|
Obecny czas: 05 Maj 2025, 06:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Horbik |
#518075 Wysłany:
08 Lis 2011, 14:00; Temat postu: Nie mogę odkręcić śruby na wale korbowym od strony rozrządu |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Dawid
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 60KM D
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Legnica Rejestracja: 30 Paź 2011, Posty: 3
|
Jak w temacie. Puścił uszczelniacz na wale korbowym od strony rozrządu, odkręciłem koło pasowe i niestety nie mogę za nic odkręcić tej śruby na wale. Jakieś pomysły? Doświadczenia? Jak to odkręcić? Próbowałem z rurą 2 metrową w dwie osoby, niby coś tam poszło ale to i tak wielkie g. Wyczytałem, że gwint jest tam normalny, prawoskrętny. Czy tak faktycznie jest? Pół dnia dzisiaj spędziłem w garażu i nic... Proszę o pomoc, olej poleciał prawie cały już, pierwszy raz spotkałem się z taką niemocą.
[ Dodano: 08 Lis 2011 13:00 ]
:>
_________________ było Clio I '92, Fiesta MK4 '96
|
|
Góra |
|
 |
|
|
autopunto |
#524032 Wysłany:
25 Lis 2011, 23:46; Temat postu: Re: Nie mogę odkręcić śruby na wale korbowym od strony rozrz |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: siedlce Rejestracja: 03 Sty 2011, Posty: 129 Pomógł: 2
|
 Zeby odkrecic taka srube potrzebujesz udaru.Znaczy,ze musisz porzadnie zablokowac wal korbowy np bieg 4 i ktos naciska hamulec nozny.Zakladasz na srube klucz oczkowy i uderzasz w klucz mlotkiem(moze pomoze).Taka sruba przykrecona jest duzym momentem stad klopoty z odkreceniem,a wal ma tedecje do obracania sie co niweczy skutecznie wysilki.  Jest tez bardziej drastyczna metoda mlotek i przecinak-najpewniejsza (znaczy nie przecinamy sruby tylko odkrecamy udarem)Mozna poswiecic nasadke klucza wtedy nie popsujesz sruby.
|
|
Góra |
|
 |
Horbik |
#540111 Wysłany:
23 Sty 2012, 21:29; Temat postu: Re: Nie mogę odkręcić śruby na wale korbowym od strony rozrz |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Dawid
Silnik: 1.9 60KM D
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Legnica Rejestracja: 30 Paź 2011, Posty: 3
|
Problem po dłuuuuugim czasie rozwiązany a mianowicie dopiero od minionego czwartku zacząłem jeździć Puntem. Śruba odkręcona za pomocą naspawania nasadki od klucza, potem długa brecha i poszło. Pamiętać trzeba, że jest tam LEWY GWINT!. Następnie wymieniłem uszczelniacz na wale korbowym, i tu uwaga - trzeba oczyścić miejsce po starym oraz zaaplikować klej uszczelniający, który ja osobiście kupiłem w ASO Fiata, bez tego wiele nie zdziałamy gdyż po złożeniu wszystkiego do kupy po prostu wypcha nam na nowo uszczelniacz, bo jest poddawany wysokiemu ciśnieniu - tak też miałem więc apiać od nowa a przedtem szukanie przyczyny DLACZEGO znów wypchało tym bardziej że było to robione u mechanika, stąd też zastosowano tu wspomniany wyżej klej ale zabrałem się za to osobiście. Żeby nie było, że wymyśliłem sobie ten klej od tak. W EPER'ZE Fiata znalazłem schematy silnika i otóż tam było podane jak na tacy, że wszystkie uszczelniacze, uszczelki silnika itd są montowane z zastosowaniem kleju uszczelniającego. Nawet podczas oczyszczania miejsca po uszczelniaczu, były resztki kleju jeszcze fabrycznego, mechanik zapewne robił to na szybko i nawet się nie zorientował. A więc podsumowując, na kleju uszczelniacz trzyma i auto zostało przywrócone do "życia".
_________________ było Clio I '92, Fiesta MK4 '96
|
|
Góra |
|
 |
Italycars |
#729533 Wysłany:
11 Maj 2014, 16:48; Temat postu: Re: Nie mogę odkręcić śruby na wale korbowym od strony rozrz |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Paź 2013, Posty: 17
|
Witam mam ten sam problem ze śruba od wału. Czy w hgt tez jest lewy gwint? ?
_________________ Fiat Punto II hgt 1.8 + sekwencja landirenzo "99 była Lancia Lybra 1.9 jtd "01 była Lancia Kappa 2.4 benzyna + LPG BRC był Fiat Bravo 1.6 "96 był Citroen ZX Volcane 1.9 GTI "92
PRAWIE SAME WŁOSZKI
|
|
Góra |
|
 |
jackyskom |
#729567 Wysłany:
11 Maj 2014, 21:25; Temat postu: Re: Nie mogę odkręcić śruby na wale korbowym od strony rozrz |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: jacek
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: Poza Polską
|
Stary,sprawdzony sposob:porzadna nasadka,dluga przedluzka oparta o mocny stabilny element i krecisz rozrusznikiem.Pamietac tylko nalezy,ze wal obraca sie zawsze w kierunku ruchu wskazowek zegara.W zaleznosci czy prawy czy lewy gwint oparcie klucza z prawej badz lewej strony.
_________________ Stado baranow prowadzone przez lwa jest silniejsze niz stado lwow prowadzonych przez barana
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|