|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pata74 |
#714968 Wysłany:
07 Lut 2014, 14:31; Temat postu: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.7 70KM TD
Paliwo: ON
Wersja: S
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Dźwierzuty Rejestracja: 23 Lut 2013, Posty: 254 Pomógł: 1
|
Witam.
Wiem, że kilka podobnych tematów było, ale mam do was pytanie. Od jakiegoś czasu samochód ciężko odpala. Kręci ładnie rozrusznikiem, ale ciężko ma załapać. Dzieje się tak tylko, gdy silnik jest zimny. Jak już trochę przynajmniej się rozgrzeje to pali na dotyk. Prawdopodobnie zatankowałem mega słaby ON. Znajoma miała w bańce i mówiła, że jak kasza. Nie mam pewności, gdyż nie mogłem sprawdzić podczas tankowania. Filtr paliwa zmieniony, ssak pod tylną kanapą wyczyszczony. Świece grzeją. Nie mam pewności czy dostają prąd, bo sprawdzałem na wykręconych świecach. Jutro to sprawdzę. Co byście mi radzili?
Pozdrawiam.
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic42301.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
karol1994 |
#715044 Wysłany:
07 Lut 2014, 21:48; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Miejscowość: Iłowo-Osada Rejestracja: 06 Gru 2013, Posty: 109 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#715135 Wysłany:
08 Lut 2014, 11:48; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dolewałem już Vervy do -28 stopni i dalej to samo. Poczekam jeszcze aż wyjeżdżę wszystko, co jest zalane i wtedy wleje normalnej ropy i zobaczymy co i jak.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#715210 Wysłany:
08 Lut 2014, 19:46; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Filtr paliwa Ci się pewnie zalepił parafiną Wstaw go w ogrzewany garaż, albo przemęcz się do lepszej pogody.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#715356 Wysłany:
09 Lut 2014, 11:41; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Filtr paliwa był zmieniany. Nic to nie dało. Świecie dostają prąd i grzeją. Jeszcze dzisiaj przejrzę przewody paliwowe czy gdzieś się czasem nie zapowietrza.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#715382 Wysłany:
09 Lut 2014, 13:21; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No właśnie, może Ci schodzi paliwo do baku, bo pompa już nie trzyma? Zaworek zwrotny na zasilanie i powinno być ok. [ Dodano: 09 Lut 2014 12:21 ]Jeszcze kwestia, jak Ci szybko kręci rozrusznik, czy zdrowo czy rozrząd się nie kopnął/tym samym pompa. W moim pamiętnym parchu był wałek przestawiony o 45st. względem prawidłowego ustawienia i palił tak, że 20 sekund kręcenia to było mało, po ustawieniu wszystkiego tykał od strzała. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#715432 Wysłany:
09 Lut 2014, 16:24; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Paliwo nie wiem czy schodzi do baku.. A co z tym zaworkiem? Co konkretnie trzeba zrobić? Co do rozrządu to nie wiem czy się przestawił. Był raz odpalany na popych i wtedy ewentualnie mógł przeskoczyć. Tylko, że nie poczułem, żeby stracił moc. Jak odpali rano to później nie ma większego problemu z odpoaleniem. Dopiero aż znowu postoi dłuższy czas. Rozrusznik bardzo ładnie kręci.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#715484 Wysłany:
09 Lut 2014, 21:06; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to właśnie mnie tylko rano tak ciężko palił, na tym kopniętym rozrządzie. I kopcił. Zaworek dajesz w komorze silnika tak z 0,5m chociaż od króćca pompy, żeby miał z czego odpalić, zapobiega on cofaniu się paliwa z wężyka zasilania do baku, nie kręcisz na marne rozrusznikiem, żeby zassać długość węża 
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#715563 Wysłany:
12 Lut 2014, 14:53; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
U mnie kopci na czarno przez kilkanaście sekund, a później już normalnie: albo na siwo (biało) albo wcale. Może faktycznie ten rozrząd się przestawił chociaż ciężko mi w to uwierzyć. A ile może kosztować wymiana paska razem z ustawieniem? [ Dodano: 12 Lut 2014 13: ]Angry_Us3r napisał(a): Zaworek dajesz w komorze silnika tak z 0,5m chociaż od króćca pompy, żeby miał z czego odpalić, zapobiega on cofaniu się paliwa z wężyka zasilania do baku, nie kręcisz na marne rozrusznikiem, żeby zassać długość węża  Coś dokładniej możesz powiedzieć na ten temat? W komorze silnika jak jest pompa wtryskowa to ok 0,5 m od tego króćca, który podaje paliwo do pompy tak? Dobrze zrozumiałem?
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#716088 Wysłany:
12 Lut 2014, 19:26; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tak 
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#716089 Wysłany:
22 Lut 2014, 13:29; Temat postu: Re: Punto 1.7 TD ciężko pali na zimnym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Już wszystko założone. Zaworek bliżej filtra, ok. 70cm od pompy wtryskowej. Jeden przewód od wtrysków był trochę luźny więc został zmieniony na nowy. Zobaczymy jak jutro będzie z odpaleniem. [ Dodano: 22 Lut 2014 12: ]pata74 napisał(a): Już wszystko założone. Zaworek bliżej filtra, ok. 70cm od pompy wtryskowej. Jeden przewód od wtrysków był trochę luźny więc został zmieniony na nowy. Zobaczymy jak jutro będzie z odpaleniem.  Nic to nie pomogło więc we wtorek jestem umówiony na sprawdzenie rozrządu.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|