|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Lukasztg |
#716434 Wysłany:
14 Lut 2014, 20:10; Temat postu: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Lukasz
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tarnowskie góry / Regensburg Rejestracja: 01 Paź 2012, Posty: 80 Pomógł: 2
|
Witam Niestety chłodnice Valeo czy Behr to w tej chwili towar deficytowy. W katalogach występują, ale niestety tylko w katalogach, w magazynach brak. Mają mi u fiata ściągnąć Valeo, ale nie wiadomo kiedy będzie. Auto było potrzebne więc kupiłem zamiennik, tego akurat pełno. A jest to wersja z układem zamkniętym bez zbiornika wzrównawczego, czyli klasyka w silnikach 8V Fire. Ale do rzeczy, do chłodnicy przykręca się wentylator oraz osłony na blachowkrętach. W zamienniki dziury na te blachowkręty są jakby zamałe, do tego śruba sama musi sobie zrobić w tym gwint. No dobra posmarowałem śruby olejem i kręce powoli, niestety badziewny plastik nie wytrzymał i pękł pech chciał, że ten odlew pod śrube znajduje się na baniaku, więc miałem piękną dziure i brak szczelności. Myśle dobra moja wina szybko pupiłem drugą już innego cudownego producenta, tym razem już przezornie wkręcałem i wykręcałem te wkręty na gorąco, żeby sobie prowadzenie w tym plastiku zrobiły no i OK udało się, więc pora przejść do montażu, tu nawet obyło się bez komplikacji. Więc zalewanie układu i odpowietrzanie. I się okazało, że gwint na chłodnicy, ten od korka wlewowego ma minimalnie inny skok niż w oryginale i korka nie da się mocno dokręcić, bo przeskoczy gwint. A ten typ układu chłodzenia musi być idealnie szczelny i odpowietrzony inaczej możemy brać się za ściąganie głowicy  Więc owinąłem ten gwint specjalną samoprzylepną taśmą aluminiową zakręciłem korek i trzyma na amen.
_________________ W rodzinie Lancia Thema 2.0 16VT, Fiat Coupe 2.0 16VT, Bravo 1.2 16V, Punto II FL 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
arczi23 |
#716439 Wysłany:
14 Lut 2014, 21:05; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: artur
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: lubelskie [L]
|
Lukasztg napisał(a): Auto było potrzebne więc kupiłem zamiennik, tego akurat pełno. A jest to wersja z układem zamkniętym bez zbiornika wzrównawczego, nie wiem co to kupiłeś ale zbiorniczek powinien być. ja kupiłem najtańsze chłodnice na allegro do Punto i do Bravy i niczym nie różniły się od oryginału, wszystko pasowało idealnie. Lukasztg napisał(a): A ten typ układu chłodzenia musi być idealnie szczelny i odpowietrzony inaczej możemy brać się za ściąganie głowicy  ????? 
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic16438.html
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#716451 Wysłany:
14 Lut 2014, 22:44; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Krystian
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
|
Kupiłem też taki zamiennik to wszystko prawda, tylko, że mi przy wkręcaniu śrub nic nie pękło chociaż dużo siły trzeba było użyć, korek się nie zakręca więc go tylko wcisnąłem i ta chłodnica jest trochę mniejsza od oryginały, no ale cóż. Przynajmniej nic mi nie cieknie jak wcześniej hehe
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#716506 Wysłany:
15 Lut 2014, 12:35; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Jakość wykonania po prostu do bani. Najlepiej zainwestować w zamiennik znanej firmy, bo tak jak widać z innymi bywa różnie-jedna chłodnica będzie dobra, wszystko jak w oryginale a druga może być taka że w rękach się rozleci. 
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
Lukasztg |
#716515 Wysłany:
15 Lut 2014, 13:43; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Tarnowskie góry / Regensburg Rejestracja: 01 Paź 2012, Posty: 80 Pomógł: 2
|
Krisldz napisał(a): Kupiłem też taki zamiennik to wszystko prawda, tylko, że mi przy wkręcaniu śrub nic nie pękło chociaż dużo siły trzeba było użyć, korek się nie zakręca więc go tylko wcisnąłem i ta chłodnica jest trochę mniejsza od oryginały, no ale cóż. Przynajmniej nic mi nie cieknie jak wcześniej hehe Niestety na lużnym korku nie powinno się jeździć. Ten układ musi być szczelny. Z takich typowych objawów niestrzelnego układu to : brak ogrzewania na postoju oraz przegrzewanie silnika w korkach.
_________________ W rodzinie Lancia Thema 2.0 16VT, Fiat Coupe 2.0 16VT, Bravo 1.2 16V, Punto II FL 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#716533 Wysłany:
15 Lut 2014, 15:25; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
|
No dobrze, to skąd wziąć korek do tego? bo korek mam zamiennik kupiony jeszcze przed chłodnicą i nie pasuje do niej
|
|
Góra |
|
 |
Lukasztg |
#716566 Wysłany:
15 Lut 2014, 19:40; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Krisldz napisał(a): No dobrze, to skąd wziąć korek do tego? bo korek mam zamiennik kupiony jeszcze przed chłodnicą i nie pasuje do niej Nie da się kupić pasującego korka do tych chłodnic, dlatego ten gwint na chłodnicy wionąłem samoprzylepną taśmą aluminiową.
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#716571 Wysłany:
15 Lut 2014, 20:19; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
|
dobra no to postaram się też tak zrobić, dzięki
|
|
Góra |
|
 |
skiba94suw |
#716679 Wysłany:
16 Lut 2014, 14:46; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Województwo: podlaskie [B]
|
BTW, jak kupować taki szajs, to już bym wolał dorwać używkę na szrocie... I za tą cenę znając życie kupił bym 3 używane oryginalne
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#716737 Wysłany:
16 Lut 2014, 22:08; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntomaniak |
|
Na szrocie jak dzwoniłem mieli używki po 100zł raz trafiłem na używke za 70zł
|
|
Góra |
|
 |
KRAMPIK89 |
#716763 Wysłany:
17 Lut 2014, 08:33; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: krzysztof
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: Poza Polską
|
Tak już dyskutując , to w tym kraju na składach części używanych nie wiedzą ile brać za te części , które w przypadku tego modelu mają więcej niż 15 lat . Jak chore jest by jakiś kawałek 15 letniej chłodnicy kosztował 100 zł ? Ja obecnie osiedliłem się w bułgarii i kiedy tu przyjechałem to wymieniłem sobie masę różnych części i elementów to tu ceny są adekwatne do faktycznej wartości czegoś co tak naprawdę ratujemy na tą chwilę od kosztownej utylizacji. Dla przykładu z racji dołków ,rys i zadrapań na tylnych drzwiach wymieniłem je sobie , kompletne drzwi z szybą i tapicerką to koszt 30 zł. http://www.megaparts.bg/fiat-punto-1993-1999
_________________ Najlepszy tuning to brak tuningu !
|
|
Góra |
|
 |
paw |
#718413 Wysłany:
26 Lut 2014, 15:27; Temat postu: Re: Zamienniki chłodnic 8V Fire Uwaga |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Województwo: mazowieckie [W]
|
Chłodnica firmy Valeo( znakomita firma ) do Punto I kosztuje przynajmniej 3 razy tyle co niefirmowa ( chińska , pewnie ). Jakość i trwałość podróbki - podejrzewam - też ok. 3 razy gorsza . Nie wymieniałem - to nie wiem . Mam jeszcze oryginał. Moze ktoś jeszcze wymieniał - to prosimy o opinie .
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|