|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 04:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szamot666 |
#729277 Wysłany:
09 Maj 2014, 15:52; Temat postu: Lusterko z anglika? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Kupiłem używane lusterko zewnętrzne pasażera, bo w moim przestała działać manipulacja. Jest to lusterko od anglika, tam było po stronie kierowcy, u mnie będzie to strona pasażera. Czy będzie jakaś różnica w porównaniu z lusterkiem europejskim jeśli chodzi o widoczność? W razie czego mogę przełożyć wkład z mojego uszkodzonego europejskiego. Pytam bo dziś po południu miałem zamiar je przełożyć ale gdzieś wyczytałem że może być różnie z tym…
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#729304 Wysłany:
09 Maj 2014, 21:01; Temat postu: Re: Lusterko z anglika? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Wszystko zależy od tego jaka jest geometria szkła topic45058.html
Góra |
|
 |
szamot666 |
#729351 Wysłany:
10 Maj 2014, 01:25; Temat postu: Re: Lusterko z anglika? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Odpowiadam na własne pytanie na podstawie dzisiejszych prób montażu: Lusterka, a na pewno lusterko prawe od strony europejskiego pasażera czyli w Anglii od strony kierowcy nie pasuje do auta europejskiego: podstawową różnica jest inaczej wyprofilowana (zagięta) obudowa lusterka: obudowa lusterka pasażera europejskiego jest bardziej zagięta w stronę karoserii auta niż obudowa lusterka kierowcy pasująca na tą stronę w aucie Angielskim – rezultat: pasażer auta europejskiego widzi bardzo dobrze w prawym lusterku angielskim co dzieje się za autem (tak jakby był kierowcą) natomiast kierowca widzi w lusterku pasażera tylko obszar widoczny mocno na prawo od auta i nie ma możliwość wyregulowania tego (obszar prawidłowy jest poza zakresem regulacji lusterka angielskiego w aucie europejskim). Wysoce prawdopodobnie jest że postępując analogicznie i montując po stronie europejskiego kierowcy angielskie lusterko (docelowo pasażera) efekt byłby podobny: pasażer widział by dobrze co dzieje się za samochodem, natomiast kierowca widziałby obszar znacznie na lewo od samochodu.
Wprawdzie zakupione angielskie lusterko jako całość nie współgrała z moim pojazdem, natomiast udało się znaleźć pozytywny aspekt: z zakupionego lusterka angielskiego bez najmniejszych problemów udało się wykorzystać mechanizm odchylania zwierciadła (manipulator znajdujący się w środku auta wraz z całym wnętrzem lusterka) oraz samo lustro do naprawy niesprawnego lusterka europejskiego. Po przełożeniu uogólniając całości mechanizmu lusterka angielskiego do obudowy po lusterku europejskim, uzyskałem w pełni sprawne lusterko europejskie.
W skrócie: obudowa lusterka angielskiego jest jedynym elementem, który nie nadaje się do wykorzystania w autach europejskich i która dyskwalifikuje lusterko angielskie jako całość do wykorzystania w aucie europejskim! Aby lusterko angielskie mogło działać prawidłowo w samochodzie europejskim należy je przełożyć do obudowy po lusterku europejskim!
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|