|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mięta |
#733879 Wysłany:
16 Cze 2014, 21:57; Temat postu: Wymiana silnika 1.1 |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Cześć Kilka dni temu poszła mi uszczelka pod głowicą  Auto kopci jak lokomotywa na wolnych obrotach. Silniczek mam 1.1 z LPG, dodatkowo spala ok 3 setki oleju na 1000km. Nie zamierzam robić tej UPG. Załatwiłem za to sobie przegnitego punciaka z takim samym silnikiem i zamierzam przełożyć sobie silnik no i tutaj moje pytania jak to zrobić. Rozumiem że musiałbym sobie jakąś wyciągarkę do tego silnika załatwić, pewnie wyspawam konstrukcje, a do wyciągania użyje rukcuga, chyba że jest jakiś prostszy sposób na wyciągniecie? Czy potrzebny mi będzie kanał?? Silnik wyciąga się w górę? W serwisówce znalazłem że wyciąga się w dół?? Razem ze skrzynią wyjdzie ten silnik, czy trzeba najpierw zrzucić skrzynie? CO jeszcze powinienem ważnego wiedzieć przy przekładce? Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
maru10g |
#733977 Wysłany:
17 Cze 2014, 17:30; Temat postu: Re: Wymiana silnika 1.1 |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
|
Jeżeli masz dwa silniki, to rozkładaj oba i rób jeden z tych lepszych części. Generalnie, to i tak musisz tą uszczelkę wymienić bo nie wiesz w jakim stanie jest ta w podmiance. Silnik możesz wyjąc razem ze skrzynią, od dołu. Sam silnik jest ciężko wyciągnąć ale oczywiście jest to możliwe. 
_________________ FIAT -"Fix It Again Tomorrow"
|
|
Góra |
|
 |
mięta |
#733979 Wysłany:
17 Cze 2014, 17:39; Temat postu: Re: Wymiana silnika 1.1 |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Dzięki za odpowiedź Mojego silnika nie zamierzam robić, bo nawet poza tą UPG to pali znaczne ilości oleju. Silnik na podmiankę jest okej jeździ, pali od strzała, 115tys przebiegu. Jedynie to lekko poci się pod pokrywą zaworów. Z wyciągnięciem silnika mogę mieć problem bo mam wąski kanał... Ale zobaczę może się uda. A tak poza tym opłaca się podmienić pompę hamulcową ? bo jest nowa, a w moim muszę czasem ostro deptać żeby mocnej hamować.
|
|
Góra |
|
 |
maru10g |
#733980 Wysłany:
17 Cze 2014, 17:51; Temat postu: Re: Wymiana silnika 1.1 |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
|
Oczywiście, że się opłaca jeżeli jest lepsza. Weź pod uwagę fakt, że UPG w tym zamienionym też może przeciekać, generalnie to nie jest dużo roboty jeżeli masz narzędzia a spokój na wiele tys.  Olej spala pewnie przez pierścienie, warto też wymienić uszczelniacze zaworowe i zrobić gniazda zaworów, ja bym szalał bo części są dosyć tanie, szlifowanie nie jest drogie (jakieś 50zł), warto rozgrzebać silnik i mieć spokój na parę lat 
_________________ FIAT -"Fix It Again Tomorrow"
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|