|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 06:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
steyr |
#738241 Wysłany:
27 Lip 2014, 11:38; Temat postu: Przerwa na świecy a lpg |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Lounge
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kalwaria Z. Rejestracja: 19 Cze 2014, Posty: 1302 Pomógł: 44
|
Witam,
wymieniłem 2 dni temu świece i przewody WN, oba zestawy z NGK. I teraz mam takie pytanie do Was użytkowników, zmniejszacie przerwę na świecy jeśli auto jest zasilane lpg? w poprzednim aucie [Tico] nie praktykowałem tego, tam świece były out co 20kkm, ale instalacja była archaiczna 1 generacji. w Puncie mam nowa instalacje IV generacji. jaka jest org. przerwa na świecy, 1,0mm? za wszelkie sugestie dziękuje:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PawełG |
#738351 Wysłany:
28 Lip 2014, 14:46; Temat postu: Re: Przerwa na świecy a lpg |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
U siebie przerwę zmniejszam do 0,6-0,7mm, robię to również dla innych samochodów wyposażonych w LPG. Ciężko mi powiedzieć czy zmniejszenie przerwy można odczuć w pracy silnika, na pewno to nie zaszkodzi.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#738353 Wysłany:
28 Lip 2014, 15:09; Temat postu: Re: Przerwa na świecy a lpg |
|
 |
Puntoświr |
Imię: rafał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Miejscowość: suwałki Rejestracja: 05 Cze 2011, Posty: 169 Pomógł: 1
|
u mnie po zmniejszeniu przerwy przez mechanika auto nie chciało odpalać (w 4 gen odpala na Pb), z tego co gdzieś czytałem to przy układach z kopułką i palcem było praktykowane zmniejszanie przerwy na świecy, a zapłonach elektronicznych cewka generuje tak dużą iskrę że przeskoczyłaby nawet na 2 mm, natomiast ja u siebie jak wymieniałem zestaw kable i przewody nic nie robiłem z przerwą na świecach, auto ładnie jeździ nie szarpie nie faluje
|
|
Góra |
|
 |
steyr |
#738409 Wysłany:
28 Lip 2014, 21:43; Temat postu: Re: Przerwa na świecy a lpg |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Lounge
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kalwaria Z. Rejestracja: 19 Cze 2014, Posty: 1302 Pomógł: 44
|
ok dzięki za info, ja tez nie mam problemów, wolałem zapytac jak inni praktykują  iskra może i przeskoczy przy przerwie 2mm, ale po du..ie dostaje wtedy cewka.
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#738453 Wysłany:
29 Lip 2014, 09:31; Temat postu: Re: Przerwa na świecy a lpg |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
bazyl27 napisał(a): u mnie po zmniejszeniu przerwy przez mechanika auto nie chciało odpalać (w 4 gen odpala na Pb), z tego co gdzieś czytałem to przy układach z kopułką i palcem było praktykowane zmniejszanie przerwy na świecy, a zapłonach elektronicznych cewka generuje tak dużą iskrę że przeskoczyłaby nawet na 2 mm, natomiast ja u siebie jak wymieniałem zestaw kable i przewody nic nie robiłem z przerwą na świecach, auto ładnie jeździ nie szarpie nie faluje To zależy jak dużo zmniejszył przerwę, przy bardzo małej przerwie i takie sytuacje jak u Ciebie mogą się zdarzyć 
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|