda na to, że wszystkie te trzy rzeczy mają wspólną przyczynę, jednak nie jestem elektrykiem i powiem szczerze, że totalnie na elektryce się nie znam.
Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników ma jakieś rady bądź wie, gdzie może leżeć przyczyna?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
karol1994 |
#714153 Wysłany:
03 Lut 2014, 11:11; Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Iłowo-Osada Rejestracja: 06 Gru 2013, Posty: 109 Pomógł: 1
|
Odnośnie tylnej wycieraczki to już gdzieś był taki temat topic38845.html. Odnośnie lampki i zegarka na podsufitce to proponuję Ci w pierwszej kolejności sprawdzić bezpieczniki i czy ew. dochodzi prąd. Gdy już to zrobisz to wyjmij i sprawdź czy przypadkiem nie zacieka woda spod anteny (ja miałem taki przypadek, woda leciała mi na lampkę i wszystko świrowało) przeczyść kostki. Pozdrawiam 
_________________ Najpierw był Maluch 83' Później Siena 98' a teraz jest Kropek 96' - poszedł na żyletki... http://polskajazda.pl/Profil/23127 - klik
|
|
Góra |
|
 |
Krystian.M |
#714186 Wysłany:
03 Lut 2014, 15:56; Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Forumowicz |
|
Przepraszam, zapomniałem wspomnieć, że bezpieczniki już sprawdzałem. Wszystkie działają.
Wydaje mi się, że te wszystkie trzy rzeczy mają wspólną przyczynę. Raz miałem przez to ciekawą sytuację, bo po odłączeniu i ponownym przyłączeniu akumulatora uzbroił się alarm. Pytanie tylko: jak wyłączyć alarm, skoro nie działa czujnik od pilota (ten w suficie, sam pilot działa)? Skończyło się to tym, że wył za każdym razem gdy próbowałem odpalić. No i oczywiście zapłon był zablokowany. Musiałem odłączyć zasilanie od alarmu, co dopiero pomogło.
|
|
Góra |
|
 |
karol1994 |
#714221 Wysłany:
03 Lut 2014, 19:43; Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Iłowo-Osada Rejestracja: 06 Gru 2013, Posty: 109 Pomógł: 1
|
To już wyższa szkoła jazdy. Być może instalacja alarmowa robi jakieś zwarcie  Rozkręcałeś cały zespół lampy w podsufitce?
_________________ Najpierw był Maluch 83' Później Siena 98' a teraz jest Kropek 96' - poszedł na żyletki... http://polskajazda.pl/Profil/23127 - klik
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#714237 Wysłany:
03 Lut 2014, 20:36; Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Proponuję zacząć od początku i sprawdzić bezpiecznik F10 ( pierwszy od góry rząd, czwarty licząc od lewej strony), odpowiada on za zasilanie oświetlenia wnętrza, lampkę wewnętrzną, radio, zasilanie zdalnego sterowania, zasilanie zapalniczki itd.) i ma wartość 15A. Bezpiecznik można sprawdzić korzystając z miernika uniwersalnego. Po sprawdzeniu samego bezpiecznika, można sprawdzić, czy w gnieździe bezpiecznikowym jest napięcie akumulatora. Później warto sprawdzić, czy napięcie akumulatora pojawia się na obwodzie wyżej wymienionych odbiorników. Tutaj znów przyda się miernik uniwersalny z zakresem np. 20V DC. Tak diagnostyka pozwoli Ci sprawdzić, w którym miejscu napięcie ginie. Oczywiście pomiary wykonuj ostrożnie by nie zrobić zwarcia itd. Wycieraczka tylnej szyby zabezpieczona jest bezpiecznikiem F 14 ( drugi rząd pierwszy od lewej strony), więc jak widać jest to zupełnie osobny obwód elektryczny. Często powodem jej niedziałania jest „zapieczenie” głównej osi, co wymaga rozebrania całości i oczyszczenia z korozji, oraz ponownego nasmarowania. Możesz zrobić prosty test, odłącz zasilanie silniczka tylnej wycieraczki, zamontuj sprawny bezpiecznik w gnieździe od tego obwodu, zamknij klapę i sprawdź na wtyczce, czy po załączeniu włącznika wycieraczki pojawia się napięcie akumulatora na wtyczce zasilającej silniczek. Zresztą po stanie samej osi po zdemontowaniu ramienia wycieraczki Będziesz widział, z czym Masz do czynienia. 
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Krystian.M |
#714312 Wysłany:
04 Lut 2014, 02:29; Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry |
|
 |
Forumowicz |
|
AndyPol: Wielkie dzięki za szczegółową odpowiedź  Sprawdzę to według Twoich rad, jednak raczej w przyszłym tygodniu, bo jestem aktualnie poza domem. Dam znać 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|